Detroit, polul industriei auto americane, a intrat in faliment.
Un fapt care nu ar trebui sa mai mire acum, cand vedem cum se cheltuie banii publici in Romania. Orasul Detroit are o datorie de 18,5 miliarde de dolari! Indatorarea comunitatilor este un sport mondial inca nesubliniat si nepus in evidenta de mijloacele de informare in masa.
Orice guvern si orice autoritate locala pusa pe capatuiala are dreptul sa se indatoreze la nesfarsit si sa cheltuie discretionar banii publici. Detinerea puterii centrale sau locale inseamna accesul nelimitat la fonduri. Oricine poate mima politici publice, oricine poate veni cu programe de aruncat banii publici fara sa se faca studii de eficienta. Banii publici au devenit tinta jafului de catre autoritati.
Bugetele centrale sau locale sunt intotdeauna dezechilibrate si intotdeauna pe minus. Nimeni din politica nu are interesul sa se schimbe ceva, iar cetatenii, desi sunt in dezacord cu cheltuirea discretionara a banilor publici, nu-si pot exprima juridic acest dezacord.
Astfel ca viata merge inainte si vom tot avea parte de falimente locale sau statale. Cei care provoaca aceste falimente nu au decat de castigat de pe urma lor, iar cei care nu doresc aceasta modalitate ticaloasa de functionare a autoritatilor vor fi indatorati la nesfarsit si vor plati pagubele produse de altii.
Afacerile cu bani publici sunt cele mai sigure si cele mai ticaloase. Cei care provoaca pierderi si dezechilibre in bugete sunt beneficiarii acestor ticalosii si nu vor raspunde niciodata pentru prejudiciile provocate in mod deliberat.
Este evident ca autoritatile detin puterea financiara absoluta si ca raspund, de fapt chiar nu raspund, ci controleaza in mod iresponsabil mult mai multi bani publici decat ar trebui sa aiba dreptul. Este anormal ca societati care se pretind liberale sa accepte concentrarea financiara si deciziile centralizate de cheltuire discretionara a unor fonduri uriase de catre autoritatile centrale si locale.
Daca tot s-a spus ca statul este un prost gestionar (si este evident ca statul, atunci cand nu este un prost gestionar, este un gestionar hot), atunci statului ar trebui sa i se limiteze puterea de a cheltui. Daca toate marile investitii, cum sunt de exemplu autostrazile, s-ar realiza de catre sectorul privat, statul nu numai ca nu ar putea sa fure banii publici, dar s-ar putea reduce si taxele, ajunse la un nivel de nesuportat atat pentru contribuabili cat si pentru economie. Nu este absolut aberant faptul ca in Romania se colecteaza taxe pentru a fi efectiv donate unor firme ca Bechtel?
In legatura cu falimentul orasului Detroit (sediul gigantilor auto Ford, General Motors si Chrysler), merita subliniat faptul ca "Oraşul Detroit a trecut de la aproximativ 1,8 milioane de locuitori în 1950, la aproximativ 695.000 în prezent. Această scădere este însoţită de un exod masiv de întreprinderi şi o prăbuşire a veniturilor fiscale." (sursa http://www.mediafax.ro/externe/orasul-american-detroit-s-a-declarat-in-faliment-11131994).
Acesta este traseul pe care merge si Romania in acest moment: depopularea tarii si prabusirea veniturilor fiscale. Guvernantii rumega la televizor vorbe in care nu mai crede nimeni, mimand pentru arhive si pentru propaganda activitate. Iar faptele nu inseamna decat activitati de proasta calitate si de utilitate indoielnica, in scopul devalizarii aparent legalizate a banilor publici si in scopul contractarii unor credite pe care tot populatia le va plati, pentru ca eficienta investitiilor, la fel ca si utilitatea lor, este 0 (zero).
Un detaliu mai degraba comic legat de orasul Detroit este faptul ca "În mod progresiv, a fost necesar ca numeroase servicii publice să fie reduse, spre exemplu iluminatul fiind asigurat pe timpul nopţii doar în unele cartiere." (aceeasi sursa citata). Probabil ca iluminatul public era asigurat cu precadere in cartierele muncitoresti si defavorizate, iar vilele stateau in "bezna anilor lumina" :))
Se pare ca Ceasca nu a murit, ci a emigrat, odata cu comunismul, in America! :))
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu