sâmbătă, 19 aprilie 2014

Din Biblie despre credinta, credulitate, mancare si bautura, post si traditii

Traditiile, simple porunci omenesti, ne indeparteaza de la Dumnezeu si de la adevar. Este scris:
[Matei 15.8. si 15.9]
„Norodul acesta se apropie de Mine cu gura si Ma cinsteste cu buzele, dar inima lui este departe de Mine.
Degeaba Ma cinstesc ei, învatând ca învataturi niste porunci omenesti.”


[Ioan 12.43.]
"Căci au iubit mai mult slava oamenilor decât slava lui Dumnezeu."

[Marcu 7.8.]
"Voi lasati porunca lui Dumnezeu si tineti datina asezata de oameni"

[Ioan 5.44.]
"Cum puteţi crede voi care umblaţi după slava pe care v-o daţi unii altora, şi nu căutaţi slava care vine de la singurul Dumnezeu?"

[Coloseni 2.8.]
"Luati seama ca nimeni sa nu va fure cu filozofia si cu o amagire desarta, dupa datina oamenilor, dupa învataturile începatoare ale lumii, si nu dupa Hristos."

[Romani 14.17.]
"Căci Împărăţia lui Dumnezeu nu este mâncare şi băutură, ci neprihănire, pace şi bucurie în Duhul Sfânt."

Si atunci pentru ce atata agitatie pentru "cele cuvenite" (miel, cozonaci, drob, pasca, oua rosii etc), care sigur ca sunt bune de mancat, dar care nu apropie pe nimeni de Dumnezeu?

[1 Timotei 4.1. pana la 4.5.]
"Dar Duhul spune lamurit ca, în vremurile din urma, unii se vor lepada de credinta, ca sa se alipeasca de duhuri înselatoare si de învataturile dracilor, abatuti de fatarnicia unor oameni care vorbesc minciuni, însemnati cu fierul rosu în însusi cugetul lor.
Ei opresc casatoria si întrebuintarea bucatelor pe care Dumnezeu le-a facut ca sa fie luate cu multumiri de catre cei ce cred si cunosc adevarul.
Caci orice faptura a lui Dumnezeu este buna, si nimic nu este de lepadat, daca se ia cu multumiri, pentru ca este sfintit prin Cuvântul lui Dumnezeu si prin rugaciune."


Cunoasterea adevarului si trecerea prin viata respectand pe Dumnezeu si adevarul sunt cele care conteaza. Nu mancarea si bautura ne fac placuti lui Dumnezeu:

[1 Corinteni 8.8.]
"Dar nu carnea ne face pe noi plăcuţi lui Dumnezeu: nu câştigăm nimic dacă mâncăm din ea şi nu pierdem nimic dacă nu mâncăm."

[Coloseni 2.16. si 2.17.]
"Nimeni, dar, sa nu va judece cu privire la mâncare sau bautura, sau cu privire la o zi de sarbatoare, cu privire la o luna noua sau cu privire la o zi de Sabat, care sunt umbra lucrurilor viitoare, dar trupul este al lui Hristos."

[Coloseni 2.20. pana la 2.23.]
"Daca ati murit împreuna cu Hristos fata de învataturile începatoare ale lumii, de ce, ca si cum ati trai înca în lume, va supuneti la porunci ca acestea: „Nu lua, nu gusta, nu atinge cutare lucru!”?
Toate aceste lucruri, care pier odata cu întrebuintarea lor si sunt întemeiate pe porunci si învataturi omenesti, au, în adevar, o înfatisare de întelepciune, într-o închinare voita, o smerenie si asprime fata de trup, dar nu sunt de niciun pret împotriva gâdilarii firii pamântesti."


Isus a spus explicit ca mancarea se adreseaza pantecelui si nu spiritului:
[Marcu 7.14. pana la 7.19.]
"În urmă, a chemat din nou noroadele la Sine şi le-a zis: „Ascultaţi-Mă toţi şi înţelegeţi.
Afară din om nu este nimic care, intrând în el, să-l poată spurca; dar ce iese din om aceea-l spurcă.
Dacă are cineva urechi de auzit, să audă.”
După ce a intrat în casă, pe când era departe de norod, ucenicii Lui L-au întrebat despre pilda aceasta.
El le-a zis: „Şi voi sunteţi aşa de nepricepuţi? Nu înţelegeţi că nimic din ce intră în om de afară nu-l poate spurca?
Fiindcă nu intră în inima lui, ci în pântece, şi apoi este dat afară în hazna.” A zis astfel, făcând toate bucatele curate."


Sa retinem, deci, ca mancarea se duce in stomac si nu in creier si ca Isus a facut toate bucatele curate din punct de vedere spiritual prin cele spuse mai sus! Nu exista interdictii cu privire la mancare din punct de vedere spiritual. Dar este bine pentru sanatatea noastra sa nu facem excese si sa spalam hrana.

Nimeni nu se purifica spiritual mancand sau nemancand, ci cunoscand adevarul, intelegand diferenta dintre bine si rau, iar in final facand binele si abtinandu-se de la rau. Dar tocmai abtinerea de la rau este in general ignorata de oameni, din moment ce este scris ca:
[Marcu 7.20. pana la 7.23.]
"El le-a mai zis: „Ce iese din om aceea spurcă pe om.
Căci dinăuntru, din inima oamenilor, ies gândurile rele, preacurviile, curviile, uciderile, furtişagurile, lăcomiile, vicleşugurile, înşelăciunile, faptele de ruşine, ochiul rău, hula, trufia, nebunia.
Toate aceste lucruri rele ies dinăuntru şi spurcă pe om.”


Este adevarat ca Isus a postit patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi. Dar scopul acestui post nu era acela material, de abtinere de la mancare si bautura, ci unul spiritual, de abtinere continua de la rau si de a respecta pe Dumnezeu si Adevarul care vine de la Dumnezeu:
[Matei 4.1. pana la 4.10.]
"Atunci Isus a fost dus de Duhul în pustiu, ca să fie ispitit de diavolul.
Acolo a postit patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi; la urmă a flămânzit.
Ispititorul s-a apropiat de El şi I-a zis: „Dacă eşti Fiul lui Dumnezeu, porunceşte ca pietrele acestea să se facă pâini.”
Drept răspuns, Isus i-a zis: „Este scris: „Omul nu trăieşte numai cu pâine, ci cu orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu.”
Atunci diavolul L-a dus în sfânta cetate, L-a pus pe streaşina Templului şi I-a zis: „Dacă eşti Fiul lui Dumnezeu, aruncă-Te jos; căci este scris: „El va porunci îngerilor Săi să vegheze asupra Ta; şi ei Te vor lua pe mâini, ca nu cumva să Te loveşti cu piciorul de vreo piatră.”
„De asemenea este scris”, a zis Isus: „Să nu ispiteşti pe Domnul Dumnezeul tău.”
Diavolul L-a dus apoi pe un munte foarte înalt, I-a arătat toate împărăţiile lumii şi strălucirea lor şi I-a zis:
„Toate aceste lucruri Ţi le voi da Ţie, dacă Te vei arunca cu faţa la pământ şi Te vei închina mie.”
„Pleacă, Satano”, i-a răspuns Isus. „Căci este scris: „Domnului Dumnezeului tău să te închini şi numai Lui să-I slujeşti.”


Deci, finalitatea postului lui Isus a fost una spirituala: credinta neclintita in Dumnezeu, credinta neclintita in orice cuvant care iese din gura lui Dumnezeu. In plus, vedem ca este scris sa traim in respect fata de legile naturii si sa nu ne imaginam tot felul de aberatii, de exemplu ca am putea zbura. Dumnezeu poate ajuta atunci cand oamenii sufera de pe urma oamenilor, dar nu intervine atunci cand noi incercam sa ne facem rau in mod deliberat si prostesc.

Despre postul spiritual, placut lui Dumnezeu, mai este scris:
[Isaia 58.5. pana la 58.7.]
"Oare acesta este postul plăcut Mie: să-şi chinuiască omul sufletul o zi? Să-şi plece capul ca un pipirig şi să se culce pe sac şi cenuşă? Aceasta numeşti tu post şi zi plăcută Domnului?
Iată postul plăcut Mie: dezleagă lanţurile răutăţii, deznoadă legăturile robiei, dă drumul celor asupriţi şi rupe orice fel de jug; împarte-ţi pâinea cu cel flămând şi adu în casa ta pe nenorociţii fără adăpost; dacă vezi pe un om gol, acoperă-l, şi nu întoarce spatele semenului tău."


Asa ca hrana materiala si obiceiurile legate de mancare si bautura nu sunt importante si nu trebuie sa ne preocupam in mod special de asa ceva. Hrana spirituala este cea care conteaza: cunoasterea adevarului despre Dumnezeu si Isus, urmata de cunoasterea si respectarea poruncilor lui Dumnezeu. De altfel este scris:
[Matei 6.31. pana la 6.33.]
"Nu vă îngrijoraţi, dar, zicând: „Ce vom mânca?” sau: „Ce vom bea?” sau: „Cu ce ne vom îmbrăca?”
Fiindcă toate aceste lucruri Neamurile le caută. Tatăl vostru cel ceresc ştie că aveţi trebuinţă de ele.
Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra."


Oare cata lume cauta Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui? Cata lume respecta in mod inutil niste traditii fara valoare si pline de semnificatii false?
[Faptele Apostolilor 4.19. si 4.20.]
"Drept răspuns, Petru şi Ioan le-au zis: „Judecaţi voi singuri dacă este drept înaintea lui Dumnezeu să ascultăm mai mult de voi decât de Dumnezeu; căci noi nu putem să nu vorbim despre ce am văzut şi am auzit.”"

[Matei 11.15. pana la 11.19.]
"Cine are urechi de auzit să audă.
Cu cine voi asemăna neamul acesta de oameni? Seamănă cu nişte copilaşi care şed în pieţe şi strigă la tovarăşii lor:
„V-am cântat din fluier, şi n-aţi jucat; v-am cântat de jale, şi nu v-aţi tânguit.”
Căci a venit Ioan, nici mâncând, nici bând, şi ei zic: „Are drac!”
A venit Fiul omului mâncând şi bând, şi ei zic: „Iată un om mâncăcios şi băutor de vin, un prieten al vameşilor şi al păcătoşilor!” Totuşi, Înţelepciunea a fost îndreptăţită din lucrările ei.”


[1 Timotei 4.8. si 4.9.]
"Căci deprinderea trupească [mancarea si bautura] este de puţin folos, pe când evlavia [cunoasterea, intelegerea si respectarea Cuvantului lui Dumnezeu] este folositoare în orice privinţă, întrucât ea are făgăduinţa vieţii de acum şi a celei viitoare.
Iată un cuvânt adevărat şi cu totul vrednic de primit!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu