România este campioană de nezdruncinat în UE la salarizarea la stat încă din 2018.
Cu toată nesimțirea, dar și cu toată ticăloșia, guvernanții au tot umflat veniturile angajaților din sectorul bugetar, în ciuda nesustenabilității acestui demers din punct de vedere financiar și în ciuda lipsei de performanță a sectorului bugetar.
Recent, Marius Budăi, sinistrul Muncii, susținea pe sursa https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/marius-budai-explica-de-ce-sunt-mai-mari-salariile-la-stat-decat-la-privat-calificarile-sunt-inalte-altele-sunt-salariile-2055811 că salariile sunt mai mari de la stat pentru că la stat se declară corect veniturile și pentru că la stat sunt calificări mai înalte.
Tot recent, pe sursa https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/budai-despre-majorarea-salariilor-bugetarilor-si-salariatii-de-la-stat-sunt-cetateni-romani-si-au-fost-afectati-de-preturile-mari-2055787, același Budăi declara că a mai găurit bugetul statului până la sfârșitul anului cu circa 2 miliarde de lei pentru majorări salariale acordate acelorași bugetari.
Ca de obicei, la fel ca și predecesorii săi, Budăi nu a explicat de ce salarizarea bugetarilor în sectorul bugetar nu este legată de performanța economică a sectorului bugetar, absolut invizibilă pe teritoriul României, în ciuda calificărilor așa-zis mai înalte.
Dacă și Nicolae Ciucă, prim-sinistrul României, are o calificare mai înaltă pentru că a obținut în bătaie de joc sau fraudulos un titlu de doctor, atunci putem înțelege ce valoare au calificările „mai înalte” din sectorul bugetar.
Dincolo de asta, ignorând modul în care bugetarii au devenit „înalt calificați”, să vedem prin fapte ce înseamnă lipsa totală de performanță în sectorul bugetar.
Prin lipsa de performanță a sectorului bugetar dovedim că salariile aruncate pe „înalt calificați” ar trebui cel puțin înjumătățite, odată cu înjumătățirea numărului de „înalt calificați” angajați la stat.
1. Traiul decent.
Probabil că „înalt calificații” uită foarte repede de acest concept fundamental numit TRAI DECENT, pentru că niciodată nu am auzit să existe vreo preocupare a președintelui, prim-ministrului, guvernului și parlamentului pentru măsuri menite să asigure cetățenilor traiul decent.
De aceea, reamintesc că există Articolul 47 din Constituția României care spune că:
„Nivelul de trai
ARTICOLUL 47
(1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.”.
Evident, „înalt calificații” nu s-au achitat de obligația de a asigura cetățenilor traiul decent. Între anii 2020 și 2022 nu s-au achitat de această obligație mai mult ca niciodată.
Concret?
1.1. Conform INS, citat de sursa https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-25210800-ins-saracia-romania-este-foarte-profunda-multi-avand-sanse-mici-desprinde-din-aceasta-situatie-intr-timp-scurt.htm,
„Rata sărăciei relative a fost în anul 2020 de 23,4%. În valori absolute, numărul săracilor corespunzător acestei rate a fost de 4,5 milioane de persoane.”.
1.2. „Românii, cei mai săraci europeni.”
(sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/romanii-cei-mai-saraci-europeni-15-milioane-de-persoane-traiesc-cu-mai-putin-de-25-de-lei-pe-zi-1726095).
1.3. „Inflația a sărit de 15% și depășește prognoza BNR”
(sursa: https://www.digi24.ro/stiri/economie/digi-economic/grafic-inflatia-a-sarit-de-15-si-depaseste-cu-mult-prognoza-bnr-2008639).
Nu cred că mai are rost să mai fac comentarii punctuale despre prețurile aberante la energie și la alimente de bază.
2. Învățământ.
„Analfabetismul funcțional din România depășește 50% și aceasta nu este cea mai mare problemă a sistemului educațional din România”
(sursa: https://www.g4media.ro/analfabetismul-functional-din-romania-depaseste-50-si-aceasta-nu-este-cea-mai-mare-problema-a-sistemului-educational-din-romania-cercetatorul-dacian-dolean.html).
Doar atât pot „înalt calificații” plătiți atât de generos de Budăi și de predecesorii lui, începând cu 2018? Bine, dar atunci de ce iau atâția bani, dacă aceste calificări „înalte” produc numai rahat?
Hai să vedem mai jos căteva „realizări” mai „mărunte” ale unor „înalt calificați” plătiți de stat.
3. Conform sursei https://www.digi24.ro/stiri/politiste-la-tigari-si-cafea-fotografia-virala-care-a-dus-la-o-ancheta-in-politia-capitalei-2053167,
„două polițiste au fost fotografiate în timp ce stau relaxate, fumează și beau cafea în timpul programului”.
Fotografia poate fi consultată pe sursa citată.
4. „Momentul în care un polițist lovește pe trecere o bătrână, în Popești, a fost filmat. Femeia de 73 de ani a murit la spital”
(sursa: https://observatornews.ro/eveniment/momentul-in-care-un-politist-loveste-pe-trecere-o-batrana-in-popesti-a-fost-filmat-femeia-de-73-de-ani-a-murit-la-spital-484594.html).
Am văzut și eu filmulețul respectiv. Culmea este că „înalt calificatul” din poliție nici măcar nu avea viteză. Cine știe pe unde-i bântuia mintea, în niciun caz nu era atent la trafic.
5. „Podul de la Luțca s-a prăbușit joi la doar jumătate de an după ce a fost redeschis în noiembrie 2021.”
(sursa: https://www.hotnews.ro/stiri-esential-25610220-video-cum-arata-din-drona-podul-prabusit-din-neamt.htm).
Mai jos prezint o poză micuță preluată de pe sursa citată și prelucrată. Poza integrală poate fi văzută pe sursa citată.
La ei sunt banii noștri!
Cred că mai bine banii ar fi fost tot ai noștri. Dar nu-i exclus să-i treacă Budăi sau structurile din care fac parte la primă, după astfel de „realizări”!
Cum se spunea la alegeri? „Nu lăsa pe altul să decidă pentru tine!”.
Dacă ar fi după mine și dacă decizia mea ar conta, în secunda următoare aș desființa statul mafiot totalitar român cu tot cu „înalt calificații” săi!
DOVLEAC DE HALLOWEEN
Acum 3 ore
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu