Titlul poate parea glumet, dar campania chiar ar trebui realizata in numele adevarului, din moment ce am auzit una dintre eternele deformatoare de opinii de la televizor, Monica Tatoiu, vorbind scandalizata de faptul ca romanii care nu au de lucru nici macar nu-si cauta de lucru.
Intr-un mod caraghios, Monica Tatoiu a facut niste calcule rapide si cam gresite, dupa parerea mea, din care rezulta ca vreo 8 milioane de romani nu au de lucru (mai exact, conform terminologiei standardizate, sunt fara ocupatie)!
Acest aspect este util, totusi, pentru a fi folosit pe tema "someri in sens BIM in raport cu somerii in sens larg". Pentru ca, desi numarul de romani fara ocupatie mi se pare eronat, el este, totusi, de ordinul milioanelor. Asta arata deci ca somajul in Romania este urias si masluit doar de normele BIM, care spun, printre altele, ca nu este somer cel care nu-si cauta activ de lucru, desi nu are un loc de munca!
Mai intai sa vedem, ce inseamna "Şomeri conform criteriilor BIM". Conform sursei http://www.statistica.md/pageview.php?l=ro&idc=302&id=2255:
"Şomeri conform criteriilor BIM sunt persoanele de 15 ani şi peste, care în cursul perioadei de referinţă îndeplinesc simultan următoarele condiţii:
- nu au un loc de muncă şi nu desfăşoară o activitate în scopul obţinerii unor venituri;
- sunt în căutarea unui loc de muncă, utilizând în ultimele 4 săptămâni diverse metode pentru a-l găsi: înscrierea la oficiile forţei de muncă sau la agenţii particulare de plasare, acţiuni pentru a începe o activitate pe cont propriu, publicarea de anunţuri şi răspunsuri la anunţuri, apel la prieteni, rude, colegi, sindicate etc.;
- sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele 15 zile, dacă s-ar găsi imediat un loc de muncă.
În această categorie de populaţie sunt incluse, de asemenea:
- persoanele fără loc de muncă, disponibile să lucreze, care aşteaptă să fie rechemate la lucru sau care au găsit un loc de muncă şi urmează să înceapă lucrul la o dată ulterioară perioadei de referinţă;
- persoanele care în mod obişnuit fac parte din populaţia inactivă (elevi, studenţi, pensionari), dar care au declarat că sunt în căutarea unui loc de muncă şi sunt disponibile să înceapă lucrul.".
De unde rezulta, de exemplu, ca, daca cineva declara ca nu este dispus sa inceapa lucrul peste 15 zile, ci peste 20 de zile, nu mai este considerat automat somer in sens BIM.
Mi s-a parut utila de pus in evidenta, din cadrul acestei surse, definitia persoanelor descurajate sa-si caute un loc de munca:
"Persoane descurajate sunt persoanele inactive, disponibile să lucreze în următoarele 15 zile, care nu au un loc de muncă şi au declarat că sunt în căutarea unui loc de muncă, dar nu au întreprins nimic în acest scop în ultimele 4 săptămâni sau că nu caută un loc de muncă din următoarele motive:
au crezut ca nu există locuri libere sau nu au ştiut unde să mai caute;
nu se simt pregătite profesional;
cred că nu vor găsi de lucru din cauza vârstei;
au căutat altă dată şi nu au găsit.".
Poate ca rubrica "persoane descurajate" ii raspunde "perplexei" madam Tatoiu de ce romanii fara ocupatie dau impresia ca nu-si cauta de lucru. Sau madam Tatoiu se preface ca nu stie ca, chiar si pentru sutele de mii de someri inregistrati oficial in sens BIM, nu exista decat vreo 12.000 de oferte de munca la nivel national (majoritatea mizerabile, unde angajatorii schimba vesnic angajatii ca pe ciorapi). Pai, daca intr-adevar nu stie, sa nu mai dea lectii de dezinformare la televizor! Oare cand va sanctiona CNA-ul televiziunile pentru dezinformare?
Nu stiu cum se dovedeste calitatea de somer in sens BIM, cum isi poate verifica oricine statutul personal de somer BIM (daca este cazul) si cine elibereaza o adeverinta de somer BIM (probabil ca acest lucru s-ar face la oficiile care tin de ANOFM).
Dar, pentru a fi luat in evidenta ca somer neidemnizat sunt necesare urmatoarele acte, conform sursei http://www.prahova.anofm.ro/inregistrare.html:
"Act de identitate original si copie
Acte studii si calificare
Carnet de munca sau alte acte care atesta existenta unor raporturi de munca ori de serviciu, in cazul persoanelor provenite din munca
Adeverinta medicala cu specificatia apt de munca sau eventuale restrictii medicale".
Deci, daca se doreste cresterea somajului in sens BIM, ar trebui creata o asociatie (sau un ONG) care sa aiba suficienta forta financiara incat sa mearga in teritoriu. Aici ar trebui in primul rand sa informeze persoanele fara ocupatie din comunitatile rurale, care sunt departe de sediile ANOFM/ AJOFM, despre procedura de inscriere in evidenta ca somer neidemnizat. Apoi, eventual, ar trebui sa asiste aceste persoane la sediile ANOFM/ AJOFM pana la sfarsitul procedurii de luare in evidenta.
Dupa parerea mea, in cadrul unei astfel de campanii milioane de romani si-ar schimba statutul de la persoana fara ocupatie la statutul de somer neidemnizat, iar Romania ar deveni o tara cu o crestere galopanta a somajului si confurntata cu un somaj real urias, de tip Spania si Grecia.
M-as mira sa se infiinteze o asociacie care sa aiba ca obiectiv luarea in evidenta ca someri neidemnizati a persoanelor constant defavorizate si dezinformate. Mult mai surprinzator ar fi ca ANOFM sa faca o astfel de campanie in teritoriu! Pentru ca in general Romania si adevarul sunt doua notiuni paralele, care trebuie sa raman vesnic paralele.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu