sâmbătă, 27 august 2016

Starea Romaniei in 20 de stiri

Dupa o buna perioada de timp in care nu prea am avut curiozitati despre ce se mai intampla in Romania si in lume, mi-am facut timp si curaj si am parcurs fluxul de stiri oferit de Mediafax.

Sintetic, am constatat ca nu am pierdut nimic. Lumea este incremenita intre odios, sinistru si dileala. Un lung sir de anormalitati, marunte sau foarte importante, caracterizeaza constant stirile. Fenomen aparent incontrolabil si de neoprit.

1. Noul primal al sectorului 5 s-a pus pe "treaba": ar vrea sa darame gardul de la Casa Poporului (sursa: http://www.mediafax.ro/social/zidurile-casei-poporului-ar-trebui-sa-nu-mai-existe-cand-ar-putea-fi-daramate-explica-daniel-florea-primarul-sectorului-5-intr-un-interviu-pentru-mediafax-video-15586300). O munca gigantica si inutila, dar, evident, mare consumatoare de bani publici. A fost daramarea acestui gard parte din mesajele de campanie electorala ale candidatului Daniel Florea? S-a plans lumea de prezenta acestui gard? Trec adesea pe langa el si nu am nimic impotriva lui.

Dar Daniel Florea crede ca ar fi mai bine fara gard si nu poate fi tras la raspundere penala pentru oportunitatea unei decizii, oricat de tembela ar fi ea (sursa care atesta acest fapt: http://www.mediafax.ro/politic/ponta-despre-decizia-ccr-privind-abuzul-in-serviciu-il-salveaza-pe-corlatean-de-raspundere-penala-15494834). Nici pentru bani publici aruncati cu aceasta ocazie nu poate fi tras la raspundere. Deci, avantaj Florea si dezabantaj cetatenii.

Mai ales ca de curatenia sectorului 5, ca de obicei, s-a ales... praful! :)

Danut Florea, acest "mester Manole" al sectorului 5, nu poate darama momentan gardul pentru ca se lucreaza la Catedrala Bantuirii Neamului (sursa: http://www.mediafax.ro/social/primarul-sectorului-5-vrea-sa-darame-gardul-parlamentului-dar-nu-poate-din-cauza-catedralei-neamului-15587918). Nu am inteles de ce nenea Danut nu se poate ocupa de terenul viran din fata cladirii Academiei Romane (pe partea cealalta a Caii 13 Septembrie). Probabil pentru ca ii merge salariul si asa...

2. "Descoperire" juridica frapanta si epocala: cica ancheta privind "Revolutia" din 1989 a fost superficiala (sursa: http://www.mediafax.ro/social/exclusiv-dosarul-revolutiei-redeschis-pentru-ca-ancheta-anterioara-a-fost-superficiala-motivarea-judecatorului-iccj-15581704). Mai naspa e ca inca nu s-a descoperit ca noua ancheta va fi la fel de superficiala...

3. Dezgustul de a munci in Romania: 80% dintre cadrele medicale si studentii la medicina vor sa lucreze in afara tarii, 12.000 de medici lucrand deja in strainatate (sursa: http://www.mediafax.ro/social/jobinromania-exodul-medicilor-80-dintre-studenti-si-doctori-vor-sa-plece-din-tara-nu-mai-suntem-pe-vremea-doctoritei-queen-in-cativa-ani-sistemul-acesta-cade-15583119). Restul de 20% considera, probabil, ca sunt bune si spagile din Romania, dar sa nu se mai bage DNA-ul pe fir.

4. In sectorul 4 din Bucuresti, locuintele "sociale" se subinchiriaza (sursa: http://www.mediafax.ro/stirile-zilei/scandal-in-sectorul-4-al-capitalei-dupa-un-control-al-primariei-la-imobilele-sociale-update-140-de-persoane-locuiau-ilegal-video-15584079).

Probabil ca astfel cei fara posibilitati pot sa cerseasca in continuare, dar mai fac un ban "cinstit" din subinchirieri.

5. Un politist local a comis un accident fara victime, urcandu-se baut la volan (sursa: http://www.mediafax.ro/social/un-agent-de-la-politia-locala-pitesti-cercetat-dupa-ce-baut-fiind-a-avariat-o-masina-foto-15584743).

"Siguranta si incredere" este sloganul Politiei. Intr-adevar, sondajele de opinie arata ca romanii au mereu increde, chiar daca nu se stie niciodata exact in ce si de ce.

6. Tot la capitolul incredere: cica a scazut increderea romanilor in justitie (sursa: http://www.mediafax.ro/social/unjr-despre-scaderea-increderii-in-justitie-numiri-netransparente-la-parchete-implicarea-serviciilor-in-sistem-si-justitie-televizata-15585380).

Normal, dincolo de circul cu catuse, condamnarile definitive vin foarte tarziu si pedepsele nu sunt niciodata pe masura gravitatii faptelor in cazul marilor corupti. Altfel spus, sistemul incurajeaza si favorizeaza coruptia.

7. Capitolul incredere este foarte zdruncinat in cazul SRI si SIE: Cătălin Avrămescu, fostul șef al cancelariei prezidențiale, a spus ca aceste servicii ar trebui desfiintate!!!

Motivul: acestea nu au oferit “nicio formație utilă instituțiilor statului” (sursa: http://www.evz.ro/sri-si-sie-trebuie-desfiintate-declaratia-unui-important-om-politic-a-starnit-uimire.html).

Din punct de vedere calitativ, se pare ca serviciile secrete seamana foarte bine cu serviciile medicale, cu serviciile juridice sau cu atatea alte (de)servicii romanesti. Si apoi, chiar daca informatiile ar fi fost utile, mai e nevoie ca si justitia sa dea solutii utile, numai ca justitia nu prea functioneaza dupa legi utile cetatenilor, ci numai infractorilor.

8. Spectacolul increderii (sau credulitatii) romanilor continua. Conform sursei http://www.mediafax.ro/social/increderea-romanilor-in-justitie-si-sistemul-judiciar-in-scadere-accentuata-eurobarometru-15574460, cica romanii au mare incredere in armata (vreo 72%). Ce fel de incredere au romanii in armata? Nu se stie. De ce au incredere romanii in armata? Nu se stie. Sunt romanii bine informati cu privire la ce se intampla in armata? M-as mira.

Intre timp, in lumina noilor evidente, in armata se intampla chestii care ar trebui sa sporeasca increderea romanilor in acesta institutie catre nivelul "fara limite". Trei "baieti", cadre militare, comercializau droguri (sursa: http://www.mediafax.ro/social/trei-militari-au-fost-retinuti-pentru-trafic-de-droguri-drogurile-erau-vandute-in-unitati-militare-mapn-angajatii-au-fost-monitorizati-15585825).

Cum drogurile erau vandute in unitati militare, normal ar fi sa presupun ca tot acolo se si consumau. De catre cine? De catre civili?

Nu stiu care va fi parerea procurorilor si judecatorilor, dar eu, unul, am la fel de multa incredere in armata cat am in droguri.

9. Pseudocultura sau non cultura sau anti cultura se manifesta in mod liber si neingradit. La Cluj, cu ocazia unui concert, nu s-au mai difuzat poze cu "tovarasul" si "tovarasa", ci s-au difuzat imagini cu Hitler, Stalin si ISIS (sursa: http://www.mediafax.ro/social/concertul-unei-trupe-din-ungaria-unde-au-aparut-imagini-cu-hitler-sau-isis-verificat-de-ipj-cluj-15587046).

Daca pe vremea lui Eminescu romanul era frate cu codrul si viceversa, in anii postdecembristi s-a trecut la defrisari ilegale masive (peste 500.000 de hectare de padure defrisate dupa 1989!!!). In consecinta, pare normal ca romanul sa-si caute frati prin alte parti. De pilda, il timpul si dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, romanii s-au infratit pe rand cu Hitler si cu Stalin. Despre al doilea se spunea ca impreuna cu poporul rus libertate ne-au adus. Cred ca era vorba in special de libertatea de a fi saraci, cretini si infractori (situatii perpetuate si amplificate mai ales dupa caderea comunismului).

10. Frustrarile in trafic sunt mari. Pentru unii soferi, o portiune de drum dreapta si libera reprezinta o doza de libertate. Asa se explica de ce un nene a condus cu 225 km/ ora pe Autostrada Turda - Borş (sursa: http://www.mediafax.ro/social/sofer-prins-pe-autostrada-turda-bors-in-timp-ce-conducea-cu-225-kilometri-pe-ora-15588799).

N-avem drumuri, dar macar avem radare si amendaci. Intrebare de bac: amendacii sunt urmasii dacilor?

11. O situatie clasica in sistemul medical: o femeie a crapat de ulcer, desi medicii descoperisera ca suferea de "durere", aceasta maladie fiind trecuta la rubrica diagnostic (sursa: http://www.mediafax.ro/social/o-femeie-din-fagaras-externata-cu-diagnosticul-durere-a-murit-de-ulcer-15589728)!

Din cate stiu eu, pentru calmarea durerilor se prescrie nurofen, dupa care se asteapta consecintele nefaste ale evolutiei bolii.

Cred ca multi medici sufera de "durere", in special de durerea in cot fata de pacienti. Dar asta trece si fara nurofen.

12. O stire cam stranie si greu de crezut: se afirma ca 13% dintre bugetari au functii de executie, iar restul (de 87%) sunt sefi sau functionari cu regim special (sursa: http://www.mediafax.ro/economic/analiza-administratia-xxl-doar-13-din-1-2-milioane-de-bugetari-au-functii-publice-restul-sunt-sefi-si-functionari-cu-statut-special-15591498).

Pai ce ar trebui inteles de aici? Ca aproximativ 7 sefi dau ordine unui fraier? :))

Despre eficienta bugetarilor si despre viziunea sefilor bugetari despre o Romanie modernizata nu prea sunt lucruri pozitive de spus. In schimb se pot spune lucruri negative fara numar.

13. Turistica. Lumea care se duce la mare continua sa fie imbolnavita in mod deliberat de escrocii care comercializeaza alimente expirate. In marea scula de statiune Mamaia s-au inchis trei terase care practicau acest sport (sursa: http://www.mediafax.ro/social/protectia-consumatorului-alimente-fara-elemente-de-identificare-depozitate-la-peste-30-de-grade-celsius-in-mamaia-15591565).

Sa gandim pozitiv? Pai, activitatea teraselor este oprita doar temporar! Deficiente? Doar "cateva":
- Haleala fără elemente de identificare;
- Haleala depozitată la temperatura zilei (peste 30 de grade Celsius);
- Inselaciune la portia oferita consumatorului (circa 10%);
- Lipsa autorizatii de functionare!

Concluzie? "Litoralul şi alte zone turistice, promovate în aeroporturile din toată ţară" (sursa: http://www.mediafax.ro/economic/litoralul-si-alte-zone-turistice-promovate-in-aeroporturile-din-toata-tara-15609130).

Bagati-o p-asta cu alimentele expirate, sigur e brand de tara milenar!

14. Tot turistica. Traficul este mai mereu intens pe Valea Prahovei (sursa: http://www.mediafax.ro/social/trafic-intens-pe-valea-prahovei-se-circula-in-coloana-de-la-iesirea-din-predeal-pana-in-busteni-ce-alte-trasee-trebuie-sa-evitati-15592340).

Dincolo de stiri, am simtit-o si eu pe pielea mea chiar in aceasta luna (august 2016), cand am fost la munte. Ma intorceam de la Casa Memoriala George Enescu si asteptam microbuzul la podul care duce spre cartierul Cumpatu. Coloana de masini nu lasa sa se intrevada niciun microbuz. Nici sperantele sa ajungem prea repede de la Sinaia la Busteni nu erau prea mari. Asa ca am facut autostopul si, spre surprinderea mea, am fost luati de un domn cu numar de Bucuresti. Acesta mi-a spus ca mergea in coloana din Comarnic. L-am intrebat cam inspaimantat cat a facut pana aici si mi-a spus ca nu prea ii e mintea la calcule. Si era o zi lucratoare, cred ca joi, 18.August.2016.

Din Sinaia pana in Busteni (maxim 8 kilometri) am facut cu masina mica 40 de minute, deci am mers cu circa 12 kilometri pe ora. Oricum, am ajuns mai repede decat pe jos. Nu stiu daca facand pasul strengarului as fi dezvoltat aceasta viteza, dar cu bicla sigur as fi rupt norii. :))

15. Si iar turistica. Pe litoral s-au confiscat doar 8 tone de alimente periculoase, destinate imbolnavirii deliberate a turistilor (sursa: http://www.mediafax.ro/social/peste-8-tone-de-alimente-neconforme-retrase-de-la-vanzare-si-confiscate-de-la-unitati-de-pe-litoral-15597206).

S-au dat amenzi de doar 25.000 de lei. Nimeni nu este arestat si judecat pentru astfel de practici. Nicio unitate de alimentatie nu a fost inchisa! Consumul de alimente expirate este practic incurajat de autoritati, ca doar nu se fac controale in fiecare zi. Cred ca exista un adevarat circuit al alimentelor expirate, care sunt retrase din magazinele alimentare si ajung prin localuri spre a fi preparate si servite populatiei.

16. Munca la alb cu incalcarea odioasa si sinistra a prevederilor Codului Muncii? Sclavie la stat?

Cam asa s-ar traduce afirmatiile tatalui lui Bogdan Gigina, care sustine ca acesta lucra 18 ore pe zi (sursa: http://www.mediafax.ro/social/tatal-lui-bogdan-gigina-erau-zile-cand-bogdan-muncea-18-ore-doar-pentru-a-fi-deplasat-oficialul-roman-de-la-restaurant-la-toaleta-proprie-si-retur-15591744)! Gigina este politistul care a murit intrand cu motocicleta intr-o groapa din asfalt in timp ce il escorta pe Gabriel Oprea.

Oare in pontajul lui Gigina apareau cele 18 ore lucrate? Sau pontajul se facea la mica intelegere? Sau se tinea o evidenta dubla a orelor lucrate?

Pai, daca Gigina lucra 16-18 ore pe zi, de ce nu a facut reclamatie la ITM? Pentru ca nu avea rost? Pentru ca ar fi fost marginalizat sau data afara? Pentru ca nu avea incredere in justitie? Pentru ca nu existau alte locuri de munca unde sa se angajeze si incerca sa reziste acolo pana la pensie? Dupa cum se vede, munca ucide si pensia este de multe ori doar o iluzie.

Ceva nu se leaga, totusi, in aceasta poveste. In cele 16-18 ore de "munca", politistul Gigina era obligat sa stea mereu pe motocicleta si sa faca "vrum", "vrum" in asteptarea sefului? Sau dupa ce isi ducea seful la ballroom (cuvant mentionat pe sursa citata; nu exista echivalent in limba romana pentru acest cuvant?) putea sa mai zaca si el intr-un pat, pe o canapea?

17. Eugen Iancu pare sa fie singura ruda a unui decedat in incendiul de la Colectiv care are o problema cu sistemul (sursa: http://www.mediafax.ro/social/eugen-iancu-tatal-unui-tanar-mort-in-colectiv-9-luni-nu-s-a-schimbat-nimic-am-schimbat-un-guvern-ei-si-va-simtiti-mai-in-siguranta-acum-15592660). In mod straniu, Eugen Iancu a remarcat ca desi s-a schimbat guvernul, nu s-a schimbat nimic!

De unde se vede ca nu conteaza cine pare sa detina puterea in pix, ci doar cei care trag de fapt sforile. In plus, Eugen Iancu nu pare sa aiba sprijinul celorlalte rude a celor decedati. Tacerea celorlalte rude este de-a dreptul... asurzitoare.

18. Munca romanilor la negru este la putere in Europa. De unde rezulta ca legislatia UE e o simpla caterinca. La fel si legislatiile nationale din tarile cu democratie (infractionala) avansata. In plus, la Casa Nationala de Pensii Publice este un aparent haos si se pun bariere birocratice pentru a fi impiedicati oamenii sa beneficieze de pensii (sursa: http://www.mediafax.ro/social/jobinromania-3-5-milioane-de-romani-sunt-in-diaspora-ce-se-intampla-cu-anii-munciti-cand-revin-acasa-15594240).

Desfiintarea cartilor de munca de tip clasic si tinerea evidentei muncii exclusiv pe calculator va da batai de cap in viitor la milioane de romani care vor avea nevoie de dovezi pentru a se stabili vechimea in munca si salariile castigate, pentru ca functionarii statului se vor lauda ironici ca habar nu au despre aceste date si ii vor trimite pe fraieri sa aduca hartii doveditoare fara numar.

Milioane de romani care au muncit la negru vor fi "haliti" atunci cand vor implini varsta de pensionare.

19. O alta stire traznita: cica niste elevi din Cluj vor invata "în săli fără aer", pentru ca noua scoala inca nu a fost finalizata (sursa: http://www.mediafax.ro/social/cluj-noul-an-scolar-circa-800-de-elevi-de-liceu-vor-fi-nevoiti-sa-invete-inghesuiti-in-sali-fara-aer-15594601). Cum adica, fara aer?! Isi tin elevii respiratia in timpul orelor? Ce stim noi, asa e formulata stirea ca sa confere mai mult dramatism si sa incerce inutil sa ne afecteze emotional.

20. Cica o consultatie la o clinica privata costa 150 de lei (sa insemne asta oare 20% din salariul minim net lunar?!), in timp ce Casa Naţională de Asigurări de Sănătate o evalueaza si o deconteaza cu doar 20 de lei (sursa: http://www.mediafax.ro/social/anomalia-din-sistemul-de-sanatate-de-ce-o-simpla-consultatie-costa-150-de-lei-la-clinicile-private-cand-casa-de-sanatate-o-evalueaza-cu-doar-20-de-lei-15598528).

De ce functioneaza sistemul in acest mod? Cel mai probabil, de chichi. Sau ca sa nu se mai duca lumea la medic din lipsa banilor si sa parem in statistici cea mai sanatoasa natie din UE, eventual din lume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu