luni, 22 august 2016

Mizerii in Busteni si in imprejurimi

Pana ma dezmeticesc si vad ce s-a mai intamplat pe la noi (oare ce s-o mai fi intamplat, or fi luat vacanta infractionalitatea globala si nesimtirea autoritatilor?), expun unele situatii mai putin normale pe care le-am intalnit la si pe munte. Propaganda nationalista spune ca avem cei mai frumosi munti, cele mai frumoase peisaje etc. Probabil ca din acest motiv mizeria se intalneste la tot pasul in zonele turistice: ca sa mai uratim peisajul si sa atingem standardele occidentale...

De exemplu, chiar la varful Omu exista niste structuri demolate sau neterminate.
In campie, de exemplu in Bucuresti , afaceristii privatii sunt obligati sa aduca terenul la starea initiala.
Probabil ca pe munte este mai greu sa sa realizeze acest lucru, dar pentru turisti nu prea dau bine aceste situatii.
Zona "Babelor" este o zona a interdictiilor. Cica escaladarea stancilor cu forme particulare este interzisa, iar gardurile ar trebui sa protejeze impotriva celor ce doresc sa faca acest lucru. Doar ca gardul antic de la aceste "babe" cam sta sa cada pe turisti, iar "alpinistii" nu au nevoie sa sara, ci se pot strecura cu foarte multa usurinta pe sub gard.
Prin Busteni, daca ne indepartam de zona centrala (gara si cladirea primariei), intalnim trotuare betonate. La cate autostrazi demolabile s-au facut in Romania in ultima vreme, e clar ca nu mai sunt bani pnetru asfalt. Firele aeriene se integreaza armonios in peisaj.
Cei care nu iubesc mediul par sa fie foarte numerosi si isi manifesta dispretul fata de natura in diverse moduri. De pildă aruncă pături (sau ceva in genul ăsta) pe bolovanii din rau. O realizare de exceptie!
Un container rasturnat si mizerie in jurul lui, pe drumul de sub telecabina, reprezinta o imagine clasica, pe care am intalnit-o de cate ori am trecut pe aici.
Distrugerea panourilor realizate, probabil, pe bani europeni si cu multi sponsori (ce de hartii s-or fi facut, ce de aprobari s-or fi dat, ce de institutii si adjuncti de baieti de mingi par sa fi "muncit" la panoul asta!) este un alt amuzament al "iubitorilor" de natura. Cum s-ar spune, noi ne aparam si chiar ne conservam saracia si mizeria, nu cumva sa stricam "peisajul" si traditia.
Un pod pentru iubitorii de adrenalina ne incanta privirile.
Daca apa e mica, se ajunge cu un pas mare pe malul celalalt.
Alt container rasturnat si inconjurat de mizerie se ingana armonios cu peisajul montan.
Ambalajele colorate dau probabil "apei de izvor" gust de pizza, de branza sau de alune.
La munte mizeriile se arunca cu amabilitate... oriunde.
Indicatoarele de pe vremea dacilor ghideaza persoanele care nu dispun de internet sau de semnal, dar stiu sa citeasca printre randuri.
"ATENTIE! Zona frecventata de ursi.". De ce frecventeaza ursii zonele turistice si in special foarte populata Vale a Prahovei? Nu puteau fi "plantati" in atatea zone pustii pe care le detine Romania? E nevoie de stiri palpitante cu cat mai multe victime? Sau spanacii cu bani care vaneaza ursi nu vor sa-si strice masinile pe drumuri de tip comuna primitiva, ci vor sa ramana in apropierea asfaltului? Pai faceti, bre, drumuri asfaltate peste tot in Romania.

Nu cumva, prin prezenta ursilor pe aici, se incalca prevederile Constitutiei Romaniei referitoare la dreptul la viata si la integritate fizica si psihica? Ba da, dar cui ii pasa?
Comertul haotic de taraba se integreaza in debandada generala.
Alt loc pe langa drum unde se arunca gunoaie in nestire. Nu-i un efort prea mare sa fac o poza cu "evenimentul".
Si culmea "curateniei": "Taxa de ecologizare 10 RON/ zi". Sigur ca banii se iau, dar ecologizarea e clar ca se face o data pe an sau o data pe secol. Sau zilnic pe facturile pentru decontarea banilor publici.
Inscriptionarile trantite haotic atesta "modernitatea" urbanismului romanesc in zonele turistice si "viziunea" "edililor".
Cei care au schimbat impreuna orasul sunt "Mandri de Busteni" si se afiseaza zambitori. Cinism sau umor involuntar? O mai fi ceva de facut prin Busteni sau ne-am delectat pana acum cu "Romania lucrului bine facut"?
Ce mai conteaza?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu