În ochii oficialilor, Lady Diana pare să fi căzut în uitare acum, la 25 de ani de la moartea ei. Chiar dacă a fost menționată la știri, pare că oficialii doresc mai degrabă să o uite.
Mă gândesc, de exemplu, că Royal Mail (Poșta Regatului Unit) nu a emis vreun timbru comemorativ în memoria Prințesei inimilor. În România s-au emis timbre cu tema „Lady Diana” în 1999 și 2017; acum nu s-a mai considerat necesar. Dar, desigur, acesta este doar un fapt divers.
Lady Diana s-a făcut remarcată prin sinceritatea cu care s-a implicat în activitățile sale caritabile.
Mulți oficiali câștigă (sau încearcă să câștige) popularitate prin implicarea mai mult sau mai puțin formală în activități caritabile.
Dar Lady Diana a fost alături de cei bolnavi și defavorizați, de exemplu ținând de mână bolnavi de SIDA în momente în care se credea că boala se poate transmite prin simpla atingere. A mai făcut turul unui teren minat din Angola și a vizitat Bosnia pentru a atrage atenția asupra răului produs de minele de teren, contribuind la semnarea ulterioară a tratatului de interzicere a folosirii minelor de teren.
Sintetic, Lady Diana a devenit simbolul nobleții îzvorâte din inimă, a fost persoana care a fost alături de simplii cetățeni.
Poate că tocmai de aceea oficialii de azi nu vor să evoce memoria ei, într-o lume contemporană în care puterea peste tot în lume își manifestă pe față disprețul și dezinteresul față de simplul cetățean.
Chiar și așa, tot e bine să reamintim că simplii cetățeni britanici au adus două milioane de buchete de flori la palatele regale și că un milion de persoane au condus-o pe Lady Diana pe ultimul drum.
Ar putea românii să simtă și să facă așa ceva pentru vreun oficial român? În urma politicienilor noștri postdecembriști nu a rămas decât pustiu, repulsie, dezgust, dispreț, frustrare, ură. Adică exact opusul la ceea ce a lăsat moștenire Lady Diana.
De aceea este bine să o prețuim pe Lady Diana, pentru că nu se știe când va mai exista o persoană publică cu sentimente pozitive atât de profunde pentru simplii cetățeni.
miercuri, 31 august 2022
25 de ani de la moartea Prințesei inimilor
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu