Tocmai ce am vazut la televizor ca o noua runda de proteste a inceput in nota obisnuita: duminica (zi nelucratoare!), intr-o luna friguroasa (noiembrie). Ca de obicei, lumea a ramas in strada si dupa lasarea intunericului.
Motivul protestului duminical: cozile de la votul din strainatate in cadrul primul tur al prezidentialelor.
Sa sintetizam traditia protestelor nocturne, in lunile de toamna si iarna:
2012 (ianuarie, februarie) - proteste in favoarea monarhiei;
2013 (septembrie, octombrie, noiembrie) - proteste impotriva proiectului Rosia Montana;
2014 (noiembrie) - proteste pentru respectarea dreptului la vot.
Sa resintetizam unele teme care nu fac sistematic obiectul unor proteste:
1. Salarizarea mizerabila din Romania (inclusiv neacordarea salariilor 13 si 14);
2. Lipsa locurilor de munca in Romania;
3. Saracia din Romania (peste 3.000.000 de saraci atestati documentar de Romania si de Uniunea Europeana);
4. Coruptia generalizata;
5. Devalizarea sistematica si in forma continuata a taxelor si impozitelor de catre autoritatile centrale si locale;
6. Suprataxarea abuziva a cetatenilor in scopul devalizarii bugetelor centrale si locale de catre mafia politico-economica;
7. Mizeria din Bucuresti.
Odata cu stirile despre protest au aparut aproape imediat la televizor stiri despre violente si imagini cu femei isterice care urlau in gura mare ca au fost lovite de jandarmi, incercand sa provoace reactii emotionale celor care vizionau aceste imagini. Mai, sa fie! Jandarmii nu aveau alta treaba decat sa bata femei, care, din cate am vazut, in ciuda "loviturilor" aveau voci tip statie de amplificare.
Cel care a obtinut aprobare pentru protestul ACL de la Brasov se numeste Erwin Albu, care a participat si la protestul impotriva proiectului Rosia Montana. Erwin Albu a incercat sa-i provoace pe sustinatorii lui Ponta astazi, 09.Noiembrie.2014! De ce oare?
Din punctul meu de vedere, orice protest cu lume provocatoare si agresiva in strada si cu pretinse violente ale jandarmilor nu are alt scop decat incercarea amorsarii unei lovituri de stat violente in favoarea monarhiei.
Ca si la precedentele "proteste", sfatuiesc lumea de buna credinta sa stea departe de violente, sa se delimiteze de provocatori, sa nu dea crezare tuturor zvonurilor (oricat de alarmante si de grave ar parea!) si sa aiba grija sa nu ajunga victime inocente ale unor diversionisti profesionisti! Nu uitati ca intunericul serveste cel mai bine diversionistilor si provoocatorilor.
Acum, cand lucrurile s-au mai decantat, atitudinea MAE fata de cei care au incercat si nu au reusit sa voteze in strainatate mi se pare o sfidare si o provocare evidenta. Iar tentativa actuala de a scoate lumea in strada, de a provoca violente si de a incaiera persoane cu vederi politice diferite este o alta provocare.
Numai ca rezolvarea problemelor de la votul din strainatate nu depinde de violenta unor proteste stradale, ci numai de bunavointa sau de lipsa de bunavointa a autoritatilor raspunzatoare de organizarea votului in strainatate. Din cate am vazut, in ciuda declaratiilor oficiale, bunavointa autoritatilor pare sa lipseasca.
Politic vorbind, indiferent de amploarea si de violenta protestelor din Romania pe tema dreptului la vot, este foarte probabil ca aceasta lipsa de vointa politica a autoritatilor sa se prelungeasca pana dincolo de turul al doilea, in conditiile in care in strainatate se voteaza mai mult pentru Iohannis decat pentru Ponta. Ca doar de aceea se pun oameni de incredere in functii cheie: nu pentru impartialitate si pentru respectarea legii, ci pentru fidelitate, pentru sabotarea drepturilor partii cu interese adverse si pentru protejarea intereselor de partid/ grup/ organizatie. Omul de incredere va da declaratii linistitoare pe la televizor in timp ce nu se va face nimic pentru a se schimba ceva la sectiile de votare din strainatate.
Asa cum am mai spus, violenta stradala nu poate servi decat o lovitura de stat monarhista.
Sa fie de data asta scoaterea cetatenilor in strada cu noroc pentru monarhie?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu