Dupa inceputul in forta al Turului Frantei pe teritoriul Marii Britanii si dupa continuarea la fel de solicitanta, azi, 15.Iulie.2014, este prima zi de pauza dupa 10 etape.
Au fost multe zile ploioase, traseu cu sectoare pavate, catarari, toate acestea testand continuu rezistenta ciclistilor impreuna cu lungile distante de parcurs.
Ca niciodata cred, au avut loc multe abandonuri ale unor nume mari. Printre acestea se numara si principalii doi mari favoriti.
Primul mare favorit, Christopher Froome, a abandonat in etapa a 5-a dupa ce a cazut de trei ori in doua etape.
Al doilea mare favorit, Alberto Contador, a abandonat in etapa a 10-a dupa o cazatura petrecuta in conditii neclare, dar care i-a provocat sangerare abundenta in zona genunchiului. Contador a incercat sa continue cursa dar nu a reusit. La testele efectuate ulterior s-a aflat ca are o fractura de tibie!
Ce diferenta intre ciclisti si fotbalisti! La fotbal dupa fiecare contact avem senzatia (conform comportamentului fotbalistilor care se tavalesc pe jos) ca o gramada de fotbalisti vor fi indisponibili cateva luni.
Anterior lui Froome si Contador, Andy Schleck, unul fost nume mare in ciclism care in ultima perioada s-a micsorat din ce in ce mai mult, a cazut in etapa a 3-a si a abandonat in urma ranilor suferite.
Iar in prima etapa, chiar pe final, sprinterul Marc Cavendish a provocat o cazatura de pe urma careia tot el a avut cel mai mult de suferit, abandonand.
In urma abandonurilor lui Froom si Contador, italianul Vincenzo Nibali si-a "aratat muschii", castigand etapa a 10-a intr-o maniera categorica si devenind in acest moment principalul candidat la victorie in clasamentul general individual al Turului Frantei. Este greu de spus ce s-ar intampla in continuare daca si Nibali ar abandona, nemaiexistand un alt posibil lider evidentiabil intre cei din clasamentul general.
In ultimele etape Turul Frantei ne-a plimbat prin zone viticole alsaciene. Am vazut zone verzi si impadurite, pante cu terase pe care erau plantate viile, ape domoale, orase frumos personalizate cu case colorate. "Barfele" comentatorilor romani de la Eurosport intretin o atmosfera placuta si vesela.
Imi place cum se sparge monotonia etapelor lungi spre final, cand ciclistii maresc ritmul chiar atunci cand ne asteptam sa fie terminati. Imi place si lupta pe catarari, dar si viteza dezvoltata pe coborari, modul in care se schimba ierarhia in urcare sau pe coborare in functie de abilitatile ciclistilor in momentele respective.
Remarc faptul ca dupa ce controalele antidoping s-au inasprit si au reusit sa evidentieze trisorii, au disparut campionii tip Lance Armstrong, adica genul de sportivi care ajung in frunte si ii domina pentru o perioada de ani pe ceilalti contracandidati. Lupta este acum mult mai stransa si este nevoie de antrenament si de multa inteligenta in cursa, de o tacticizare stricta si de optimizarea tuturor momentelor, inclusiv a momentelor de pauza si odihna.
Turul Frantei actual lasa impresia ca isi doreste sa promoveze egalitatea de sanse si tratament in cursa. Oricine poate fi favorit, dar nimeni nu este favorizat! Astfel incat cel mai bun poate castiga.
SĂ CURGĂ TEQUILA
Acum 5 ore
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu