miercuri, 2 august 2017

Bani publici aruncati pe "investitii"

Principala ocupatie a statului mafiot totalitar roman este cea de dezvoltator imobiliar inutil si generator de pierderi.

Orice aberatie imobiliara care poate genera pierderi de milioane de euro din bani publici devine proiect sau "investitie". Dupa cum s-a vazut, niciun antreprenor privat nu si-ar pierde vremea si banii cu "investitiile" propuse de autoritati. In schimb, toti privatii si-ar dori o felie cat mai consistenta din "investitiile" din bani publici facute de autoritati.

Doua exemple recente confirma aceasta situatie.

1. Conform sursei http://www.mediafax.ro/social/cetatea-teutonilor-din-feldioara-reconstruita-de-la-zero-dupa-o-investitie-de-12-milioane-lei-cand-isi-deschide-portile-pentru-turisti-galerie-foto-16654330, cetatea Feldioara a fost practic reconstruita de la zero, cu bani de la Consiliul Judetean Brasov.

Practic, 12.379.295,67 lei au fost investiti intr-o cosmelie de dimensiuni mai mari, fara o arhitectura deosebita. De ce s-au aruncat acesti bani pe asa ceva si nu au ramas la contribuabili prin reducerea taxelor aberante? Ca asa "vrea" muschii statului.

Ce o sa se aleaga de baniii investiti? Evident, de banii investiti o sa se aleaga praful. Turistii au multe alte "trebi" pana sa dea navala la Feldioara. Probabil ca intretinerea cosmeliei va costa X lei anual, iar incasarile de la turisti vor fi de maxim X/2 lei anual.

Dar sa stam linistiti, ca snapanii de la Consiliul Judetean Brasov care produc astfel de pierderi si gauri in buget, pregatind urmatoarea "criza", pot cumula pensiile nesimtite cu salariile nesimtite, dupa modelul cadrelor din armata, politie, etc.

2. Conform sursei http://www.mediafax.ro/cultura-media/castelul-teleki-din-posmus-va-fi-restaurat-cu-4-8-milioane-de-euro-16664300, o alta cosmelie din zona crepusculara, adica un asa zis Castel Teleki din Posmuş, va fi reabilitata cu 4,8 milioane de euro, bani europeni obtinuti de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Dupa cum se vede, Romania postdecembrista are o economie capitalist centralizata, statul fiind principalul investitor in sport, cultura, arta, imobiliare si multe altele.

Pentru o corecta informare, habar nu am unde este Posmuş pe harta. In ipoteza extrem de putin probabila ca as mai trai 50 de ani, tot nu as aloca nici macar o secunda din viata mea pentru a afla unde este Posmuş. Asigur Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud ca nu am nicio intentie sa calc de buna voie pe la Posmuş, pe durata intregii mele vieti. Un motiv ar fi ca imi este mult mai usor sa ajung, de exemplu, la Venetia, unde sigur nu m-as plictisi ani de zile.

Pe de alta parte, ma indoiesc ca madam Popescu Alina, pensionara si angajata la 44 de ani, care obtine peste 20.000 de lei venituri lunare cumulate, sau altii de teapa ei, si-ar pierde vremea cu o "vacanta" in penibila zona Posmuş.

Asa ca, la fel ca si in cazul anterior, cel mai probabil autoritatile vor cheltui Y lei anual pe intretinerea castelului lu' Peste, iar incasarile de la turisti vor fi de maxim Y/2 lei anual. Sa nu ne miram daca incasarile de la turisti vor fi de Y/10 lei anual.

Intelege cineva pentru ce ratiune economica o gramada de contribuabili platesc taxe ca sa fie refacute niste cosmelii in putrefactie care apoi nu produc nimic?

Altfel, ratiunile mafiote pentru care simplii cetateni sunt suprataxati si autoritatile cheltuie discretionar banii publici le-am inteles de mult: unicii beneficiarii ai taxelor platite de contribuabili sunt "restauratorii" de cosmelii si incasatorii de comisioane ai statului care atribuie contractele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu