Uitandu-ma pe publicatia "Les Nouvelles de Roumanie", din iulie-august 2002 (din care am citat in articolul legat de cartea Mariei Olaru), am revazut o gramada de stiri care par actuale si azi.
1. Pe prima pagina se vorbea despre norii care aparusera din cauza coruptiei, in problema largirii Uniunii Europene. Coruptia era flagelul numarul 1 in Romania anului 2002. In zilele noastre pe ce loc o mai fi? Mai ales ca dinspre SUA se aud voci care contesta eficacitatea Ministerului Public (inclusiv DNA) si a Ministerului Justitiei in combaterea reala a coruptiei.
2. In titlul de mai jos este scris:
"Microfoane ascunse in bagajul de mana si aparate foto disimulate in sutiene
Regimurile comuniste dezvaluie probe modeste dintre metodele lor de supraveghere".
Ma rog, nici de la regimurile capitaliste, dictatoriale, islamiste si de alta natura nu avem prea multe informatii de acest tip.
Dar intr-un subtitlu este scris:
"Dintre cele doua milioane de romani supravegheati (!!!), doar 6000 au putut sa-si consulte dosarul"!
Numai ca din dosare s-au sters cu evidenta mare grija numele agentilor si informatorilor!
Si cand te gandesti ca abia acum doua zile (pe 07.Iunie.2016) s-a confirmat ca Marian Munteanu zis "Ioan" a fost agent al Securitatii (sursa: http://adevarul.ro/news/bucuresti/exclusiv-marian-munteanu-sursa-ioan-securitatii-liderul-golanilor-piata-universitatii-urmarea-profesori-studenti-straini-s-a-lepadat-Tutea-1_5756bee35ab6550cb8bb285f/index.html)!
Pana acum a mai fost bagat in fata de-a lungul a peste 20 de ani: a fost liderul "golanilor" din Piata Universitatii (adica asta dadea jos comunismul?); a fost propus candidat pentru niste alegeri prezidentiale; a fost propus candidat pentru Primaria Municipiului Bucuresti (alegerea "perfecta" pentru Gorghiu, Blaga si gasca lor acoperita?)!!! Ne putem imagina in aceste conditii ca ar putea fi implicate vreo secunda deserviciile in probleme care nu ar trebui sa le priveasca?
3. Scandalul FNI si Ioana Maria Vlas, sau 300 de milioane de dolari subtilizate de FNI in timp ce "investitorii" dormeau linistiti pentru ca, evident, FNI-ul "lucra" pentru ei.
4. La Iasi, tinerii sub 20 de ani l-ar fi preferat pe Ceausescu. De ce oare?
5. Leul se denomina...
6. "Monden": cu ocazia Pastelui mielul si ouale isi dublau pretul!!! In plus, morcovii isi triplau pretul (de la 12.000 de lei la 35.000 de lei pe chil, adica 1,35 euro pe chil!), varza indispensabila pentru sarmale trecea de la 10.000 la 26.000 de lei, rosiile turcesti isi dublau pretul (50.000 de lei pe chil sau circa 1,80 euro pe chil!!!), iar ouale costau 0,12 euro bucata!!!
Despre pretul oualor din Italia intre 2004 si 2009 pot spune ca era constant la LIDL, indiferent de sarbatorile laice sau religioase: 0,078 euro per bucata (se vindeau cu 0,78 euro 10 bucati).
Dar se stie ca romanii sunt mai bogati decat occidentalii si ca e musai sa aiba "cele cuvenite" pe masa. Brrr! Ce vremuri sinistre!
7. Industria romaneasca era distrusa durabil de "investitorii strategici". In consecinta, romanii descurcareti inventau "Maladii imaginare pentru a se apara de somaj";
"Pensionarii precoci... echivalentul romanesc ai pre-pensionatilor".
Dupa care a venit "criza" in Romania anului 2009, cans statul mafiot totalitar "desoperea" ca sunt mai multi pensionari decat salariati!!!
Un subtitlu recomanda: "Nu uitati "cadourile" pentru medici"!
8. Pensionarii cu pensii ridicole incercau sa se descurce cu mici afaceri ridicole! Mica diferenta insemna de multe ori supravietuirea.
Se citeaza situatii cu pensii si venituri aberante: pensie lunara de 10 lei vechi (adica 0,1 bani actuali lunar!), sau venitul minim lunar garantat de 630.000 de lei vechi (63 de lei actuali sau 23 de euro)!!!
9. In titlu este scris: "58% din populatie traieste cu mai putin de un dolar pe zi. Aceasta este realitatea!"!!! O spunea Bogdan Hossu, asa zis lider sindical. Dar nimeni nu parea sa aiba o problema cu asta. Era "normal". La fel ca si acum, romanii nu aveau productivitatea muncii in tara lor, ci doar in Occident!
10. Mai multe titluri pe pagina de mai jos:
"Anumiti investitori vin doar pentru a exploata forta de munca romaneasca"!
Oau! E cu "exploatarea omului de catre om". Si in 2016 cum o fi? Invers?
Un alt articol nu informeaza sec despre o alta criza sociala: cartile au devenit un lux, iar vnazarile din domeniu au scazut de 6 ori fata de momentul 1989. "Simpatic" este citatul subliniat cu rosu:
"In ceea ce priveste "noii bogati", acestia consacra puterea lor de cumparare altor placeri, numerosi cetateni considerand ca nivelul lor de cultura este invers proportional cu averea lor"!!! :))
O dovada in plus ca intr-o tara infractionala singura educatie valabila si adaptata la "mediu" este... scoala vietii.
11. Cica in 20 de ani 89% dintre imobile nu vor mai fi locuibile din cauza ca lumea nu are bani de reparatii.
Hai sa fim seriosi, cum sa fie asa ceva o problema, cand un subtitlu ne asigura ca la tara doar 11% dintre "căşi" au apă curentă. Păi ce mai e de reparat, că doar reteaua de apă nici mă nu există.
Romanul e descurcaret: nu-si pune apa curenta pentru ca oricum nu are bani de reparatii...
12. La Sibiul cel "bine facut" crestea numarul de copii abandonati. Nu pot sa cred... Ar mai fi si alte atrocitati de descoperit, dar mai bine sa nu le pomenim.
13. Din lumea fiscului:
"Pachet de cafea si de tigari pentru a-si face recunoscute drepturile"
"Impozite: contribuabilii confruntati cu atotputernica administratie"
14. Tot din lumea fiscului: o doamna a stat la coada o data pe saptamana timp de doua luni. In plus, a oferit foloase cuvenite: Kent si parfum...
15. Medicala: aproape 400.000 de romani sufereau de Alzheimer.
16. Tot medicala:
"O mie de dolari pentru a se opera mai repede".
Mai exact sunt 1.100 de dolari: 600 de dolari chirurgul, 200 de dolari pentru anestezist, 200 de dolari pentru infirmierul sef si 100 de dolari pentru diverse.
In concluzie, "Lasa ca merge si asa!". Nimeni nu a invatat nimic in toti anii astia!
joi, 9 iunie 2016
Viata de roman in stiri de acum 14 ani. Formele s-au mai schimbat, fondul este acelasi.
Etichete:
administratie,
coruptie,
diverse,
educatie,
exploatare,
istorie contemporana,
munca,
nivel de trai,
pensii,
putere de cumparare,
social,
somaj,
spaga,
stiri,
taxe si impozite,
venituri,
viata de roman
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu