Conform sursei http://www.manager.ro/articole/economie-139/oficial-283000-de-romani-castiga-peste-1000-de-euro-net-pe-luna-93822.html, in anul 2013 doar 3% dintre salariati castigau peste 1.000 de euro net lunar.
Ca de obicei, sursa dezinformeaza pentru ca nu spune cata sunt salariati bugetari si cati sunt salariati insectorul privat.
Pentru ca s-ar putea sa avem surprize si sa constatam ca vreo 75% sunt salariati la stat si doar 25% sunt salariati in sectorul privat. Sau poate chiar mai rau.
Pe unde se castiga minim 1.000 de euro lunar? Din cate stiu eu, in primul rand prin parlament, primarii, politie, procuratura, justitie. Mai nou si prin sistemul medical. Mai vechi, prin TAROM, ASF, ANCOM si alte asemenea.
Cat despre sectorul privat, ce ar fi de zis? Salariile din anumite sectoare (de exemplu IT si auto), chiar daca inseamna ceva pentru Romania, sunt ridicole pentru Occident.
Ar fi o mare branza pentru un inginer din domeniul auto sa aiba salariu de 1.000 de euro lunar? In Romania da, dar in Franta salariul minim pe economie este mai mare de 1.000 e euro si niciun inginer francez nu se angajeaza pe salariul minim sau pe valori apropiate de acesta!
O mare parte din industria auto occidentala (inclusiv proiectare si componente) s-a mutat in tari "low-cost", adica in tari cu pret redus, adica in tari cu salarizare mizerabila. Iar Romania se umfla in pene de "mandrie" ca este una dintre aceste tari si ca a creat "locuri de munca". De fapt s-au desfiintat in Occident locuri de munca bine platite pentru a fi create in Romania si prin alte parti locuri de munca prost platite pentru aceeasi munca realizata.
Intr-o tara cu resurse naturale si cu 19.000.000 de locuitori, doar 283.000 de salariati castiga cel putin 1.000 de euro lunar? In Italia acum 10-15 ani gospodariile cu mai putin de 2.000 de euro venit lunar erau considerate sarace.
Asa ca, vazand aceasta statistica a salarizarii din Romania, ce ar mai fi de comentat?
De exemplu, ca preturile la multe produse alimentare sunt mai mari decat in Occident, desi calitatea este mai proasta!
Suntem o tara jalnica, in care cetatenii sunt exploatati crancen. Si, desigur, nimanui dintre lideri nu-i pasa.
Cica e "criza" de forta de munca in Romania... Propaganda si responsabilii cu dezinformarea nu vorbesc niciodata de o criza a salarizarii din Romania...
Pai, la salariile actuale, cine ar vrea sa munceasca aici? Numai cine nu are de ales si... politistii locali sau politistii pedofili.
marți, 20 februarie 2018
Munca si salarizarea in Romania contemporana
Etichete:
bugetari,
munca si salarizare,
preturi,
Romania,
salarii,
sectorul privat,
statistici,
viata de roman
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu