Din cate am vazut cu proprii ochi, micii comercianti (tarabe, dughene, mici magazine) nu se inghesuie sa dea bonuri fiscale. Mai direct spus, am impresia ca unii dintre ei nici nu au auzit vreodata de bonuri fiscale sau case de marcat.
Cine stie, poate ca situatia mai treneaza pana pe 15 martie, cand se vor inchide primele magazine care nu dau bon fiscal clientilor, dupa cum anunta ministrul de finante Darius Valcov (sotul Laviniei Sandru de la Realitatea TV).
Inca nu imi dau seama daca se va aplica legea impotriva celor care fac evaziune fiscala prin neemiterea bonurilor fiscale. Pentru ca daca se va aplica, am senzatia ca 90% dintre micii comercianti vor disparea foarte repede. Nici nu stiu daca regula emiterii bonului fiscal se aplica si "producatorilor" care vand in piete cantitati industriale de legume si fructe, inclusiv sau mai ales de... import, luate de la marii distribuitori.
Nu am fost demult la piata, mai exact de cand am vazut ca rosiile "de gradina" sunt produse in Romania cu seminte de import (soiuri productive, dar cam fara gust), la fel ca si alte produse care pana atunci treceau drept "traditionale" romanesti.
M-as cam duce prin piata ca sa vad cate bonuri fiscale nu se dau de exemplu la achizitionarea de fructe tropicale (pentru ca, evident, nu pot fi produse in Romania, deci este vorba de comert, nu de productie)...
Pana la proba contrarie, traiesc cu impresia ca masurile actuale luate pentru combaterea evaziunii fiscale vor folosi mai degraba la terorismul juridic aplicat naivilor sau indezirabililor, in timp ce privilegiatii vor fi scutiti in continuare de controale si de aplicarea legii.
Am vazut ca legislatia se doreste a fi foarte dura (activitate suspendata si amenzi de pana la 15.000 de lei) cu micii practicanti de evaziune fiscala.
Ma intreb daca legislatia este proportional de dura cu marii practicanti de evaziune fiscala. Adica aceia care creaza retele de firme fantoma si care primesc de la stat bani rambursati in urma unor deconturi frauduloase de TVA.
Ca de obicei imi pun multe intrebari dar primesc putine raspunsuri.
Ma mai intreb cati mici comercianti supravietuiesc doar pentru ca nu emit bonuri fiscale, iar in cazul in care ar emite bonuri fiscale ar realiza venituri sub limita subzistentei (100-400 de lei lunar)? Adica afacerea s-ar dovedi nesustenabila, asa cum este de fapt de asteptat, in cazul in care ar functiona 100% legal.
Am vazut ca statul mafiot totalitar roman doreste reducerea infractionalitatii prin... legalizarea ei. De exemplu, s-au scos din Codul Penal complotul si subminarea economiei nationale. Mai nou, se doreste combaterea prostitutiei prin... legalizarea ei.
Daca statul tot gandeste si opereaza cu astfel de principii, atunci mai mult ca sigur ca ar disparea evaziunea fiscala din comert odata cu desfiintarea TVA! Sau evaziunea fiscala la taraba, dugheana, mic magazin s-ar reduce in mod cert odata cu reducerea TVA!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu