Una dintre problemele majore a fost, dupa parerea mea, intrarea libera.
Mi se pare inadmisibil, si cred ca ar trebui sa fie inadmisibil prin lege, ca intrarea sa fie libera la o etapa de Cupa Mondiala unde era prezenta cea mai buna sportiva din domeniu, multipla campioana, impreuna cu alte campioane si cu cele mai bune sportive ale lumii la gimnastica ritmica.
Numai intr-o tara mafiota in care statul goleste buzunarele cetatenilor prin impunerea de taxe si impozite uriase este posibil asa ceva! Adica devalizarea propriilor cetateni este din start atat de mare incat statul nici nu mai are pretentia ca simplii cetateni sa plateasca bilet de intrare la evenimente sportive si culturale de prima marime.
Culmea este ca acum 2 ani, in 2013, intrarea a fost cu plata desi la etapa de Cupa Mondiala au fost prezente sportive din grupa valorica B. In primele doua zile pretul unui bilet era de 10 lei, iar in ultima zi pretul unui bilet a fost 15 lei. Preturi rezonabile si accesibile tuturor celor care realizeaza venituri, dupa parerea mea.
Numai ca acum intrarea a fost libera, desi au prezente cele mai bune sportive la gimnastica ritmica.
S-or fi temut organizatorii ca va evolua Yana Kudyavtseva in fata unei sali goale? S-au temut organizatorii ca Yana Kudryavtseva va lua tot aurul posibil intr-o tacere mormantala, din lipsa de audienta?
Daca ar fi asa, ar insemna ca nu au ce cauta in Romania competitiile de gimnastica ritmica de cel mai inalt nivel. Si acest lucru trebuie sa fie valabil pentru orice domeniu. Daca publicul merge la evenimente doar pentru gratuitate, indiferent de valoarea in sine a evenimentului, atunci publicul nu merita decat evenimente de mana a patra.
Pana la urma, este vorba de munca. Iar munca trebuie platita. Faptul ca nu se incaseaza bani din bilete la o competitie pubilca de inalt nivel arata nesustenabilitatea sistemului economico-social romanesc. Pentru ca mai intai nu se plateste corect munca posibililor platitori de bilete, dupa care nici munca organizatorilor competitiei nu este platita din achizitionarea de bilete.
Mie mi-a displacut foarte mult intrarea libera la aceasta Cupa Mondiala de gimnastica ritmica. Am vazut prea multa lume de proasta calitate. O gramada de mitocani clasici, care se plimba prin sala in timp ce sportivele evolueaza (multi mi-au trecut cu nonsalanta prin fata aparatului foto in timp ce pozam sau filmam!). Altii care se bucurau de greselile sportivelor. Altii care radeau atunci cand se pronunta cuvantul "maciuci". Cred ca ar trebui schimbat numele acestor obiecte, pentru ca prea multi idioti au in cap doar sensul figurat cu o anumita conotatie al acestui cuvant. Din pacate, limba romana e prea plina de cuvinte cu conotatii.
Plata unui bilet de intrare ar trebui sa tina departe de astfel de competitii nulitatile din tribune care nu apreciaza corect un eveniment de valoare.
O problema organizatorica mi s-a parut iluminatul insuficient. Parca era eclipsa totala de becuri sau parca am fi fost in bezna anilor lumina. Duminica mi s-a parut ca s-au aprins mai multe lumini. Cine stie, poate ca s-au plans si fotografii oficiali de lumina chioara.
Iluminatul insuficient se ingana armonios cu culorile in general inchise: scaunele si cortina care separa spatiul de concurs de spatiul de incalzire si antrenament erau albastru inchis, culori probabil antijeg...
Cel care vorbea la microfon, crainicul, mi s-a parut total pe dinafara subiectului. Parca era numit politic. O persoana care are cat de cat legatura cu gimnastica ritmica nu denumeste "aparate" cercul, mingea, maciucile si panglica! Pentru ca toate acestea sunt de fapt obiecte! Ce aparat e de exemplu mingea? De invartit si de sarit? Hi, hi!
Nici la limba engleza nu statea prea bine omul: Romania in dialectul englezesc folosit era "Rumenia" (citit asa cum se scrie). Uneori crainicul amesteca romana cu engleza in cadrul aceleiasi propozitii.
In privinta numelui sportivelor, l-am auzit pe crainic pronuntand o data "Staniutna" in loc de Staniuta (numele sportivei din Belarus).
Dar asa-i la evenimentele unde nu se plateste bilet de intrare, ci se deconteaza organizarea din bani publici. Din moment ce banii sunt oricum luati, e normal sa se asigure o calitate cat mai scazuta a personalului.
Atunci cand organizatorul este un investitor privat care trebuie sa-si scoata banii investiti din incasari in urma vanzarii de bilete, sigur ca preocuparea pentru calitate si profesionalism e alta.
A mai fost un moment organizatoric penibil atunci cand s-a confundat coloana sonora a unei sportive din Japonia. Sportiva si-a inceput exercitiul si s-a oprit dupa cateva momente, cand a devenit evident ca nu era muzica ei. Se pare ca sefa Federatiei Romane de Gimnastica Ritmica, Irina Deleanu, cunostea personal muzica tuturor sportivelor, pentru ca in urma interventiei sale s-a pus muzica potrivita...
Podiumul pus cu spatele la public si la tribuna principala a fost cireasa de pe tort. Eu zic ca ar trebui incercat si la fotbal!
Mult mai interesant ar fi sa se faca premierea in... parcare. Ca tot exista expesia "cel mai tare din parcare"... :))
O mentiune speciala despre site-ul oficial al Federatiei Romane de Gimnastica Ritmica, unde pagina oficiala dedicata Cupei Mondiale si Cupei Irina Deleanu era scrisa doar in limba engleza! Ma mir ca nu a mai fost scrisa macar si in limba maghiara...
Daca tot este atat de iubita si folosita excusiv limba engleza pe pagini oficiale ale unor institutii romanesti si cu personalitate juridica romana, eu cred ca limba engleza ar trebui sa se studieze obligatoriu in cei 12 ani de scoala generala si liceu.
Cam asta a fost situatia in jurul evenimentului sportiv. Asta nu inseamna ca spectacolul sportiv de pe covor nu ar fi meritat toti banii, in caz ca ar fi vrut cineva sa-i ia de la public. Munca sportivelor s-a tradus prin evolutii incantatoare si ma bucur ca am fost acolo.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu