De multe ori in sondajele de opinie rezulta ca lumea a ajuns sa-l regrete pe Ceasca si vechiul regim.
Aceste sondaje au provocat diverse reactii, dintre care unele de nemultumire extrema ca este posibil asa ceva. Totusi, nu este nimic extraordinar in asta.
Din 4 in 4 ani, electoratul voteaza cand cu "mafia lui Nastase", cand cu "mafia lui Boc", cand cu cei "15.000 de specialisti", cand cu "ai lui Cacarau". Toti acestia s-au intrecut in promisiuni de bine in timpul campaniilor electorale, dupa care si-au batut joc de romani si de Romania.
Atunci cand a cazut comunismul s-au infierat tot felul de situatii, unele reale, altele inventate. Oricum, lumea a crezut atunci ca va veni ceva mai bun decat a fost.
Nimeni nu si-a imaginat atunci ca statul roman postdecembrist va deveni centrul crimei organizate si ca mafia de stat va surclasa net mafia privata. Nimeni nu si-a imaginat ca in 20 de ani economia Romaniei va fi distrusa fara ca Romania sa treaca printr-un razboi si ca milioane de locuri de munca vor fi exterminate, iar majoritatea romanilor se vor zbate in lipsuri si in saracie. Nimeni nu si-a imaginat coruptia generalizata care va veni si dorinta autoritatilor de a-si bate joc de banii publici sub orice forma posibila.
Acestea sunt crime extrem de grave ale acestui asa zis capitalism postdecembrist, pe care nicio institutie nu le ancheteaza si pentru care inca nu raspunde nimeni.
Dar, asa cum PDL si USL s-au erodat atunci cand au fost la putere, prin politica antiromaneasca si aberatiile pe care le-au aplicat propriilor cetateni, tot asa, regimul insusi, avand astfel de exponenti, s-a erodat in ochii multor cetateni, care au ajuns in urma realitatilor actuale sa-l regrete pe Ceasca.
Singura modalitate prin care regimul actual s-ar fi putut dovedi superior vechiului regim era ca Romania sa ajunga mai sus decat pe vremea lui Ceasca. Ceasca a fost mitraliat intr-un moment in care in tara erau lipsuri, dar Romania nu mai avea datorii. Acum, pe langa lipsuri, mult mai mari decat atunci, Romania are datorii de zeci de miliarde de euro, bani efectiv furati de catre functionarii statului, pentru ca investitii in economie nu s-au facut.
Dimpotriva, toate guvernele post decembriste au trait de pe urma privatizarii asa zisului morman de fiare vechi, in frunte cu... petrolul romanesc (probabil foarte bogat in vitamina C), compania de stat de telecomunicatii, industria auto, siderurgia romaneasca si asa mai departe!!! Daca din vechea mostenire "dezastruoasa" lasata de vechiul regim statul a castigat miliarde de euro, actuala mostenire inseamna exact praf si pulbere.
Astfel de situatii au condus la autoerodarea regimului actual. Este foarte posibil ca pentru majoritatea populatiei credibilitatea in actuala clasa politica sa fie 0 (zero). Desigur, revenirea la vechiul regim este imposibila, mult mai probabila fiind revenirea la monarhie, multi oportunisti asteptand o ocazie favorabila pentru a se face acest sinistru pas inapoi.
Oare ce inseamna o societate echitabila in gandirea romanilor? Se gandeste cineva la asa ceva? Care sunt principiile si directiile pe care trebuie sa mearga tara pentru a fi schimbata in bine?
Pana vor veni raspunsurile, trebuie mentionata schimbarea radicala a electoratului: de la 70-80% votanti pro USL, in acest moment "Peste două treimi (69%) din români nu au încredere în Guvern, în timp ce pentru Parlament nivelul de neîncredere este de 75%, potrivit unui sondaj Eurobarometru realizat în luna mai şi dat publicităţii marţi [23.iulie.2013]." (sursa http://www.mediafax.ro/social/sondaj-peste-doua-treimi-din-romani-nu-au-incredere-in-guvern-11145150).
Oare nu ar trebui ca Guvernul si Parlamentul sa se autosuspende?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu