miercuri, 25 ianuarie 2017

Imposibilul si inutilul referendum

Pana sa ne demonstreze guvernul Grindeanu ca performeaza si ca programul PSD este respectat 100%, asa cum ii place lui Dragnea sa declare la televizor, statul roman este mereu preocupat de aruncarea cu petarde mediatice si de aruncat bani publici aiurea.

La butoanele petardelor este acum Iohannis. A aparut circul cu referendumul pe tema gratierilor la gramada. Dupa cum si-a dat seama si Iohannis, conform legilor in vigoare cetatenii nu pot fi intrebati la un referendum despre gratiere.

Asa ca Iohannis cauta sa puna altfel de intrebari la referendum, cu caracter mai legal.

O gramada de teme de referendum mi se par ridicole. Nu are sens sa fie intrebati cetatenii, de exemplu, daca vor sa aiba un nivel de trai ridicat sau daca vor ca asasinatele sa fie pedepsite in justitie.

La fel si cu lupta impotriva coruptiei, nu trebuie intrebati cetatenii daca vor sa dispara coruptia.

Parca a disparut total bunul simt sau parca toata lumea ar fi retardata. Ar trebui, mai degraba, ca statul sa aiba prin lege un set bine precizat de directii destul de naturale de actiune. Care cred ca si exista. Exemple simple: respectarea legii, cresterea nivelului de trai al cetatenilor, cresterea nivelului de dezvoltare al tarii.

In mod sigur exista multi oameni care ar vrea sa inceteze lupta impotriva coruptiei pentru ca sunt beneficiari ai coruptiei, dar nu are sens sa aflam daca acestia sunt majoritari in Romania in cadrul unui referendum.

Cat despre eficienta si relevanta unui referendum, am vazut ce s-a intamplat atunci cand poporul a votat parlament unicameral si 300 de parlamentari: nu s-a intamplat absolut nimic.

Propun sa nu se mai organizeze niciun referendum atat timp cat rezultatul acelui referendum nu se pune in aplicare. Sau sa nu se mai organizeze niciun referendum din bani publici, ci din donatiile celor care au chef de astfel de distractii stupide care nu duc la nimic.

Altfel, Iohannis este indignat de problema gratierii, Iohannis vrea sa se intareasca justitia, dar Iohannis este dezinteresat de nivelul de trai al romanilor.

Am citit un articol care pune in evidenta primitivismul si coruptia din Romania contemporana pe sursa http://www.ziare.com/stiri/coruptie/oglinda-oglinjoara-care-i-cel-mai-corupt-judet-din-tara-1451166.

Am mai aflat ca guvernul isi propune sa infiinteze 10.000 de firme pe an (sursa: http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/astazi-este-investit-guvernul-grindeanu-cum-vor-decurge-audierile-votul-si-depunerea-juramantului-642988). E mult, e putin? Mai degraba putin. Pentru ca e posibil sa dispara cel putin tot atatea firme anual. Iar din sistemul de invatamant ar putea aparea anual intre 50.000 - 100.000 de someri (inregistrati oficial sau nu).

Cu referendum sau nu, Romania este an de an din ce in ce mai departe de o societate echitabila si normala. Nu ca i-ar pasa cuiva cu putere si influenta in cadrul statului de o societate echitabila si normala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu