Valurile de arestari din ultima vreme au dus la situatii limita persoane care au sau au avut functii mai mult sau mai putin inalte in statul roman.
O situatie care atrage atentia este razboiul decredibilizarii dintre Elena Udrea, fost ministru al Turismului si Florian Coldea, actualul sef interimar la SRI.
In acest articol pornesc ca de obicei, pe baza faptelor, de la ideea ca Romania (persoane si bunuri mobile si imobile) este de facto in proprietatea unei mafii politico-economice.
Toti cei care au administrat tara si destinele poporului roman in ultimii 25 de ani sunt vinovati de Holocaustul economico-social din Romania.
Cand spun asta, ma refer, ca intotdeauna, la faptul ca in Romania exista saracie, ca traversam, ca de obicei, o perioada prelungita pana la eternitate de saracie, degenerare si primitivism, ca s-a distrus economia, ca munca si salarizarea au devenit non-valori in Romania, ca infrastructura din Romania este una dintre cele mai primitive din Europa, ca sistemul de sanatate este unul dintre cele mai... bolnave din Europa, ca nu se acceseaza fondurile europene si in special fondurile structurale pentru recuperarea decalajelor fata de tarile dezvoltate si pentru dezvoltarea infrastructurii, ca nu exista locuri de munca.
In schimb, exista scandaluri peste scandaluri si dosare peste dosare de coruptie si fapte asimilate coruptiei, de mita, de spalare de bani, de evaziune fiscala, de constituire si aderare la grupuri (uneori adevarate armate!) infractionale si asa mai departe.
Pentru toate acestea sunt de vina politicienii. In special ei, dar nu numai ei. Exista multe categorii de bugetari care traiesc din coruptie. Mai exista firme de stat devalizate de conducatori care realizeaza in mod voluntar un management ineficient. Mai exista asa zisi oameni de afaceri, in fapt persoane din sfera unei economii negre, dar abonate la bani publici, la contracte paguboase, la afaceri cu statul supraevaluate, inutile, de proasta calitate sau o combinatie a acestora.
Toti acestia alcatuiesc mafia politico-economica. Intr-un fel sau altul, toti acestia confisca averea cetatenilor: prin taxe si impozite excesive si abuzive; prin spagi directe luate de la cetateni; prin parteneriate public-private de tip infractional, realizate pentru facturarea ilicita dar cu aparenta legala a banilor publici; prin devalizarea si indatorarea unor firme de stat care ar trebui sa fie in mod normal profitabile, dupa care pierderile se acopera de la bugetul de stat.
Liderii statului ar trebui, conform legii, sa urmareasca interesul national. Poate ca legea nu este foarte explicita, dar conform logicii si bunului simt liderii statului ar trebui sa urmareasca eficienta statului, sa combata infractionalitatea functionarilor statului si sa urmareasca cresterea nivelului de trai al cetatenilor.
Din moment ce toate aceste lucruri nu se realizeaza, rezulta ca statul in ansamblu nu isi realizeaza menirea fireasca si in primul rand liderii sai comit abuz in serviciu in forma continuata (practic non-stop) cu consecinte deosebit de grave impotriva intereselor poporului roman.
Prin liderii statului roman se inteleg: presedintele Romaniei, parlamentarii (senatori si deputati), ministrii, ordonatorii de credite, sefii institutiilor de control ale statului roman, autoritatile locale (primarii, presedintii de consilii judetene).
Dintre cei mentionati mai sus, poate ca exista primari care au realizat ceva pentru comunitatea pe care o reprezinta, poate ca exista primari ai unor comune total nesemnificative care nu aveau puterea de a arunca banii publici pe ceva, dar multi primari ai unor localitati importante au avut ca scop doar umflarea facturilor decontate din bani publici.
Dar daca ne uitam la activitatea celor mentionati mai sus vedem imediat ca s-a urmarit raul public si binele personal, chiar dincolo de orice limite ale lacomiei. Nu degeaba exista mii de dosare penale la DNA.
Imi este greu sa cred ca exista buna credinta, cinste, onoare, demnitate in statul roman stiind, de exemplu, ca s-a realizat privatizarea SNP PETROM SA si contractul cu Bechtel, doua afaceri ale statului flagrant paguboase, pe langa nenumarate alte afaceri la fel de paguboase la care statul si-a adus contributia decisiva.
Dar cele doua afaceri de mai sus s-au facut cu aprobarea Parlamentului. Iar pierderile, conform documentelor si obligatiilor asumate de statul roman, erau din start atat de evidente incat toti cei care au acceptat asa ceva din partea statului roman ar fi trebuit sa fie anchetati imediat in secunda urmatoare.
Dar asta nu s-a intamplat, viata a mers inainte, nenumarate afaceri de coruptie au mers inainte, jaful economic a mers inainte, presa a facut uneori dezvaluiri, iar la un moment dat s-a ajuns la faza pe urmarire penala si arestari.
Sigur ca urmarirea penala, arestarile si chiar condamnarile duc la frustrare. Ghinionistii se intreaba de ce tocmai ei cand toti sunt la fel, cand si aia au facut la fel, si aia au luat spaga, si aia au girat afaceri paguboase, si aia au parafat achizitii publice la preturi supraevaluate.
Poate ca unii sunt protejati de altii, de angajatii corupti ai institutiilor responsabile cu combaterea ilegalitatilor. Poate ca unii doar traiesc cu impresia ca sunt protejati, nevenindu-le sa creada ca pot fi anchetati si arestati. Poate ca unii au fost manipulati, crezand ca pot comite ilegalitati fara sa fie prinsi, dupa care au ajuns cap de afis la stiri. In multe astfel de situatii unii simt nevoia sa-i toarne si pe altii. Altii simt nevoia sa faca pe plac procurorilor si sa-i denunte pe altii, pentru a-si usura propria situatie.
In acest context a inceput razboiul decredibilizarii dintre Elena Udrea si Florian Coldea.
In mod ciudat, toate tunurile mediatice au fost puse pe Elena Udrea, ignorandu-se actualul sef interimar al SRI. Acest lucru se petrece in ciuda faptului ca Elena Udrea a facut un denunt penal impotriva lui Florian Coldea.
A inceput un razboi mediatic. Elena Udrea a inceput sa faca dezvaluiri (nu tocmai relevante) numai dupa ce ea insasi a devenit obiectul anchetelor DNA. Florian Coldea nu apare direct implicat in escaladarea situatiei, dar, in chip de coincidenta, dupa ce Elena Udrea a pronuntat numele lui Coldea, mai intai s-a ales cu doua cereri de urmarire penala, apoi s-a ales (ieri, 04.Februarie.2015) cu trei cereri de arestare preventiva, fiind declarata de DNA pericol public.
Cel putin una dintre cererile de arestare este foarte subtila: se spune ca Udrea a incalcat conditiile controlului judiciar impus pentru fals in declaratia de avere, concret nu avea dreptul sa ia legatura si sa comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu cei implicati in dosar. Deci declaratiile televizate ale Elenei Udrea inseamna comunicare indirecta.
Celelate doua cereri de arestare se refera la "Gala Bute" si la dosarul "Microsoft".
Legat de "Gala Bute", mai intai Elena Udrea a fost acuzata ca a folosit meciul pentru a-si face imagine (acuzatie cam indoielnica, toti oamenii politici incearca pe orice cai sa obtina imagine; bine ar fi sa nu mai vedem politicieni taind panglici sau venind la televizor ca sa nu spuna nimic), dupa care, mai nou, s-a adaugat ca a luat mita. Rudel Obreja a precizat azi, 05.Februarie.2015, ca s-au facut presiuni pentru a-l determina sa faca un denunt impotriva Elenei Udrea, fapt pe care nu-l va face niciodata pentru ca nu are ce sa denunte. El a mai adaugat ca detinea toate exclusivitatile legate de meciul lui Bute si ca aceasta situatie a determinat negocierea directa cu ministerul condus de Elena Udrea (nu se putea organiza o licitatie din moment ce era imposibil sa existe alti participanti care sa indeplineasca simultan aceleasi conditii).
Legat de Dosarul "Microsoft", Elena Udrea este acuzata ca a cerut 500.000 de euro mita de la Dinu Pescariu.
Este surprinzator ca toate acestea au venit imediat dupa ce Udrea l-a atacat pe Coldea. Este surprinzator si faptul ca Udrea a inceput sa faca dezvaluiri si a promis ca va face si alte dezvaluiri numai dupa ce si-a vazut pozitia amenintata. Ca fapt divers, numele dezvaluite de Udrea nu inseamna mai nimic. Credeam ca o sa ne spuna ceva despre niste mari corupti. De ce nu a facut dezvaluiri pana acum si de ce nu a dezvaluit totul atunci cand s-a apucat? Pare sa ameninte ca daca nu va fi lasata in pace, nici altii nu vor fi lasati in pace. Pentru romani ar fi benefic sa se afle cat mai multe adevaruri si cat mai multi vinovati sa ajunga acolo unde le este locul. Dar in statul mafiot totalitar totul este foarte volatil si interpretabil, iar manipularea este permanenta.
Cu Elena Udrea lucrurile sunt cat de cat mai clare, macar in aparenta. Dar cu Florian Coldea totul este tulbure. Nu degeaba este acesta sef interimar la SRI.
Cum se poate verifica si afla daca un angajat al SRI este implicat in fapte de coruptie sau in ilegalitati? Poate fi urmarit un angajat SRI? Poate fi fotografiat de paparazzi? I se pot asculta telefoanele? I se poate verifica traficul pe internet? Nu cunosc procedura. Asa ca nu-mi dau seama cum poate proba Elena Udrea ceva legat de Florian Coldea. Dar am remarcat incrancenarea ei fata de actualul sef al SRI.
Cine va castiga razboiul decredibilizarii? Nu am vazut nicio televiziune care sa-si puna intrebari despre Florian Coldea. Elena Udrea pare in acest moment mult prea izolata ca sa aiba vreo sansa. Doar niste probe beton o pot salva.
DOVLEAC DE HALLOWEEN
Acum 3 ore
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu