Nu conteaza daca este răul cel mai mic sau răul cel mai mare. Problema este ca va castiga o persoana care nu merita sa fie in acea functie.
Am parcurs ultimele asa zise dezbateri intre Ponta si Iohannis.
Fiecare căuta sa arate ca adversarul e mai rău ca el. Unul ataca pe partea de incompatibilitate, altul ataca pe partea de declaratie de avere. Unul avea o lista cu penalii PSD, altul vorbea de incompatibilii ACL.
Lucruri auzite si răsauzite, dovadă că alegătorul trebuie să ajungă la vot bine spălat pe creier.
Dar toate acestea imi confirma faptul ca niciunul dintre candidati nu are ce cauta la Cotroceni. Prefer sa iau de bun ce au spus ambii candidati unul despre celalalt, in cazul situatiilor clare.
De exemplu, protejarea coruptilor si incompatibililor de catre ambii candidati este evidenta. Nu conteaza ca lista lui Ponta este mai scurta decat poza cu PSD-isti penali pe care a aratat-o Iohannis. E vorba de principiu. Ambele tabere au inca in functii oameni care nu mai au ce cauta acolo. Nu este normal ca Iohannis sa negocieze eliberarea din functie a unor indivizi declarati incompatibili definitiv si irevocabil, doar in cazul in care se respinge legea amnistiei in Parlament. Fiecare candidat, daca ar vrea sa fie credibil, ar trebui sa faca unilateral curat in propriul partid. Altfel, rezulta ca fiecare candidat va fi impartial si sever cu adversarii politici, in timp ce ii va proteja pe ai săi. Comportamentul ambilor candidati arata ca ambii au fost impinsi in fata de mafiile politice din care fac parte si ca incearca sa ne vanda obisnuitele iluzii electorale, oferindu-ne declaratiile cliseu care "dau bine", dar in care nu prea mai crede nimeni.
Iohannis, care avea teoretic aura unei carisme superioare, nu s-a jenat sa vorbeasca in acelasi timp cu Victor Ponta, ambii candidati impiedicandu-se unul pe celalalt sa se faca auzit.
Ponta, mai comic, ar vrea sa fie presedintele tuturor romanilor, dar nu si a lui Iohannis si Basescu. Si cum va proceda? Ii exileaza pe cei doi?
Asa ca piesa de teatru electoral jucata a epuizat timpul acordat inainte sa se discute ceva despre politica externa. Oricum, ce ar fi fost de auzit? Vorbe, vorbe, vorbe...
Iar intreb: daca dupa alegeri cresc taxele, preturile, cursul euro-leu si romanii o vor duce la fel de prost ca si pana acum, cum va raspunde candidatul castigator? Raspunsul este deja stiut: la fel cum au raspuns pana acum guvernele, parlamentul si autoritatile locale: in niciun fel.
Pai, in acest caz, toata aceasta agitatie electorala este inutila din punct de vedere al cetateanului. Tot acest circ electoral este destinat mai degraba istoriei, peste 50-100 de ani se vor reciti povestile false despre alegeri. Poate ca unii vor afla atunci tot felul de aiureli despre ce a facut un candidat sau altul sa castige, fara sa se mentioneze ca imensa majoritate a cetatenilor avea numai de pierdut indiferent ce candidat ar fi castigat.
Oare cum e mai bine? Sa castige Ponta sau Iohannis?
Iohannis presedinte ar trebui sa faca tot ce a facut Basescu, sa se opuna, in cazul in care are dreptul, politicii guvernului; sa conteste legile neconstitutionale si cam atat. Chiar si legea amnistiei, daca se aproba de parlament asa cum vrea PSD-ul, nu poate fi respinsa de Iohannis presedinte decat o singura data, conform legii. Dupa care, daca legea se mentine in forma PSD-ista si Curtea Constitutionala sau alte institutii competente nu au obiectii, atunci asta e, indiferent de ce vrea Iohannis. La urma urmei, legea amnistiei convine tuturor, doar nu ne imaginam ca or fi penali doar printre PSD-isti.
Cu Ponta presedinte Romania ar fi condusa in stilul tandemului Boc-Basescu, cu diferenta ca PSD-ul are majoritate parlamentara. Daca s-or face abuzuri grave, mari hotii cu banii publici, daca oamenii vor trai prost desi tara va fi "stabila macroeconomic", asta e. PSD-ul, cu Ponta cu tot, s-ar compromite inca o data, de parca mai era nevoie de inca o confirmare...
De exemplu, in aceste momente se joaca piesa de circ politic "E recesiune, nu e recesiune". Daca nu e recesiune, probabil ca s-au facut mai multe decontari de lucrari publice fictive, care au umflat PIB-ul. Asta in caz ca ignoram cresterea taxelor si inflatia... De ce nu se vorbeste despre cresterea nivelului de trai? Pentru ca nu e cazul...
Si atunci, dupa ce s-ar compromite definitiv PSD-ul in mandatul lui Ponta, pe cine ar mai alege lumea? S-a vazut ca fostii PDL-isti nu stiu pe unde sa mai migreze sau ce partide sa mai infiinteze, doar, doar isi vor recapata credibilitatea. Asa se va intampla si cu PSD-ul? S-a vazut ca la fiecare reinnoire a vremurilor, mutrele si obiceiurile din politica romaneasca sunt aceleasi. Deci se va alege in mod fatal intre relele lu' Peste. Daca tot il citam atat de des pe Peste, e plina balta si de alegatori de nimic, si de politicieni de nimic.
La televiziuni se face in continuare campanie sa se mearga la vot de dragul mersului la vot. Ca de obicei, nimeni nu spune pe cine sa votam si de ce sa votam. Reamintesc si eu ca mergandu-se masiv la vot se ofera mai multa legitimitate alesului. De aici rostul campaniilor desantate care indeamna lumea sa voteze in zadar candidati care isi dispretuiesc alegatorii si tara. Eu indemn pe toti cei care nu au incredere in niciunul dintre candidati sa nu mearga la vot. Niciun ales nu trebuie sa aiba mai multa legitimitate decat merita.
Problema Romaniei este aceeasi dintotdeauna. Nici PDL-ul, nici PSD-ul, nici PNL-ul, cu atat mai mult monarhistii din partide si din afara lor, nu ar trebui sa mai ajunga la putere, pentru ca folosesc puterea doar ca sa-si bata joc de societate, de cetateni si de tara. Societatea saraca, bolnava, fara resurse si exclusa ar trebui sa aiba taria sa se solidarizeze, sa se organizeze, sa-si defineasca principiile si programele si sa-si aduca in fata lideri pe care sa-i voteze pentru aplicarea propriilor principii si pentru ducerea la capat a propriilor programe economico-sociale. Ca de obicei, acest lucru nu pare in acest moment nici probabil, nici posibil.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu