miercuri, 9 august 2017

Crestere economica inflationista sau cresterea zero a nivelului de trai

Guvernul vrea sa creasca accizele la carburanti, desi le-a redus acum cateva luni (surse: http://www.mediafax.ro/economic/guvernul-pregateste-cresterea-accizelor-la-carburanti-de-la-1-septembrie-ca-sa-acopere-o-gaura-de-11-miliarde-lei-din-buget-16686951; http://www.gandul.info/financiar/avertismentul-bnr-dupa-propunerea-de-crestere-a-accizelor-la-carburanti-ce-se-va-intampla-cu-economia-romaniei-16687137).

Bineinteles, majorarea pretului la carburanti va angrena o scumpire a tuturor produselor, deci va creste inflatia care oricum era stimulata de majorarile salariale (fara acoperire in productivitatea muncii sau eficienta economica) din sectorul bugetar.

Trebuie reamintit ca statul, pe langa majorarile salariale, a propus o gramada de fantezii costisitoare numite "investitii", iar pentru aceste "investitii" trebuie sa faca rost de bani.

Una dintre ultimele "investitii" propuse, de tip spalatorie masiva de bani publici, reprezentativa pentru batjocorirea banilor publici, este reabilitarea crucii de pe Caraiman (sursa: http://adevarul.ro/news/eveniment/crucea-caraiman-vafi-reabilitata-armata-fonduri-europene-1_59785cf95ab6550cb880adb1/index.html). Pentru reabilitarea aceastei structuri metalice, care masoara numai 28 de metri in inaltime, se vor arunca cu generozitate aproape 20 de milioane de lei. Pe ce anume? Se va crea un orasel pe varful Caraiman? Se face o autostrada pana la cruce? Se poleieste muntele cu aur? Constructia in sine, chiar inlaturata cu totul si refacuta de la zero, nu ar costa mai mult de 1.000.000 de lei, deci regasim cu usurinta supraevaluarea de circa 20 de ori. Ne poate spune guvernul Tudose valoarea pierderilor anuale generate de intretinerea ulterioara a monumentului "reabilitat", care in mod cert va intra rapid in paragina, degradare si asa zisa vandalizare?

Ca o paranteza, se spune ca aceasta cruce este unica prin dimensiuni si prin altitudinea la care este amplasata. Pe blogul personal am pus inca din 2011 fotografia unei cruci amplasate la 3043 metri altitudine, pe varful Albergian din Italia (sursa: https://lmar2010.blogspot.ro/2011/11/albergian-4-5.html). Dimensiunile crucii sunt mai mici, dar altitudinea nu suporta comparatie.

Un exemplu de "investitie" reprezentativa a statului mafiot totalitar, care produce pierderi... de top, este Parcul Municipal Vest din Ploiesti. Acesta a costat 70 de milioane de lei fara sa i se prevada vreo sursa de apa, dupa care a fost lasat in paragina, municipalitatea irosind in primele 6 luni ale anului 2017 circa 100.000 de euro pentru... nefunctionare (sursa: http://www.observatorulph.ro/exclusiv/82924-cheltuieli-de-aproape-100-000-de-euro-la-parcul-municipal-vest-pentru-sase-luni-de-ne-functionare), adica pentru electricitate si pentru salariile fericitilor bagatori de seama (putred de eficienti economic pana in maduva oaselor). Este unul dintre exemplele perfecte ale realizarii de... gauri durabile in buget. Dupa acest model, asteptam cu incredere bataia de joc pe bani publici de pe Caraiman.

Dupa aceste pilde, in lumina evidentelor, se poate sintetiza modelul "economic" deloc nou propus de actuala guvernare pesedist-aldista: contribuabililor li se ofera o "crestere economica" inflationista si bazata pe realizarea de catre stat a unor "ruine" de lux, de care se alege praful inca din faza de proiect.

Singura realitatea din aceasta crestere economica fictiva este imbogatirea constanta a mafiei politico-economice. In rest, nivelul de trai al cetatenilor va avea crestere zero sau negativa.

Pentru ca, nu-i asa, scopul politicii "moderne" este transferul masiv al banilor tuturor contribuabililor in cateva buzunare privilegiate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu