vineri, 12 august 2016

Vreme închisă și pilocrația în acțiune

Conform prognozei meteo, foarte exacta de data aceasta, dupa atata caldura a reusit sa ajunga un pic de muson si prin Baragan. Oarece praf din Bucuresti a mai fost luat de ploaia torentiala cazuta in timpul noptii si al diminetii, masinile s-au spalat 100% natural (probabil fara E-uri), aerul s-a mai primenit, iar temperaturile au scazut cu 15-20°C.


Intre timp, pilocratia a lovit in plin societatea romaneasca. Nimeni altul decat seful Senatului Romaniei si al partidului ALDE, Calin Popescu Tariceanu, ne-a aratat ca este mai "egal" in fata legii si mai "superior" in fata restului lumii, reinnoindu-si permisul de conducere fara sa stea la coada (la fel ca alte aproximativ 1.000 de persoane) si in afara orelor de program.

De "baza legala" a problemei s-a ocupat o avocata, fosta membra a PMP, care a facut un denunt impotriva lui Tariceanu, invocand Articolul 13 din Legea 78/ 2000, articol descris pe internet astfel:

"Infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie

Art. 13

Fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani."
;

"Art. 13²

Infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi infracţiunea de abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani.
 

Legea 78 2000 actualizată prin:

Legea 521/2004 - privind modificarea şi completarea Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie din 24 noiembrie 2004, Monitorul Oficial 1123/2004"


(sursa: http://legeaz.net/legea-78-2000-prevenirea-descoperirea-sanctionarea-faptelor-de-coruptie/art-13-infractiuni-asimilate-infractiunilor-de-coruptie-infractiuni).

Oare n-ar trebui facut un denunt si impotriva potăilor servile care l-au rezolvat pe Tariceanu cu celeritate? Sau vreo autosesizare, ceva? N-ar trebui concediati niste angajati de la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor? Că in sectorul privat am vazut-o pe una, lucratoare la supermarchet, care se plangea sefei (o odioasa careia ii disparuse orice urma de empatie si simtire umana) ca ar vrea sa stea si ea o duminica acasa, iar sefei putin ii pasa ("Habar n-ai cati ar vrea sa lucreze si duminica. Nu-ti convine, pleci."). Dar se stie se vede (cazul Tariceanu) ca la stat sunt alte reguli, adica angajatii chiar au drepturi. Poate ca exista si alt Cod al Muncii: Codul Muncii la Stat.

Acum, ce stim noi? Poate ca Tariceanu a obtinut noul permis de conducere in chip de folos absolut cuvenit. Sau, daca pateste (are rost sa batem in lemn?) o chestie in stilul lui Condrea, atunci chiar nu are niciun avantaj, nici patrimonial, nici nepatrimonial.

Pacat ca niciun personaj cu functie, putere si influenta nu are chef sa faca in asa fel incat mia de persoane care statea la coada sa nu mai stea la coada pentru noul permis de conducere. Pai, daca nu mai sta nimeni la coada, atunci la ce mai sunt bune functia, puterea si influenta?

Pe scurt:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu