luni, 30 ianuarie 2017

Solutii pentru mentinerea puscariasilor in inchisori si conditii de trai in libertate

A. Conform sursei http://www.mediafax.ro/social/florin-iordache-ministrul-justitiei-sunt-28-000-de-detinuti-pentru-care-nu-se-respecta-conditiile-minimale-de-viata-16139678, ministrul justitiei afirma ca statul este foarte preocupat sa NU existe conditii minimale de viata pentru 28.000 de detinuti, exemplificand concret:

"Am văzut oameni cu faţa tumefiată de muşcături de căpuşe. Oamenii ăia nu sunt condamnaţi la moarte. Deci când vezi oameni şi gândaci care trec peste ei...pentru că într-o cameră de 4 pe 4 stau 20 oameni.".

Si ce, gandacii si capusele vor disparea automat daca vor fi aprobate proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor?

Gandacii si capusele exista din cauza supraaglomerarii inchisorilor sau din cauza ca nu se face dezinsectie in inchisori?

In acelasi timp, Florin Iordache spune ca daca nu se aproba proiectul gratierii, atunci Romania va trebui sa plateasca 80 de milioane de euro din aprilie 2017. "Sa ne dea altcineva o soluţia [eroare in text, corect: soluţie] pentru a nu plăti din aprilie 80 de milioane de euro”, zice Florin Iordache.

Pai, solutia e simpla. Cu 80 de milioane de euro se poate construi un "parc" sau cartier al infractorilor, dupa modelul parcurilor industriale. Guvernul sau o primarie pune la dispozitie terenul, se construieste ansamblul rezidential pentru puscariasi cu o capacitate de minim 10.000 de locuri si cu asta basta.

Conform lui Iordache, un detinut trebuie sa aiba 4 metri patrati locuibili pe cap (metaforic vorbind). Deci ar trebui construiti 40.000 de metri patrati de puscarie. Desi s-a dus demult momentul speculativ imobiliar in Romania, chiar daca am considera la 500 de euro metrul patrat de puscarie construit, ar rezulta un pret de cost al constructiei de 40.000 de metri patrati x 500 de euro per metru patrat = 20.000.000 de euro!!!

Adica de 4 (patru) ori mai putin decat amenda lu' Peste si a lui CEDO!!!

Pentru comparatie, conform sursei http://adevarul.ro/economie/imobiliare/costuri-construirea-case-e-momentul-materialele-manopera-ieftine-calculam-devizul-1_54da5eae448e03c0fd7a61fb/index.html, la sfarsitul anului 2015 "Preţurile practicate de firmele de profil pentru construcţia unei case la cheie se ridică la aproximativ 300-350 de euro pe metru pătrat construit (sumă care include atât manopera, cât şi materialele).". Deci exista si marja pentru supraevaluarea traditionala de la achizitiile publice!

Daca pana e gata "condominiumul" pentru puscariasi, Romania va trebui sa plateasca 80 de milioane de euro sau chiar mai mult, asta nu mi se pare nici pe departe o nenorocire comparativ cu cat s-a furat pana acum in Romania postdecembrista (de exemplu la autostrada fictiva "Bechtel", la orice drum judetean sau comunal "reabilitat", la privatizarea paguboasa a SNP Petrom SA, la "proiectele" lui Sorin Oprescu, la capusarea firmelor profitabile de stat si asa mai departe). Acesti bani pot fi platiti oricum din fondul de rezerva al Guvernului.

B. Intre timp sa vedem conditiile de viata din libertate reflectate in stiri recente.

1. Decese in libertate.

1.1. Numarul deceselor din cauza rujeolei a ajuns la 15 conform sursei http://www.mediafax.ro/social/epidemie-de-rujeola-in-romania-numarul-deceselor-a-ajuns-la-15-dupa-ce-vineri-a-murit-inca-o-persoana-16133987.

1.2. Numerul deceselor din cauza gripei a ajuns la 12 conform sursei http://www.mediafax.ro/social/inca-trei-morti-din-cauza-gripei-numarul-deceselor-a-ajuns-la-12-16127338.

Se moare frecvent in accidente rutiere si incendii.

1.3. Conform sursei http://www.mediafax.ro/social/o-adolescenta-de-16-ani-din-judetul-prahova-a-murit-dupa-ce-a-fost-lovita-de-o-masina-pe-trecerea-de-pietoni-16130267, o fata de 16 ani a fost lovita de masina pe trecerea de pietoni si a murit.

1.4. Un cetatean de 50 de ani a murit intr-un incendiu conform sursei http://www.mediafax.ro/social/un-barbat-de-50-de-ani-din-bistrita-gasit-mort-in-propria-locuinta-in-urma-unui-incendiu-16130305.

2. Conditii de viata in libertate.

2.1. Traiul sub amenintarea animalelor salbatice.

Conform sursei http://www.mediafax.ro/social/localnicii-unui-sat-din-arges-terorizati-de-lupi-animalele-salbatice-omoara-oile-16125038, oamenii sunt terorizati de lupi intr-un sat din Arges.

2.2. Probleme globale de nutritie a copiilor.

Pentru prevenirea abandonului scolar si excluziunii sociale guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta care prevede un program experimental de acordare de mancare gatita in 50 de scoli si gradinite (sursa: http://www.mediafax.ro/economic/prescolarii-si-elevii-din-50-de-unitati-de-invatamant-vor-primi-mancare-gatita-la-scoala-16135099). Dar, dupa modelul programului "Cornul si laptele stricat", ramane de vazut cata hrana expirata se va oferi cu toata "dragostea" (cu tot cinismul) copiilor. Singurul lucru cert este ca Romania secolului 21 este inca o natie muritoare de foame.

2.3. Probleme cu incalzirea cetatenilor.

Abia de la 01.Februarie.2017 salariul minim net va fi de 1065 lei. Iar facturile la incalzire pe perioada iernii evolueaza astfel intr-o locuinta din Bistrita, conform sursei http://www.mediafax.ro/social/reportaj-gerul-a-crescut-facturile-la-caldura-cu-circa-30-am-de-facut-o-plata-destul-de-mare-avand-in-vedere-situatia-economica-a-romaniei-si-salariul-mediu-si-minim-16137639:

- 369 lei factura pentru luna noiembrie 2016;
- 482 lei factura pentru luna decembrie 2016;
- se estimeaza la circa 650 lei factura pentru luna ianuarie 2017, care a fost foarte rece.

In Constanta se estimeaza la 300 de lei factura pentru incalzirea unui apartament de doua camere intr-o luna rece.

Sigur ca mai sunt si alte facturi de platit.

2.4. Violenta in scoli si inutilitatea scolii.

Un elev de clasa a 9-a a primit o corectie corporala la un liceu din Lugoj, conform sursei http://www.mediafax.ro//social/video-violenta-intr-un-liceu-din-timis-un-elev-a-fost-batut-cu-pumnii-si-picioarele-in-clasa-de-catre-colegi-16130703.

Ca de obicei, cauzele caftelii filmate si puse pe internet nu sunt cunoscute, deci nici mentionate. Urmeaza o ancheta si probabil ca mai devreme de 3-6 luni victima si agresorii nu vor face declaratii complete pe tema incidentului violent. Conform surselor din invatamant, agresorii "risca" scaderea notei la purtare si se amuza copios din acest motiv.

In acelasi timp, conform sursei http://www.mediafax.ro/social/de-ce-ajung-in-piata-muncii-tineri-din-ce-in-ce-mai-slab-pregatiti-peste-70-dintre-copiii-de-14-ani-se-simt-singuri-si-nesprijiniti-la-scoala-16138422, 70% dintre tineri ajung nepregatiti pe piata muncii dupa ce s-au simtit demotivati, insingurati, depresivi si nesprijiniti de scoli.

Tot pe tema invatamantului, ministerul de resort (adica al asa zisei educatii) si-a facut bine "temele": nu garanteaza (pe termen nedeterminat?) ca manualele de clasa a 5-a vor ajunge la timp la elevi in luna septembrie (sursa: http://www.mediafax.ro/social/manualele-pentru-clasa-a-v-a-ar-putea-intarzia-de-anul-viitor-ministerul-educatiei-nu-poate-da-nicio-garantie-16137424).

Ca o concluzie a vietii in invatamantul romanesc: la care CEDO se poate duce agresatul de la Lugoj; la care CEDO se pot duce elevii demotivati, insingurati, depresivi si nesprijiniti de scoli; la care CEDO se pot duce elevii care nu vor avea manuale in noul an scolar? Raspuns corect: nu au cui sa se adreseze. Intai sa devina infractori si sa se supraaglomereze inchisorile, apoi CEDO se va ocupa de ei. Asta e sistemul.

2.5. Conditii degradante de viata in libertate.

In Craiova 300 de persoane s-au calcat in picioare la deschiderea unui spatiu comercial. Motivul: s-au oferit vouchere (adica pe romaneste tichete) in valoare de... 20 de lei (sursa: http://www.mediafax.ro/social/peste-trei-sute-de-craioveni-s-au-calcat-in-picioare-pentru-vouchere-de-20-lei-16137238). La fel ca in jungla, cel mai puternic invinge si razbate. Asta este "civilizatia" secolului 21 in Romania: nu foarte diferita de pesterile comunei primitive.

2.6. Bani publici aruncati pe orice numai pe constructia de puscari nu.

M-a amuzat stirea ca urmeaza sa fie reabilitata Câmpia Libertăţii din Blaj, alocandu-se in acest scop 5,2 milioane de lei, din care 3 milioane de lei provenind de la Consiliul Judetean Alba (sursa: http://www.mediafax.ro/social/campia-libertatii-din-blaj-este-reabilitata-cu-5-2-milioane-de-lei-16126799).

Cel mai mult m-am amuzat pana sa aflu detalii despre reabilitare, gandindu-ma cum se reabiliteaza un... camp. Imi imaginam ca se presara mult ingrasamant natural, dar de fapt se fac alei si se trantesc mobilier stradal si alte prostii pe langa ele. Daca se merge pe ideea ca 10 banci si 10 stalpi de iluminat costa 1.000.000 de euro, atunci nici nu vor fi bani pentru finalizarea "proiectului". :))

Sursa precizeaza ca locatia este vizitata anual de 5.000 de turisti (circa... 15 pe zi!). In mod deloc surprinzator, se mai precizeaza si ca la inceput costurile estimate erau mult mai mici. :))

Deci se cheltuie cam 1.000 de lei per turistul care o data pe an mananca un covrig si mici si bea bere in valoare de 10 lei in acest loc! Cred ca in 100 de ani s-ar amortiza "investitia" daca nu vor avea loc niciodata in acest timp lucrari de intretinere si nu vor exista angajati care sa se ocupe de locatie... Asta e eficienta statului pe bani publici!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu