Conform Constitutiei Romaniei (sursa: http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?den=act2_1&par1=2#t2c2s0a47),
"Nivelul de trai ARTICOLUL 47
(1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent."
Conform realitatii actuale, un scenariu catastrofal este propus pentru romani si pentru Romania: de la 1.000.000 de locuri de munca in plus promise de USL pe vremea cand era in opozitie, se poate ajunge la 500.000 de locuri de munca in minus in acest an (2013), cand USL a ajuns la putere cu o majoritate confortabila.
Conform sursei http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/avertisment-500000-de-romani-si-ar-putea-pierde-locul-de-munca-in-2013-183935.html,
"Aproape o jumătate de milion de români din industrie şi sectoarele orizontale şi-ar putea pierde locurile de muncă până la finalul anului, din cauza creşterii preţurilor în sectorul energetic, avertizează Forumul Investitorilor Autohtoni (FIA)."
Sursa mai spune ca industria metalurgica a scazut cu 23%, iar vanzarile marilor magazine s-au redus cu 30%.
Nivelul de trai din Romania este scandalos de scazut (sau scandalos de indecent) pentru orice persoana de buna credinta, mai putin pentru politicienii si patronii romani.
Pai la ce s-ar fi asteptat marile magazine? Nu cred ca le-au scazut vanzarile cu 30% pentru ca au crescut preturile din sectorul energetic. In Romania, tara cu circa 20.100.000 locuitori, in ianuarie 2013 existau circa 5.020.000 de salariati (sursa: http://www.mediafax.ro/social/peste-cinci-milioane-de-salariati-in-romania-536-839-dintre-ei-au-salariu-minim-10506717)! Iar dintre acestia, peste 10% sunt incadrati pe salariul minim pe economie. Despre cei incadrati cu jumatate de norma nici nu se pomeneste.
O alta sursa (www.ziare.com/locuri-de-munca/piata-muncii/milioane-de-romani-supravietuiesc-cu-salarii-extrem-de-mici-efe-1212203) afirma ca
1. "Romania este tara cu salariile cele mai mici din intreaga Uniune Europeana si acest lucru, desi avantajeaza companiile, prin mana de lucru ieftina, complica vietile a milioane de persoane, care supravietuiesc cu cateva sute de euro pe luna";
2. "Potrivit statisticilor europene, 22,2% din populatia Romaniei se afla sub limita saraciei, in vreme ce alte 3 milioane de romani au venituri lunare sub 400 de lei, adica aproximativ 100 de euro"
3. "Circa 60% din populatia Romaniei sustine ca se traia mai bine in comunism, din punct de vedere economic, se mai relateaza in corespondenta EFE, potrivit sondajului Institutului pentru investigarea crimelor comunismului si istoria exilului romanesc realizat in mai 2011." [Cine investigheaza, daca mai e nevoie, crimele capitalismului romanesc actual care au dus la saracie generalizata in Romania? Cine va judeca si va condamna criminalii capitalisti postdecembristi?]
4. "multinationalele transfera in Romania o activitate intensa, insa de putine ori se poate observa o linie de productie automatizata"
5. "Se plateste atat de putin pentru ca la majoritatea locurilor de munca nu se cere o calificare anume, si companiile au o activitate care genereaza putina productivitate" [Ca si cand la locurile de munca unde se genereaza multa productivitate salariile ar fi la nivel occidental...]
O alta sursa (http://www.ziare.com/afaceri/salariati/cifre-necrutatoare-romania-cu-totul-in-afara-ue-la-numarul-de-salariati-1185833) afirma ca:
"Conform ultimelor date furnizate de Eurostat, preluate de cursdeguvernare.ro, aproape toate statele europene functioneaza cu un raport salariati/cetateni in intervalul 40% - 50%, in timp ce la noi raportul este de circa 20%." [Dupa parerea mea, raportul este de 25%, dar oricum, cum ramane cu minciuna somajului scazut in Romania?]
Foarte multe din asa zisele noi locuri de munca din ultima vreme sunt niste fictiuni:
1. Multor persoane care munceau fara forme legale (la negru) li s-au facut, de exemplu, contracte de munca cu jumatate de norma;
2. Multe firme se reorganizeaza si patronii deschid alte societati, transferand personal dintr-o parte in alta, dar in statistici apar noi locuri de munca;
3. Exista firme care functioneaza la limita legii, care ofera conditii de munca foarte proaste si salarii execrabile, care angajeaza mereu pe banda rulanta pentru ca angajatii pur si simplu nu rezista si stau foarte putin in acele firme.
4. Multe persoane lucreaza in strainatate, dar figureaza ca angajati in tara pe salariul minim, desi nu au muncit deloc in Romania!
Asa ca marile magazine stau inca bine. Daca si-ar pierde locurile de munca inca 500.000 de persoane, sigur nu vor creste vanzarile marilor magazine. Faptul ca vanzarile marilor magazine au scazut cu 30% este absolut normal. Salariile mici din economia romaneasca permit doar un trai minimal: mancare si plata facturilor. Cine isi permite sa-si cumpere haine si incaltaminte din salariu deja este fericit. Iar domenii ca serviciile, cultura, sanatatea, sportul, turismul, constructiile si altele nu pot exista intr-o tara a salariilor mici si a salariului minim pe economie de 150-200 de euro.
Scenariul cu 500.000 de someri in plus este distrugator pentru statul roman si pentru bugetul Romaniei. Incasarile la buget vor scadea dramatic si vizibil daca acesti oameni isi vor pierde locurile de munca. In plus, statul va trebui sa acorde ajutoare de somaj pentru 500.000 de disponibilizati.
In totala contradictie cu obligatia statului de a lua masuri care sa asigure cetatenilor sai un trai decent, statul a luat constant dupa 1990 masuri de exterminare a cetatenilor sai. Statul roman a inventat un sistem economic total nesustenabil, care garanteaza un trai decent doar infractorilor, in special marilor infractori angajati la stat care fraudeaza banii publici. In acelasi timp, sistemul economic romanesc nu garanteaza un trai decent nici macar tuturor celor care au un loc de munca! Statul roman a inventat si intretinut un sistem economic bazat pe coruptie, pe furtul banilor publici si pe devalorizarea crancena a muncii.
Majoritatea salariatilor romani, desi au loc de munca, nu-si permit un trai decent din cauza salarizarii mizerabile! De altfel, dupa cum se stie, nici nu exista o definitie juridica a traiului decent in Romania, nu exista repere sau parametri legal recunoscuti care sa defineasca traiul decent! Constitutia Romaniei este plina de vorbe goale care suna bine in urechile electoratului, dar care, juridic vorbind, nu inseamna absolut nimic.
USL, la fel ca peste tot in Europa, nu duce o politica de stimulare a infiintarii locurilor de munca. USL creste pretul la produsele de baza (din sectorul energetic in acest moment). Daca, drept consecinta, inca 500.000 de persoane ar ramane fara loc de munca, acest lucru ar insemna o adevarata bomba sociala.
Este evident ca a venit randul USL "sa se erodeze" atunci cand este la putere, adica sa-si piarda popularitatea si increderea populatiei in urma aplicarii unor masuri "dure" dar inutile. Acum este randul PDL sa stea pe bara (in opozitie) si sa comenteze porcariile facute de USL, de parca PDL ar avea de gand sa faca ceva bun pentru romani, nu sa ajunga iar la putere ca sa fure banii publici dupa bunul plac.
PDL s-a erodat pe vremea lui Boc, USL o face in acest moment. Cum cei care ajung la putere se intrec in ticalosii si in gafe, Romania acestui moment nu mai are nici macar o perspectiva politica. Perspectiva pentru Romania este neagra: alternativele politice pentru urmatoarele alegeri, in lipsa "erodatelor" PDL si USL ar putea fi Miscarea Populara (foarte bine se putea numi Miscarea Populista) si fantoma monarhiei.
Cum Miscarea Populara se afla inca intr-un stadiu incipient, se poate crede ca prin masurile antieconomice si antisociale luate, USL urmareste amplificarea tensiunilor sociale pentru ca lumea sa iasa masiv in strada. Acest lucru si-l dorea Crin Antonescu inca de pe 23.Ianuarie.2012, sursa: http://lmar2010.blogspot.ro/2012/01/sinteza-zilei-si-manipularea-2.html. Ca un fapt divers, inregistrarea emisiunii Sinteza Zilei din 23.Ianuarie.2012 a disparut de pe site-ul Antena 3 si este de negasit pe internet!!!
Se pare ca, din moment ce instaurarea monarhiei pe cale juridica (prin inserarea acestei variante politice in Constitutie) pare sa nu aiba sanse de reusita, se merge in continuare pe varianta monarhiei instaurate prin violenta si prin lovitura de stat.
Se mizeaza pe iesirea in strada a populatiei saracite si usor manipulabile prin cateva sloganuri populiste care nu au nicio acoperire. Se vor evoca partidele hoate si corupte si se va vorbi de saracie, desi hotia, coruptia si saracia vor dainui si se vor amplifica si dupa instaurarea monarhiei.
Pana atunci, dincolo de minciunile televizate despre crestere economica, statistici fals pozitive si solutii de iesire din "criza", statul este mai amenintat ca niciodata cu falimentul, chiar in acest an.
Vor raspunde vreodata in fata legii politicienii de dupa 1989 pentru traiul indecent al romanilor? Pentru ca nivelul de trai scazut a rezultat in special din jefuirea banilor publici, devalizarea marilor firme de stat si exterminarea a milioane de locuri de munca, toate acestea conducand la secatuirea bugetului Romaniei si la cresterea aberanta a taxelor si impozitelor.
Dupa parerea mea, Romania va ramane vulnerabila si cetatenii sai vor avea un nivel de trai scazut atat timp cat majoritatea populatiei nu va avea ca obiective:
- respingerea coruptiei,
- pedepsirea vinovatilor de jefuirea banilor publici si devalizarea firmelor de stat,
- eliminarea totala din politica prin vot democratic a celor care au fost la putere dupa 1989 si si-au batut joc de tara,
- revalorizarea muncii.
Inainte de a se vota in viitor oameni sau partide, ar fi de dorit ca macar aceste principii sa fie clare, iar votul sa fie dat celor care ar avea ca scop aplicarea unor astfel de principii.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu