sâmbătă, 13 august 2016

In Romania bicicleta bate trenul si masina

M-au amuzat stirile din ultima vreme cu intarzierile trenurilor si cu blocajele din traficul spre litoral sau chiar de pe litoral. S-a ajuns la situatii atat de absurde incat bicicleta pare un mijloc de transport foarte rapid.

1. Intarzieri cu trenul.

1.a. Sursa http://www.evz.ro/cfr-bate-noi-recorduri-un-tren-care-a-plecat-ieri-din-mangalia-inca-nu-a-ajuns-la-destinatie.html vorbeste de un nou record de intarziere al CFR (poate va fi omologat?):

"Două trenuri cu călători care au plecat ieri din gara Mangalia, nu au ajuns nici acum la destinaţie, după ce azi-noapte s-au oprit din cauză că a luat foc o instalaţie într-o gară din [eroare in text; corect: "dintre"] Bucureşti şi Constanţa [este vorba de cladirea cu sala releelor din Sarulesti]."!!!

Astfel incat se vorbeste de o intarziere de 500 de minute (peste 8 ore!) a trenului Mangalia - Satu Mare si de o intarziere de 300 de minute (6 ore!) a trenului Mangalia - Timisoara.

Reamintesc ca linia de cale ferata Bucuresti - Constanta s-a "reabilitat" ani buni cu bani europeni (cateva milioane de euro per kilometru) si ca sursa (de exemplu) http://vacantalamare.stirileprotv.ro/stiri/bucurestenii-vor-ajunge-de-vineri-mult-mai-repede-pe-litoral-cu-cati-kilometri-la-ora-circula-trenul-de.html anunta bombastic si triumfal in 2014 ca:

"In Romania, a fost stabilit un record national de viteza, pe calea ferata: 160 de kilometri pe ora pe tronsonul Bucuresti-Constanta. In sfarsit, avem 4 trenuri care vor parcurge distanta pana la mare in doar doua ore.".

Ce frumoasa e propaganda si ce simpatici sunt credulii!

1.b. Distanta Arad - Nadlac pe calea ferata este de 49 de kilometri. Un tren primitiv din anii 1920 care ar merge cu doar 60 de kilometri pe ora ar parcurge distanta in vreo 50 de minute.

Numai ca si pe aceasta linie de cale ferata, operata de privatii de la Regiotrans, intarzierile sunt pe masura: intre doua ore si doua ore si jumatate. Remarcabil faptul ca nici privatii nu sunt mai breji decat firma de stat!

Conform sursei http://specialarad.ro/cu-nervii-la-pamant-langa-sine-doua-ore-intarziere-cu-trenul-arad-nadlac/,

"Nu miră pe nimeni, având în vedere ce rable circulă pe această rută. Ultima dată, acum două luni, problema s-a remediat destul de repede, conducătorul vehiculului îndeplinind, de multe ori, și rolul de tehnician. De data aceasta însă, călătorii nu au avut noroc."!

"Ghinion!", cum ar spune presedintele "lucrului bine facut".

2. Intarzieri cu masinile personale.

Intre Constanta si Mangalia sunt 42 sau 43 de kilometri, in functie de surse si de punctele lor de referinta intre aceste doua localitati. Mergand cu viteza de 60 de kilometri pe ora, desigur ca s-ar face aproximativ 45 de minute intre aceste doua localitati.

Numai ca sursa http://stiri.tvr.ro/trafic-infernal-pe-litoral--soferii-au-facut-4-ore-din-mangalia-pana-in-agigea--unde-circulatia-s-a-blocat_77358.html ne asigura ca se pierd cel putin patru ore:

"Trafic infernal pe litoral. Şoferii au făcut 4 ore din Mangalia până în Agigea, unde circulaţia s-a blocat"!

Foarte nostim mi s-a parut textul de pe aceeasi sursa:

"Vremea rece de pe litoral i-a alungat pe turişti de pe nisip, pe şosele. Unii au plecat la plimbare prin Constanţa, alţii s-au îndreptat spre casă ca să scape de aglomeraţia din week-end.".

Deci, conform stirii, pare sa exista o placere a statului pe sosele, mai ales pe vreme mai inchisa, iar aglomeratia de week-end se combate cu... blocajul din trafic din timpul saptamanii!

Totusi, 4 ore pe acest drum? Pai baietii din Turul Frantei faceau doua ture (sau tururi) dus - intors! :))

E clar ca e greu sa iei decizii potrivite cand ai ambitia sa faci turism patriotic in Romania.

Dragut din partea autoritatilor ca isi bat joc sistematic de fraierii al caror entuziasm turistic romanesc nu scade niciodata! Nu cumva sa se largeasca drumurile cu trafic intens si nu cumva sa se amenajeze variante pentru fluidizarea traficului! Se stie ca nu sunt bani (decat de furat)!

Deci:

De fapt, in cazul calatoriilor prin Romania s-ar putea spune mai degraba:
"Lasă că stă şi aşa!".
"Lasă că merge şi aşa, dar cu viteza luminii stinse!" :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu