vineri, 10 iunie 2016

Cateva intamplari publice din ultima vreme legate de coruptia din sistemul medical

Coruptia in sistemul medical romanesc este o saga fara sfarsit. Probabil ca se va sfarsi doar odata cu sfarsitul lumii.

Mi-ar fi imposibil sa tin pasul in timp real cu toate faptele de coruptie din sistemul medical romanesc. De altfel, nimeni, nici macar DNA-ul lu' Peste, nu poate sa fie pe faza la toate nefacutele din acest domeniu, din cauza vesnicei si exacerbatei lacomii de bani a "salvatorilor de vieti". O mentiune speciala pentru Catalin Tolontan, care ar putea fi platit cu juma' de norma de catre DNA, din moment ce mereu e cu un pas inaintea procurorilor care, din motive care ne scapa, nu stiu sa verifice documentele medicale asa cum face echipa jurnalistului.

Pe sursa http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Justitie/DNA+are+peste+150+de+dosare+de+coruptie+in+sistemul+de+sanatate, madam Kovesi ne asigura ca la DNA numai in domeniul achizitiilor publice sunt peste 150 de dosare cu fraude. Iar intr-un dosar este vorba, evident, de cel putin o persoana. Tot pentru fraude la achizitii publice in sistemul de "sanatate" au fost trimise in judecata circa 70 de persoane in ultimii 2 ani. Iar valoarea spagii in sanatate ajunge chiar si la 20% din valoarea contractului!

Un motiv in plus ca taxele sa fie micsorate cu minim 50%, pentru ca mafia politico-economica sa nu mai fie finantata din bani publici, iar statul sa fie fortat sa gestioneze cat mai eficient banii contribuabililor.

Asa ca in cadrul foiletonului "Spagarii vechi si noi", ii putem prezenta pe cativa dintre spagarii cei mai noi (pe cei care au retinut atenita presei), care reprezinta cu "cinste" tara, care ne arata ce face romanul cand se veseleste si de care, bineinteles, ar trebui sa fim mandri. Sa nu uitam ca momentan suntem la faza de "prezumtie de nevinovatie", iar pana la faza de "condamnare definitiva" e o cale atat de lunga incat ar trebui sa... citam din Eminescu.

1. Bogdan Paltineanu, manager actual al spitalului “Bagdasar-Arseni” din Bucuresti si fost manager la institutul cu nume glorios "Ana Aslan", i-a pasat prea putin de renumele doamnei care a inventat Gerovitalul si a considerat firesc sa ceara o spaga de 5-10% de la furnizorii de materiale consumabile.

In mai putin de 4 luni, (mai 2015 - august 2015) Paltineanu a considerat ca i se cuvin foloase extrasalariale in suma de 73.450 euro si 18.600 lei. Probabil ca este vorba de programul "Prima spaga" si ca nenea asta a fost curat ca apa de izvor pana acum, salvand vieti cu daruire si abnegatie.

Ca de obicei, nu stim ce risca un spagar in sistemul medical, sursele neprecizand posibilii ani de puscarie pe care i-ar putea face acest tip de de infractor.

2. Despre managerul Institutului Oncologic ''Alexandru Trestioreanu'' (pe scurt Fundeni), conferentiar doctor Dan Nicolae Straja, se spune ca ar fi luat mită în formă continuată. Interesant, perioada de luare de mită în formă continuată este destul de scurta: 01.Mai.2015 - 8.Mai.2015 si doar in doua transe! Sa inteleg ca titratul domn lua spaga chiar si de Ziua Muncii? Adica se ducea la munca, dar muncea la spaga?

Daca procurorii pot proba in instanta faptul ca acest nene a luat spaga pe 1 mai muncitoresc, atunci probabil ca ar merita o medalie sau poate chiar Oscarul pentru procurori.

Scurta perioada de luare de mită în formă continuată a fost foarte productiva: omul ar fi obtinut in numai doua transe frumusica suma de 95.750 de euro (echivelentul unui salariu minim de 200 de euro lunar timp de 40 de ani fara o luna si o saptamana!).

In rest, suntem convinsi ca omul a avut de-a lungul vietii o cariera exemplara, "microbul" spagii punand stapanire pe el intr-un moment in care sistemul imunitar era ceva mai slabit de la alimentatie bazata pe salamuri cu E-uri, care au inlocuit cu succes salamurile ceausiste cu soia.

3. Conform sursei http://www.evz.ro/news-alert-4-spitale-din-bucuresti-perchizitionate-de-dna-prejudiciul-este-incredibil-de-mare.html, de azi, 10.Iunie.2016, pana sa fie retinuti cei doi de mai sus, DNA a efectuat perchezitii la 300 de spitale din tara.

Oare cate spitale exista acum, in 2016, in Romania? Am pus aceasta intrebare internetului si cel mai relevant raspuns dateaza din 02.August.2010: 425 de spitale (sursa: http://www.cotidianul.ro/in-romania-sunt-18300-de-biserici-si-doar-425-de-spitale-121172/).

Desigur, daca pot fi considerate spitale asa ceva, in masura in care unele sunt numite "spitalul groazei" (!!!), in masura in care se vorbeste de zeci de mii de infectii intraspitalitalicesti (nosocomiale) in ultimii 5 ani si in masura in care in Romania exista 18.300 biserici (probabil pentru ca in Romania moartea e mult mai sigura decat tratarea bolilor, deci e nevoie de multi prestatori de servicii de tip "ultimul drum")!

Ramane faptul ca din 425 spitale, 300 au fost perchezitionate. Adica la mai mult de jumatate exista suspiciuni.

In concluzie sa nu generalizam. Inca.

4. Acum o saptamana, pe 03.Iunie.2016, conform sursei http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Justitie/Instanta+Medicul+Ciocalteu+a+luat+mita+dar+are+un+loc+de+munca+s,

"Procurorii DNA i-au reţinut, pe 3 iunie 2016, pentru 24 de ore, pe Alexandru Ciocâlteu şi Petruţa Lazăr şi i-au prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Potrivit anchetatorilor, foştii manageri ai Spitalului "Sfântul Ioan" au cerut unei persoane, pentru derularea unui contract, peste 3,3 milioane de ei [eroare in textul citat, corect: lei].".

Instanta a decis arest la domiciliu pentru cei doi. In cazul lui Alexandru Ciocâlteu, instanta a constatat "existenţa unui loc de muncă aducător de venituri licite, a unui domiciliu stabil, un renume profesional incontestabil".

Medicul, poetul si politicianul Alexandru Ciocâlteu este "co-inventatorul unui aparat de dializă premiat la Salonul de Invenții de la Geneva, 2010" (sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Alexandru_Cioc%C3%A2lteu).

Hm! Se pare ca inventia nu i-a adus atatia bani cati i-a adus spaga. Omul si-a recunoscut fapta. Sursele spun ca Petruţa Lazăr ar fi luat 20.000 de lei lunar spaga (in total 480.000 de lei), dupa care a fost inlocuita la conducerea spitalului de Alexandru Ciocâlteu, care lua 40.000 de lei lunar spaga (total 2.880.000 lei)!!!


Ale surse consultate in momentul scrierii acestui articol:

http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/perchezitii-la-patru-spitale-din-capitala-prejudiciul-in-dosar-se-ridica-la-2-6-milioane-de-euro.html

http://www.agerpres.ro/justitie/2016/06/09/dna-paltineanu-a-primit-de-la-reprezentantul-a-doua-firme-73-450-euro-si-18-600-lei-comison-pentru-derularea-contractelor-17-37-37

http://www.agerpres.ro/justitie/2016/06/10/dna-dan-straja-a-primit-in-doua-transe-95-750-euro-11-38-16

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Justitie/Managerii+de+spitale+Paltineanu+si+Straja+ar+fi+primit+bani+ascu

http://renasterea.ro/peste-57-000-de-infectii-nosocomiale-spitalele-din-romania-inregistrate-ultimii-5-ani-cele-mai-mari-probleme-sunt-spitalele-din-timis-cluj-si-capitala/

http://www.evz.ro/motivarea-instantei-alexandru-ciocalteu-si-petruta-lazar-in-arest-la-domiciliu-pentru-ca-au-recunoscut-faptele.html

http://www.agerpres.ro/justitie/2016/06/03/alerta-medicul-alexandru-ciocalteu-in-arest-la-domiciliu-17-15-03

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu