luni, 23 ianuarie 2017

Romanisme in luna ianuarie

1. Dupa incendiul de la Bamboo a reinceput heirupismul de fatada al autoritatilor: intr-o singura noapte cluburilor li s-au si dat 118 amenzi in valoare de 203.000 de lei, dupa ce pompierii au facut 162 controale (sursa: http://www.mediafax.ro/social/mai-203-000-de-lei-amenzi-date-cluburilor-intr-o-singura-noapte-pentru-nereguli-privind-incendiile-16100940). Urmatoarele controale si amenzi la urmatorul incendiu de amploare care va capta atentia opiniei publice.

Realitatea este ca in acest moment majoritatea covarsitoare a localurilor functioneaza pe propria raspundere a patronilor, conform legii (sursa: http://www.mediafax.ro/politic/de-ce-functioneaza-cluburile-pe-propria-raspundere-cum-s-a-modificat-legea-privind-incendiile-16099782). Adica, dupa cum se vede, practic nimeni nu raspunde de nimic si nimeni nu incalca legea, desi Iohannis sustine pe canale neoficiale altceva (pe Facebook, deci nici presedintele nu-si asuma vreo raspundere scriind pe site-ul oficial al Administratiei Prezidentiale).

Probabil ca ar fi perfect daca totul s-ar face pe propria raspundere a intreprinzatorilor, adica daca s-ar desfiinta toate institutiile fantoma ale statului care mimeaza activitate in domeniul avizarii (prevenirea incendiilor, protectia muncii, sanatate publica, siguranta alimentara, constructii si asa mai departe). Este uluitor sa vedem cum omniprezenta birocratizare nu foloseste la absolut nimic, cu exceptia unor pilosi, nu putini, care si-au tras loc de munca si primesc salarii inutile din bani publici! Oare vom apuca ziua cand va functiona si sistemul privat atat de contraperformant si in bataie de joc?

2. Circul gratierii este dublat de circul autoritatilor care mimeaza neputinta atunci cand se pune problema constructiei sau amenajarilor de noi inchisori. Conform directorului Administratiei Nationale a Penitenciarelor (sursa: http://www.mediafax.ro/social/directorul-administratiei-nationale-a-penitenciarelor-98-de-detinuti-au-murit-in-spatiile-de-detentie-in-2016-unitatile-militare-sunt-degradate-e-o-solutie-falsa-16092861), statistica spune ca in 2016 au murit 98 de detinuti in puscariile romanesti (11 sinucideri, 31 cazuri de cancer, restul fiind alte boli).

Dar acelasi director spune ca amenajarea unor unitati militare dezafectate si transformarea lor in puscarii ar dura 3-4 ani?! Ce gluma buna! Un bloc nou in ziua de azi se face cu usurinta intr-un an. Chef de imobiliare sa aiba guvernul, ca puscarii se pot face gramada.

Acelasi director glumet si pus pe imbarligaturi ne spune ca "Pentru un penitenciar cât de mic avem nevoie de circa 300 de angajaţi.". Pe bune? Adica pentru un penitenciar extrem de micut cu 3 puscariasi sunt necesari 300 de angajati? Sau pentru un penitenciar cu 30 puscariasi sunt necesari 300 de angajati? Sau pentru un penitenciar cu 300 puscariasi sunt necesari tot 300 de angajati? Sa gandim pozitiv: macar asa mai apar noi locuri de munca.

Sigur ca guvernul, parlamentul, presedintele si altii nu sunt prea interesati de astfel de amanunte... Gratiere sa existe, ca politicieni penali sunt garla...

3. Cafteala in scoala: un elev de a 8-a a luat-o in freza de la unul de a 10-a, care i-a sarit in ajutorul unuia de a 9-a. In final cel de a 8-a a ajuns la spital (sursa: http://www.mediafax.ro/social/violenta-in-scoala-un-elev-din-recas-a-ajuns-la-spital-dupa-ce-a-fost-batut-de-un-coleg-16087965).

Institutia de invatamant va scadea nota la purtare celor vinovati in functie de grativatea faptei (probabil cu 1 punct la 10 zile de spitalizare), si cu asta putem considera ca violenta din scoli a disparut definitiv, fiind "drastic" sanctionata.

4. Siguranta si incredere. Un politist a intrat cu masina de politie intr-un nene care se afla intins pe carosabil (sursa: http://www.mediafax.ro/social/bistrita-barbat-cazut-pe-drum-lovit-de-o-masina-a-politiei-in-timpul-patrularii-barbatul-a-decedat-la-spital-16085879). Victima a murit la spital.

Dupa parerea mea, asa cum politistul Gigina a fost decorat post-mortem dupa ce nu a vazut si a cazut in groapa din fata motocicletei, tot asa ar trebui decorat si politistul care a comis accidentul mortal cu masina politiei. Oare pe unde se uita politistii atunci cand conduc o masina sau o motocicleta?

5. A aparut un proiect de legalizare a abuzului in serviciu cu prejudiciu pana in 200.000 de lei (sursa: http://www.mediafax.ro/politic/proiect-abuzul-in-serviciu-investigat-in-urma-unei-plangeri-si-doar-cu-un-prejudiciu-de-peste-200-000-lei-denuntul-la-cel-mult-sase-luni-de-la-comiterea-faptelor-16081956).

Pentru egalitate de sanse si tratament, ar trebui depus un proiect prin care fiecare simplu cetatean poate devaliza de la mafia politico-economica pana in 200.000 de lei fara sa poata fi acuzat de furt. :) Iar denunţul, desigur, se face pana la cel mult şase luni de la comiterea faptelor. :)

6. Meseria de spagar in vama este in continuare extrem de bine platita! Conform sursei http://www.mediafax.ro/social/descinderi-dna-si-dga-in-vamile-din-vestul-tarii-in-urma-unor-sesizari-16080562, vamesii iau vama de la oricine si pentru orice. Adica orice lege vamala poate fi incalcata contra cost.

Pretul incalcarii legii (spaga) este cuprins intre 10 euro si 41.000 de euro, conform surselor judiciare! Dar daca in sectorul privat te intreaba de ce vrei sa fii inginer mecanic proiectant ar trebui sa-i raspunzi tipei de la RU sau HR "Din pasiune pentru mecanica, banii nu conteaza, aduc si de acasa.", daca vrei sa speri la o angajare pe un salariu mizerabil. Hi, hi!

7. Romanii si incendiile.

Inca inainte de incendiul din Bamboo numarul incendiilor crescuse cu 30% fata de anul trecut (sursa: http://www.mediafax.ro/social/cu-cat-a-crescut-numarul-incendiilor-fata-de-aceeasi-perioada-a-anului-trecut-16070155).

Cauzele din locuintele civile sunt: cosuri de fum necuratate, incingerea instalatiilor electrice si folosirea improvizatiilor.

Am tot vazut stiri cu masini care iau foc, dar o statistica a numarului de incidente cu masini arse si cu cauzele incendiilor la masini inca nu s-a facut.

8. Romanii si alimentatia sanatoasa.

Este extrem de greu sa mancam sanatos in conditiile in care s-a gasit E-Coli in 69 deproduse din carne si in 24 de judete (Bucuresti inclus). Conform sursei http://www.mediafax.ro/social/bacteria-e-coli-descoperita-in-69-de-produse-din-carne-din-24-de-judete-inclusiv-bucuresti-16070910, in anumite cazuri s-au distrus alimentele cu probleme, de unde se intelege ca in anumite cazuri a mers si asa.

9. Romanii si institutiile de forta.

Conform sursei http://www.mediafax.ro/social/uniunea-nationala-a-judecatorilor-din-romania-csat-a-trasat-sri-sarcini-informativ-operative-ce-nu-se-regasesc-in-cadrul-legal-cunoscut-16070829, "CSAT a trasat SRI sarcini informativ-operative ce nu se regăsesc în cadrul legal cunoscut".

Formidabil! Asta inseamna ca exista un cadru legal ocult? Un cadru legal al teoriei conspiratiei? Perfect pentru statul de "drept"!

10. Deszapezire "profesionala".

Doua surori din Republica Moldova au fost bagate in fata de Remus Truica la deszapezire in judetul Valcea. Una dintre ele este o fostă Miss Italia nel Mondo (sursa: http://www.mediafax.ro/social/cine-ne-deszapezeste-de-urgenta-contracte-pentru-curatarea-drumurilor-au-ajuns-la-o-fosta-miss-italia-si-milionarul-din-umbra-16067448).

Institutiile de control ale statului mafiot se prefac ca nu vad faptul ca primarii nu organizeaza licitatii din timp pentru a rezolva deszapezirea, ci atribuie partenerilor de "afaceri" contracte prin negociere directa sau prin procedura de urgenta.

11. "Socializare" penala.

Fiul unei judecatoare a fost arestat preventiv pentru trafic de droguri, dupa ce si in trecut s-a distins printr-o stralucita cariera infractionala (sursa: http://www.mediafax.ro/social/fiul-unui-magistrat-craiovean-arestat-preventiv-pentru-trafic-de-droguri-16064756).

Printre "realizari" anterioare:
- tulburarea ordinii şi liniştii publice;
- port sau folosire fără drept de obiecte periculoase;
- scandal;
- înjunghiere;
- ultraj contra bunelor moravuri;
- tăierea cu sabia a unui bărbat la ambele mâini;
- lovirea cu o cheie tubulară în cap a unui şofer;
- conducere fara permis.

Cred ca personajul s-a bucurat de toata libertatea, in armonie cu prezumtia de nevinovatie, daca si-a permis sa faca atatea lucruri pe langa lege fara.

12. Negocierea pedepsei cu inchisoarea.

Gheorghe "Pinalti" Ştefan s-a bucurat de prezumtia de vinovatie si a mai obtinut 3 ani de inchisoare dupa ce a cazut la pace cu procurorii pe aceasta tema, iar judecatorii au fost de acord cu "contractul" dintre cele doua parti (sursa: http://www.mediafax.ro/social/gheorghe-stefan-fostul-primar-al-municipiului-piatra-neamt-a-fost-condamnat-la-trei-ani-de-inchisoare-dupa-acordul-cu-procurorii-dna-16060495).

Cum s-a contopit ultima condamnare cu cele anterioare si cat mai are "Pinalti" de executat chiar nu mai conteaza. Mai are rost sa calculeze cineva? Important este ca se invarteau la greu prin PDL bani publici, bani negri si licitatii trucate, chiar si pe timp de "criza".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu