Am fost la cumparaturi atat in piata, cat si in supermarchet. Candva preferam sa cumpar in sezon din piata, atat datorita calitatii, cat si datorita preturilor. Acum vremurile s-au schimbat. Asa zisele produse romanesti din piata nu se stie cat de romanesti mai sunt; chiar daca sunt cultivate in Romania, sunt soiuri straine intensive si modificate genetic, introduse in circuitul agricol de la noi.
Pietele sunt acaparate de intermediari cu certificat de producator (ce mare lucru sa se obtina niste hartii contra cost de la statul mafiot?). Acestia, avand monopolul, incearca sa plaseze marfa de cat mai proasta calitate la un pret cat mai mare.
Comertul capitalist agricol din piete nu permite cumparatorului sa-si aleaga marfa. Comerciantul ("producatorul") interzice acest lucru, de multe ori in mod agresiv. Pune in fata o gramada de produse de calitate, in timp ce serveste din spate cat mai multe porcarii, nederanjat, ci incurajat de catre institutiile de control ale statului care refuza in forma continuata sa constate o inselatorie evidenta.
Astfel incat, chiar daca uneori e mai scump cu cateva zeci de bani, prefer sa cumpar din supermarchet. Desi uneori exista paradoxuri ale preturilor. De exemplu pepenii rosii, cei despre producatorii mincinosi spun ca nu-si scot nici banii investiti. In supermarchet se vand cu 0,59-0,69 lei, in piata se vand cu 0,80-1,00 lei, desi supermarchetul ofera intotdeauna bon fiscal si plateste TVA 24%!
Supermarchetul are o oferta mult mai generoasa de produse alimentare. Ofera si multe produse alimentare procesate. Dar acestea nu ma mai atrag de foarte mult timp, din cauza abundentei de chimicale continute. Majoritatea alimentelor procesate sunt niste adevarate etnobotanice care nu actioneaza asupra psihicului (cel putin nu in sensul clasic al etnobotanicelor), ci agreseaza intreg organismul, cu precadere bila, rinichii si arterele.
Iar alimentele sanatoase care se pot cumpara la un pret rezonabil sunt din ce in ce mai rationalizate sau pe cale de disparitie. De exemplu, eu folosesc (sau foloseam) la gatit un ulei din turte de masline. Este mai scump decat uleiul de floarea soarelui, este inferior calitativ uleiului de masline, dar mi s-a parut mult mai sanatos decat uleiul de floarea soarelui (care, vazandu-i culoarea si consistenta, mi se pare ca ar contine aditivi). Acest ulei era importat din Italia la inceput si costa 8,49 lei. Dupa care pretul a tot crescut pana la 11,99-12,49 lei si a fost adus ulterior din Spania. Chiar si asa, a devenit de cateva luni de negasit!
Credeam ca numai pe vremea lui Ceasca se dadea uleiul rationalizat. Stiti cum se spunea, aveam bani, dar nu aveam ce cumpara cu ei. Desi produse alimentare mai scumpe sau mult mai scumpe se gaseau fara probleme, de exemplu produsele semipreparate tip "Gospodina".
Mi se pare ca, daca excludem oferta de chimicale vandute drept alimente pentru a creste numarul de falsi obezi (persoane autootravite involuntar datorita credulitatii si lipsei unei informari corecte inscrise pe asa zisele alimente) si pentru ca creste numarul persoanelor care contribuie la fondul de pensii fara sa mai ajunga vreodata la pensie, nici in ziua de azi nu sunt prea multe de cumparat. Unde mai pui ca nici bani prea multi nu sunt la populatie, deci nu exista prea multe alegeri in ziua de azi...
Arhitectură bucureșteană
Acum o oră
Rumunia to piękny kraj, mam nadzieję, że kiedyś go odwiedzę...
RăspundețiȘtergere