In sfarsit, exista termene date de USL pentru crearea de locuri de munca: 50.000 de locuri de munca in acest an, 1.000.000 de locuri de munca in opt ani (http://www.gandul.info/financiar/dan-sova-numara-1-000-000-de-locuri-de-munca-in-urmatorii-opt-ani-guvernul-este-in-grafic-11116771).
Nu se stie daca cele 50.000 de locuri de munca din acest an reprezinta o crestere neta sau daca se vor crea 50.000 de locuri de munca noi, dar vor disparea 500.000 de locuri de munca vechi. La fel si pentru milionul de noi locuri de munca in 8 ani: reprezinta o crestere neta sau vor disparea mai multe decat se vor crea? Oricum, 8 ani reprezinta un termen prea larg si nerealist pentru un USL care cerea sa preia puterea pentru a scurta acum suferintele romanilor.
Revazand evolutia locurilor de munca in Romania intre 2008 si 2013, se poate vedea ca numarul acestora a scazut cu aproape 500.000 in acesti 5 ani (sursa: http://www.contributors.ro/wp-content/uploads/2013/07/Evolutia-salaria%C8%9Bilor.png). Astfel ca in primii 4 ani de mandat USL nu se va ajunge cu locurile de munca nici macar la nivelul din 2008, intr-o Romanie cu atatea lipsuri si atata saracie!
Revazand evolutia locurilor de munca din Romania pe o perioada mai lunga de timp (dupa 1990) nici nu mai e nevoie sa apelam la statistici, ci doar sa mentionam din nou faptul ca industria romaneasca a fost exterminata si ca milioane de locuri de munca au disparut in numele "retehnologizarii" (dezmembrarea vechilor firme si vinderea lor la fier vechi). Astfel ca acum, in loc sa se vorbeasca despre "retehnologizare", se vorbeste despre "reindustrializare"!!!
Surse care vorbesc despre reindustrializare:
http://www.libertatea.ro/detalii/articol/vosganian-vrea-sa-reindustrializeze-romania-cu-un-atlas-economic-453835.html
http://www.oltenasul.ro/pnl-vosganian-a-lansat-conceptul-reindustrializarea-romaniei/
http://cursdeguvernare.ro/mircea-cosea-reindustrializarea%C2%A0cu%C2%A0sau-fara-industrie-grea-romania-si-%E2%80%9Dindustria-rea%E2%80%9D.html
http://www.economistul.ro/intre-ministerul-economiei-si-economie-reindustrializarea-romaniei-mediu-de-afaceri-finantari-a6230/
Privind mai larg catre contextul international, se constata ca hocus-pocusul locurilor de munca nu se produce doar la nivel national, ci si la nivel european. Investitorii europeni par sa creeze locuri de munca in Romania, dar suprima in acelasi timp locurile de munca din propriile lor tari. Nu este relevanta cresterea locurilor de munca dintr-o tara anume in cadrul UE, atat timp cat in UE somajul a crescut continuu si a atins constant niveluri record istorice.
Cu atat mai mult, atunci cand Pirelli isi extinde capacităţile de producţie in Romania, iar in perioada martie 2012-martie 2013 Italia a pierdut 256.000 de locuri de munca (sursa http://www.contributors.ro/dezbatere/locuri-de-munca-%C8%99i-indicele-mizeriei-cum-sta-romania/); acest fapt ne arata un proces constant de transfer de locuri de munca, tintit catre statele in care salarizarea este mizerabila. Ce rost are sa plateasca Pirelli sau alte firme italiene salarii lunare de minim 1.000 de euro in Italia, cand se pot plati pentru cel putin aceeasi cantitate de munca salarii lunare de 200 de euro in Romania!!! Si carui guvernant italian ii lasa daca Italia a pierdut 256.000 de locuri de munca intr-un an?
Cum vrea Uniunea Europeana sa se rezolve "problema integrarii romilor", cand Uniunea Europeana nu are o problema cu dezintegrarea economica a romanilor? Oare salariile din Romania si Bulgaria nu sunt o inechitate flagranta? UE impreuna cu guvernele roman si bulgar nu ar trebui sa rezolve cu prioritate aceasta situatie?
Cum ar arata industria si locurile de munca in Romania si Bulgaria daca aceste doua state nu ar fi implementat juridic norme care le transforma in paradisuri sclavagiste pe piata internationala a muncii? Si-ar mai fi extins Pirelli capacitatile de productie in Romania daca salarizarea din Romania era identica sau apropiata cu cea din Italia?
Cu datele actuale, prognoza certa la nivel european cuprinde urmatoarele situatii:
1. Nivelul european de trai va scadea continuu;
2. Cu salarizarea mizerabila din Romania (pentru cel putin aceeasi cantitate de munca din occident) in mod sigur nu se va putea trai niciodata la standarde europene;
3. Salarizarea in tarile dezvoltate va inregistra scaderi constante din cauza presiunilor salariilor mici din tari ca Romania si Bulgaria (nu Romania va ajunge din urma statele dezvoltate, ci statele dezvoltate vor scadea catre nivelul nostru de trai);
4. Va continua transferul de locuri de munca (in special din domeniul auto) catre Asia, inspecial catre China;
5. Somajul la nivel european va creste in continuare;
6. Politicienii vor vinde in continuare iluzii verbale despre iesirea din "criza".
Se poate trage astfel concluzia ca guvernantii romani ambaleaza transferul natural de locuri de munca din Europa occidentala catre Romania, datorat salarizarii mizerabile de la noi, intr-o "strategie" pur verbala si propagandistica de "creare" de locuri de munca.
luni, 15 iulie 2013
Jonglerii romanesti si europene cu locurile de munca
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Attractive section of content. I simply stumbled upon your website and in
RăspundețiȘtergereaccession capital to claim that I get actually enjoyed
account your weblog posts. Anyway I'll be subscribing in your feeds or even I success you get admission to consistently fast.
Feel free to visit my web page ... Funny Clips