Taierea ilegala a padurilor continua in Romania. Crima organizata din domeniul forestier este in continuare foarte puternica si face fata cu succes noilor provocari.
"Inspectorul padurilor", programul electronic de monitorizare a taierilor de lemn ilegale si a transporturilor ilegale de masa lemnoasa, a creat mari probleme mafiei lemnului, din care fac parte multi angajati ai institutiilor de control ale statului.
Simplii cetateni s-au substituit angajatior corupti ai statului (care aveau competente in domeniul combaterii taierilor ilegale de paduri) si au semnalat mii de ilegalitati.
Statistica anului 2016 referitoare la taierile ilegale din Romania este urmatoarea (sursa: http://newsbuzau.ro/social/19686-asa-nu-o-manusa-pentru-mafia-lemnului-desi-dispar-zilnic-peste-20-de-hectare-de-padure-inspectorul-padurii-in-pericol-sa-fie-tras-pe-linia-moarta):
"In 2016 au fost identificate 9.444 de cazuri de taieri ilegale la nivel national, dintre care 5.222 au constituit fapte penale, media pe zi de contraventii si fapte penale fiind de 26 de cazuri/zi."!
Daca vorbim de 5.222 de infractiuni silvice, atunci poate ca ar trebui sa vorbim de minim 5.222 de infractori silvici. Daca toti acestia ar fi condamnati in final la inchisoare, e clar ca ar trebui construit in regim de urgenta un cartier de puscariasi silvici, ca sa nu ne mai condamne CEDO pentru conditiile din inchisori.
Problema este ca aplicatia "Inspectorul Padurilor" este pe cale sa fie inchisa sub pretextul modernizarii si al chicitelor birocratice, fapt ce convine de minune mafiei lemnului.
Probabil ca statului mafiot totalitar roman i se pare firesc ca padurile sa fie taiate si furate ca in... codru. Fapt care s-a intamplat de 27 de ani, adica de pe vremea Romaniei postdecembriste si exact pana azi. Ce bine ca a scapat mafia lemnului de "dictator" si de legalitate dupa 1989, nu-i asa?
Sa gandim pozitiv: mare lucru nu mai e de furat din padurile virgine, din moment ce televiziunile sustin ca au mai ramas doar 100.000 de hectare din doua milioane! Deci daca statul s-a uitat amuzat la mafia lemnului care a subtilizat 1.900.000 de hectare de padure virgina, ce mai conteaza acum maruntisul care a ramas prin parcurile nationale?
De ce se taie ilegal lemn la nivel industrial? Pentru ca este procedeul este foarte rentabil. Chiar azi, 26.Iulie.2017, sursa http://www.ziar.com/news=10960917 vorbeste de "20 de perchezitii la sediile unor ocoale silvice, la societati comerciale si la locuintele unor persoane banuite de comiterea de infractiuni silvice, evaziune fiscala si spalare de bani" in judetele Maramures si Salaj. Prejuduciul rezultat din aceasta infractionalitate forestiera este estimat la 2.000.000 de lei.
Daca miza financiara este atat de mare, nu este de mirare ca taierile ilegale de arbori au devenit sport national. Sursa http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/piedicile-puse-procurorilor-specializati-in-furtul-de-lemne-chiar-de-functionarii-statului-764893 marcheaza urmatoarele idei referindu-se la furtul de lemn din padurile Romaniei:
1. Este vorba de un fenomen de crima organizata;
2. Functionarii statului impiedica de multe ori prinderea si pedepsirea hotilor de lemn;
3. Functionarii silvici sunt de multe ori complicii infractorilor, existand exploatari ilegale de lemn la ras, adica paduri taiate si furate 100%!
4. Fenomenul despaduririlor ilegale nu este nici macar incetinit;
5. Legislatia este blanda cu hotii de lemn; pedepsele pentru taieri ilegale de lemn sunt de la 2 la 7 ani.
In concluzie, statul favorizeaza si incurajeaza infractionalitatea silvica.
Sursa http://www.money.ro/padure-din-arges-furata-copac-cu-copac/, din 24.Iulie.2017, vorbeste de un caz concret din Arges: "23.000 de arbori pusi la pamânt, adica 27.000 de metri cubi de lemn furati, iar o suprafata de 500 de hectare de padure a fost aproape complet defrisata"! Prejudiciul este estimat la 3.600.000 de euro. Evident, la aceasta mega hotie au pus umarul si angajati ai Ocolului Silvic Valea Oltului.
Hotii de lemn sunt adesea agresivi atunci cand sunt surprinsi, iar cei care ar trebui sa combata hotia isi risca viata in astfel de cazuri. Conform sursei http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/doi-jandarmi-din-arges-care-faceau-verificari-in-zona-unei-paduri-agresati-de-mai-multi-romi-care-se-aflau-la-furat-de-lemne.html, din 22.Iulie.2017, niste romi au vrut sa dea cu masina peste niste jandarmi care patrulau intr-o padure. Jandarmii au facut uz de arma ca sa se apere.
Conckuzia finala a acestui articol este ca Romania ramane in continuare un paradis al infractorilor, iar hotia de lemne din padurile Romaniei este in continuare un domeniu infractional de succes.
DOVLEAC DE HALLOWEEN
Acum 2 ore
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu