In sprijinul afirmatiei ca autoritatile au mandat pentru crima vine urmatorul caz, semnalat de sursa http://www.mediafax.ro/social/un-politist-si-un-jandarm-din-brasov-acuzati-ca-au-ucis-in-bataie-un-barbat-si-l-au-abandonat-in-boscheti-condamnati-cu-suspendare-14897004.
Conform acestei surse, un politist de varsta neprecizata si un jandarm de circa 30 de ani au fost comdamnati intr-o prima instanta la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru ca au batut salbatic si apoi au abandonat victima, un cetatean de 47 de ani, care a decedat.
Sursa nu ne informeaza despre circumstantele in care s-a ajuns la bataie, deci nu stim cine a inceput si de la ce s-au luat la bataie. Sursa nu ne spune cat de dotat fizic era cetateanul de 47 de ani in raport cu un tanar jadarm de 30 de ani si cu un politist, ambii avand o certa pregatire fizica, necesara in lupta cu infractorii.
Independent de aceste informatii, prin prisma deznodamantului este clar ca persoana de 47 de ani nu le-a facut fata celor doi. Ne mai putem intreba de ce au recurs cei doi la bataie si ce articol de lege prevede folosirea bataii de catre fortele de ordine in raport cu simplii cetateni.
Ne mai putem intreba de ce nu a fost arestata persoana de 47 de ani, daca se presupune ca ar fi incalcat legea. In lipsa acuta de informatii se pare ca "oamenii legii" au fost nevoiti sa intervina in forta doar din distractie si pentru ca asa erau educati.
Dupa cum se vede din situatia de mai sus, legea se aplica dupa ureche si dupa bunul plac. Nu doar de politisti si jandarmi, care bat dupa bunul plac si probabil cu toata placerea de a-si arata muschii. Si judecatorii au aplicat legea dupa ureche, condamnand cei doi ucigasi la 3 ani cu suspendare, desi legea spune altceva!
Conform Art. 183 din Codul Penal (sursa: http://legeaz.net/cod-penal-actualizat-2011/art-183-cpen),
"Art. 183 Lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte
Dacă vreuna dintre faptele prevăzute în art. 180-182 a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani.".
La articolele 180, 181 si 182 sunt stabilite limitele pedepselor pentru lovire si vatamare corporala in functie de gravitatea urmarilor faptei si de gradul de rudenie dintre victima si agresor, atunci cand violenta nu este urmata de moartea victimei.
Deci, daca victima a decedat in urma bataii primite, legea spune ca pedeapsa nu poate fi mai mica de 5 ani. Dar nu conteaza ce spune legea, ci conteaza ce spune completul de judecata. Dupa stiinta mea, pedepsele cu inchisoarea de la 5 ani in sus nu pot fi date cu suspendare, ci intotdeauna se dau cu executare. Ceea ce ma duce la ideea ca judecatorii i-au protejat pe politist si pe jandarm ("oamenii legii") si au pronuntat o pedeapsa de numai 3 ani pentru ca sentinta sa fie urmata de suspendarea pedepsei.
Sentinta nu este definitiva, dar nici nu se stie daca mortul va face recurs. Asa ca pana atunci, pana la schimbarea iluzorie a acestei sentinte odioase, se dovedeste ca orice calai ai statului au mandat sa ucida in bataie macar o data in viata sau o data la opt ani, fara sa fie privati de libertate!
Spre deosebire de incendiul de la Colectiv, unde victimele erau persoane educate, jurnalisti, fotografi, studenti, artisti, olimpici, aici putem sa gandim pozitiv: poate ca victima era un om al strazii, fara apartinatori, asa ca nu are cine sa-i sara in aparare, nu va exista o voce a "strazii", nu vor exista proteste, nu vor exista revendicari de tip "Coruptia ucide!" sau "Vrem schimbarea!", nu va exista solidaritate.
Probabil ca e pacat sa se strice din cauza unui neica nimeni destinul unor calai care pozeaza in persoane cu meserie onorabila.
Pe de alta parte, daca tot se aplica in mod mai mult sau mai putin discret pedeapsa cu moartea (chiar si de catre "oamenii legii"!), atunci de ce nu se reintroduce? Macar de dragul egalitatii de sanse si tratament...
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu