Uniunea Europeana este mai dezbinata ca oricand. Exista formal doar prin niste tratate semnate de lideri politici la un moment dat. In rest, niciunui stat membru nu-i pasa in mod deosebit de altul, in masura in care nu exista vreun interes.
La nivel individual si de grup de interese se petrece acelasi fenomen: exista un total dispret si o totala indiferenta fata de ceilalti; fiecare cauta sa faca bani sub orice forma, legala sau nu.
Scandalul alimentelor de calitate inferioara ilustreaza foarte clar aceasta situatie.
Statelor din estul Europei li se ofera in mod deliberat hrana de calitate net inferioara fata de statele din vestul Europei.
In Romania de exemplu, la nivel neoficial, dar foarte popular, lumea a constatat ca hrana este de calitate mai proasta si de multe ori mai scumpa decat in occident.
Personal am constatat de nenunarate ori, inclusiv in aceste zile, ca la supermarcheturi legumele si fructele asa zise proaspete nu sunt nici pe departe atat de proaspete, ba chiar sunt in pragul expirarii. De multe ori raionul de produse proaspete din supermarcheturi arata de parca ar fi congresul porcariilor. In plus, toate alimentele industrializate contin un procent urias de chimicale.
Produsele lactate, mezelurile, biscuitii, napolitanele, "cipşii", conservele din carne, pateul, bauturile alcoolice si nealcoolice si multe altele au un procent necunoscut sau foarte mic de substanta "activa", la care se adauga dupa caz amidon, soia, grasimi, monoglutamat, apa cat cuprinde, agenti de ingrosare sau gelifianti, arome identic naturale (?!), indulcitori chimici, nitriti, coloranti si asa mai departe.
Iar hrana de buna calitate se vinde la preturi accesibile doar interlopilor si hotilor de bani publici. Nu cred ca exista prea multe familii in Romania care isi permit sa plateasca 3.000 de lei lunar pe hrana de calitate. Daca ar fi asa, n-ar mai exista "painea" de 65-80 de bani in comert.
La nivel oficial, Cehia, Slovacia si Ungaria acuza pe fata faptul ca in statele lor ajunge mancare de calitate mai proasta decat in vestul Europei.
Un oficial ceh a declarat ca produsele unei firme sunt de calitate inferioara in Cehia fata de Germania, dar costa mai mult in Cehia!
"In practica, in cazul anumitor produse, suntem cosul de gunoi al Europei" (sursa: http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-21624152-scandalul-alimentelor-calitate-mai-proasta-vandute-estul-europei-ministru-ceh-cazul-anumitor-produse-suntem-cosul-gunoi-europei.htm).
In Slovacia testele au aratat ca 22 de produse alimentare comercializate in aceasta tara difera ca gust, aspect si compozitie fata de aceleasi produse comercializate in Austria.
Ungaria a denuntat si ea calitatea inferioara vanduta la preturi occidentale in aceasta tara.
In Romania, Achim Irimescu, la un moment dat ministru al Agriculturii, atragea atentia asupra calitatii deficitare a alimentelor comercializate in Romania. Dar in zilele noastre oficialii contrazic evidenta si ne asigura ca produsele alimentare sunt de calitate.
Pentru o corecta informare, nici macar produsele alimentare romanesti nu sunt de calitate. O dovedesc numeroasele cazuri de imbolnaviri colective din cauza alimentelor alterate, de exemplu toxiinfectiile datorate programului "Cornul si laptele expirat" sau alimentelor expirate comercializate in multe localuri de pe litoral.
Nici Republica Moldova nu este scutita de relele practici din domeniul alimentar. De exemplu, sursa http://www.publika.md/scandalul-alimentelor-alterate-ia-amploare-alimentele-destinate-copiilor-si-soldatilor-verificate-cu-strictete_2824701.html vorbeste despre alimente alterate destinate copiilor din unitatile de invatamant primar si despre otravirea deliberata a acestora de catre functionari corupti in parteneriat cu afaceristi dubiosi. Si in armata s-au livrat alimente alterate.
Dincolo de toate acestea, exista o dubla calitate si in cazul produselor nealimentare.
In concluzie, foarte pe scurt, atat timp cat oficialii declara impotriva evidentei ca totul merge bine, scapa cine poate, daca poate!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu