miercuri, 16 august 2017

Cat de anticomunisti sunt americanii?

Am fost surprins sa aflu ca Puiu Popoviciu este aparat, printre altii, de avocatul american Louis Freeh, care in acelasi timp este un fost director al FBI (sursa: http://www.mediafax.ro/social/fost-director-fbi-avocatul-lui-g-popoviciu-condamnarea-nu-e-sustinuta-nici-de-legi-nici-de-fapte-16688701).

Louis Freeh a facut justitie pe la televizor dupa ce a evaluat sentinta de condamnare a lui Popoviciu cu ajutorul unui grup de fosti procurori federali si fosti angajati ai FBI, afirmand ca "Sentinţa şi condamnarea nu sunt susţinute nici de fapte, nici de legi"!

Ca si in cazul privatizarii ICA, la Popoviciu a fost vorba de tranzactionarea a 224 de hectare de teren in nordul capitalei, la un pret subevaluat. Asa ca subtilitatea fostului director FBI ma copleseste.

Dincolo de asta, am fost curios sa aflu mai multe despre Popoviciu, care era prezentat constant drept un om de afaceri.

De pe sursa http://evz.ro/puiu-popoviciu-poveste-hollywood.html am aflat ca de fapt Popoviciu are calitatea de al doilea ginere al lui Ion "Teleagă" Dincă. Primul ginere al lui Dincă, mult mai cunoscut sub aceasta forma, este Nicolae Badea, președintele clubului Dinamo prin anii 2000.

Ei, daca am aflat-o si pe asta, calitatea de "om de afaceri" a lui Popoviciu se estompeaza puternic. In aceste conditii, este total gresit sa ne imaginam ca Popoviciu este un Bill Gates al Romaniei, care a avut o idee de afaceri si a creat un imperiu.

Nici vorba; in fapt, principalul obiect de activitate al lui Popoviciu a fost speculatia imobiliara pornind de la relatii si de la informatii privilegiate.

In mod similar, nu o putem considera "om de afaceri" pe Diana Tudose, fiica premierului Mihai Tudose. Conform surselor http://jurnalul.ro/bani-afaceri/economia/fiica-premierului-tudose-face-afaceri-cu-energie-de-la-19-ani-746480.html si http://www.b1.ro/stiri/eveniment/fiica-premierului-tudose-face-afaceri-cu-energie-de-la-19-ani-192176.html, cica fiica premierului face afaceri cu energie de la 19 ani.

Si ce sa intelegem din asta, ca Diana Tudose citea dreptul comercial si tendintele energetice ale Romaniei postdecembriste la varsta la care alte fete se jucau cu papusile? I-auzi, brâul! Glumetul sau tata ar putea da explicatii complete intr-un acces de sinceritate, dar momentan neaga orice imixtiune in "afacerile" cu statul ale fiicei si sotiei.

Dincolo de aceste aspecte de "afaceri", mai curios este ce s-a intamplat cu Popoviciu si sotia sa la inceputul anilor '90.

Mai intai trebuie subliniat faptul ca fetele lui Dincă, dintre care una este sotia lui Popoviciu, erau ofiteri de contraspionaj, pe probleme de dialecte arabe.

Apoi, la inceputul anilor '90, in timp ce Dincă era arestat si condamnat la 15 ani de inchisoare in cadrul lotului CPEx, Popoviciu, Badea si sotiile (fetele lui Dinca) ajung in SUA.

In mod surprinzator, Popoviciu si sotia obtin cetatenia americana! Mi se pare extrem de socant acest lucru, tinand cont de gradul de rudenie al celor doi cu un inalt demnitar al regimului comunist si de locul de munca al sotiei lui Popoviciu.

Nu ar fi trebuit sa existe o temere pentru siguranta nationala a SUA? Se pare ca nu. Asta m-a facut sa ma intreb cat de anticomunisti sunt americanii, daca o familie din esalonul 2 al regimului comunist a reusit sa obtina rapid si fara probleme cetatenia americana, in timp ce Charles Chaplin era silit la inceputul anilor '50 sa paraseasca SUA in perioada McCarthy-smului, fiind suspectat de... comunism.

La fel de uluitoare este legatura actuala a lui Popoviciu cu un fost director FBI. E clar ca simplul cetatean nu intelege mai nimic din politica si din "afaceri".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu