De o saptamana incerc sa scriu un articol despre turismul romanesc contemporan si nu reusesc. Doream sa pun in evidenta in special faptul ca lumea se expune in continuare diverselor pericole naturale si umane (in special pe litoral), dar in fiecare zi au aparut stiri noi pe tema. La un moment dat tot trebuie sintetizat materialul, asa ca o fac acum.
1. De abia la sfarsitul sezonului se numara inecatii de pe litoral, dar pana atunci numarul lor creste continuu.
Lumea este extrem de imprudenta, cu atat mai mult cu cat este vorba de multe ori de persoane care nu stiu sa inoate si intra in apa agitata a marii, chiar daca este arborat steagul rosu care are semnificatia "Scaldatul interzis". Ma intreb de ce nu exista un mare steag pe care sa fie scris "Scaldatul interzis", ca sa fie pe intelesul tuturor.
1.1. Pe 27.iunie.2017, o fata de 11 ani a murit inecata dupa ce a intrat cu mama si cu sora ei in apa plina de curenti a marii, ingnorand interdictia de a se scalda (sursa: http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/o-fetita-de-11-ani-a-fost-trasa-de-curenti-in-mare-iar-mama-si-sora-ei-au-fost-salvate-in-ultimul-moment-la-eforie-nord.html).
Cele trei si-au pus viata in pericol, iar fata de 11 ani nu a putut fi salvata, trupul ei fiind gasit dupa circa o saptamana (sursa: http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/trupul-fetei-de-11-ani-disparuta-saptamana-trecuta-in-mare-recuperat-de-pompieri-755253). In acelasi loc murise inecat un politist din Craiova!
1.2. Pe 04.Iulie.2017 s-a inecat un bucurestean la Eforie (sursa: http://www.mediafax.ro/social/un-barbat-din-bucuresti-s-a-inecat-la-eforie-iar-un-altul-a-fost-la-un-pas-sa-moara-la-vama-veche-16559352). Pana in acel moment se inecasera 7 persoane pe litoral.
1.3.Pe 12.Iulie.2017 numarul persoanelor inecate ajunsese la 10, dupa ce un nene de 55 de ani s-a inecat in zona Olimp (sursa: http://www.libertatea.ro/stiri/o-noua-tragedie-pe-litoral-un-barbat-de-55-de-ani-murit-inecat-la-olimp-1904002).
Ca de obicei, exista multa lume care nu invata niciodata nimic din intamplarile tragice ale altora.
2. Fraudele alimentare de pe litoral sunt fara numar si in acest an.
In mod traditional toxiinfectiile alimentare sunt la moda pe litoral si nu numai. Anul acesta, poate pentru ca se fac controale mai serioase, cazurile de comercializare a alimentelor expirate a explodat.
2.1. Pe 30.Iunie.2017 a aparut stirea ca "O vilă de pe litoral a fost amendată cu 3.000 de lei, după ce 13 copii au suferit o toxiinfecţie" (sursa: http://www.mediafax.ro/social/o-vila-de-pe-litoral-a-fost-amendata-cu-3-000-de-lei-dupa-ce-13-copii-au-suferit-o-toxiinfectie-16538670)!
Rezulta ca o toxiinfectie alimentara costa in aparenta pana in 250 de lei de persoana, dar unitatea respectiva avea o gramada de probleme, nefiind nici macar inregistrata sanitar veterinar ca desfasurand activitatea de alimentatie publica!
2.2. Cu ocazia festivalului Neversea s-au vandut alimente expirate mai mult ca niciodata. A fost un adevarat spectacol al alimentelor expirate si al bataii de joc al comerciantilor necinstiti fata de autoritatile venite in control.
2.2.1. Pe 29.Iunie.2017 s-au gasit circa 500 de kilograme de peste expirat (in special calcan) la un depozit (sursa: http://www.mediafax.ro/social/foto-video-patronul-unui-depozit-de-peste-a-incercat-sa-fuga-cu-marfa-in-timpul-unui-control-de-la-protectia-consumatorilor-16533603).
Patronul, care mai are trei dosare de evaziune fiscala, a incercat sa fuga cu o parte din marfa! S-au mai gasit si icre neconforme sau expirate!
Se pare ca acest patron are ceva din profilul "intreprinzatorului" roman tipic: specialist in comert cu produse toxice, in evaziune fiscala, in spalare de bani si in dispret fata de lege. Un adevarat invingator...
2.2.2. Insusi seful OPC afirma pe 08.Iulie.2017 ca localuri inchise cu ocazia unor controale recente au continuat sa functioneze (surse: http://www.b1.ro/stiri/eveniment/scandal-urias-la-neversea-seful-opc-sustine-ca-localurile-inchise-din-cauza-problemelor-functioneaza-in-continuare-video-191108.html; http://www.reporterntv.ro/stire/scandal-la-neversea-seful-opc-sustine-ca-terasele-inchise-in-urma-controalelor-functioneaza-in-continuare).
Conform primei surse citate, "acesta acuză că autoritățile locale închid ochii în faţa acestor nereguli"!
Conform celei de-a doua surse citate, "Acesta îi acuză pe angajaţii firmei de pază, contractate de organizatori, că nu l-au lăsat să verifice o terasă unde constatase nereguli grave în urmă cu câteva zile."!
Dupa parerea mea, criminalitatea din jurul alimentelor expirate este excelent organizata pe principiul parteneriatului public-privat, iar DIICOT este total pe langa problema pentru ca si asa puscariile sunt pline si ne amendeaza CEDO.
2.2.3. Litoralul interlop genereaza titluri spectacol pe surse:
2.2.3.1. "Zilnic sunt probleme pe litoral! Inspectorii sanitar-veterinari au amendat 4 restaurante și 2 magazine!" (sursa: https://www.ordinea.ro/zilnic-sunt-probleme-pe-litoral-inspectorii-sanitar-veterinari-au-amendat-4-restaurante-si-2-magazine/). Intratul in amanunte este deja maruntis si pierdere de timp.
2.2.3.2. "PERICOL în staţiunile de pe litoral. Ce au găsit la fast-food-uri inspectorii sanitar-veterinari" (sursa: https://www.realitatea.net/pericol-in-statiunile-de-pe-litoral-ce-au-gasit-la-impinge-tava-inspectorii-sanitar-veterinari_2080187.html). Mai bine sa nu aflam care sunt problemele.
2.2.3.3. "PATRONILOR DE PE LITORAL NU PREA LE PASĂ DE CONSUMATORI! E dezastru în urma controalelor" (sursa: http://m.cugetliber.ro/stiri-social-patronilor-de-pe-litoral-nu-prea-le-pasa-de-consumatori-e-dezastru-in-urma-controalelor-324788).
2.2.3.4. "Amenzi de peste 150.000 de lei și restaurante închise în zona portului turistic din Constanța. „Gândacii colcăiau”" (sursa: http://romanialibera.ro/actualitate/eveniment/amenzi-de-peste-150-000-de-lei-si-restaurante-inchise-in-zona-portului-turistic-din-constanta--%E2%80%9Egandacii-colcaiau--458184)!!!
Ce zice sloganul ala: sa cumparam produse romanesti ca sa sprijinim economia? Care produse si care economie? Produsele expirate, comertul interlop si economia fantoma?
2.3. Viata merge inainte pe litoral.
2.3.1. "O raţă congelată cu tot cu pene şi produse expirate de un an, găsite la două terase de pe litoral" titra ieri, 13.Iulie.2017, sursa http://www.mediafax.ro/social/foto-o-rata-congelata-cu-tot-cu-pene-si-produse-expirate-de-un-an-gasite-la-doua-terase-de-pe-litoral-16585448.
In plus, in descrierea unor localuri din Mamaia, un director OPC a folosit cuvintele cheie "focare de infectie" si "mizerie de nedescris". In plusul plusului, o alta unitate comerciala vindea bauturi preparate din substante chimice periculoase si expirate in chip de... sucuri naturale!
2.3.2. Evaziunea fiscala este la moda in comertul de pe litoral, unde bonurile fiscale se dau din an in paste. In special din acest motiv, inspectorii ANAF au dat amenzi de 500.000 de lei comerciantilor (sursa: http://www.mediafax.ro/social/litoral-agentii-anaf-au-dat-amenzi-pentru-omisiunea-de-a-emite-bonuri-fiscale-16556178). La 155 comercianti controlati s-au aplicat 151 sanctiuni contraventionale!!!
In concluzie, traiasca si infloreasca cresterea economica infractionala romaneasca!
3. Cazare mizerabila pe litoral
Pe 08.Iulie.2017 au fost inchise in premiera doua hoteluri din Mamaia (considerata de propagandisti statiune de fite), din cauza conditiilor odioase si sinistre oferite (sursa: https://www.dcnews.ro/hoteluri-inchise-in-mamaia-dupa-reclama-ii-ale-turi-tilor_549419.html?)
Pe 11.Iulie.2017, numarul hotelurilor inchise pe litoral de catre Ministerul Turismului ajunsese la 10 (sursa: http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/10-hoteluri-de-pe-litoral-inchise-de-ministerul-turismului-din-cauza-mizeriei-de-nedescris-758571)! Formula cheie folosita in titlul stirii este "mizerie de nedescris".
4. Viperele au devenit un pericol de luat in seama de turisti
Turismul inseamna si munte, nu numai mare. La munte, pe langa traditionalele pericole reprezentate de ursi si lupi, au inceput sa fie semnalate cazuri de persoane muscate de vipere.
Sursa https://www.ziarulargesul.ro/numarul-viperelor-crescut-alarmant-muntii-judetului/ arata ca viperele s-au inmultit alarmant in Muntii Fagaras, citand cateva cazuri de persoane muscate de vipere.
O persoana a fost muscata de vipera in Retezat (sursa: http://www.opiniatimisoarei.ro/muscat-de-fata-de-o-vipera-teribila-intamplare-in-vestul-tarii-cum-s-a-intamplat-nenorocirea/07/07/2017).
Un copil din Anina a fost muscat de o vipera conform sursei https://renasterea.ro/un-copil-de-8-ani-muscat-de-vipera-transportat-cu-ambulanta-la-timisoara/.
Un pitestean a fost muscat de vipera pe Transfagarasan (sursa: http://www.mediafax.ro/social/turisti-muscati-de-vipere-unul-dintre-ei-a-fost-preluat-cu-elicopterul-si-adus-la-bucuresti-care-sunt-primele-simptome-si-ce-recomanda-specialistii-16547930).
5. Turism de eveniment in noroi
Langa Cluj are loc fastivalul Electric Castle. Sursa http://www.digi24.ro/magazin/timp-liber/divertisment/a-inceput-electric-castle-2017-localnica-ploaia-vine-intotdeauna-de-la-electric-759745 vorbeste despre "tradiţia distracţiei în noroi"! Noroi este la festival, noroi este si pe caile de acces catre festival (sursa: http://www.stirilekanald.ro/eterna-problema-a-festivalului-electric-castle-mare-atentie-cu-ce-mergeti-pana-acolo-si-ce-va-luati-in-picioare-ati-putea-ramane-impotmoliti-in-noroaie-17079620).
Lumea pare fericita in mijlocul noroiului, estimandu-se ca in cele 5 zile de festival vor fi prezenti circa 100.000 de spectatori. Am vazut la televizor un turist strain care se lauda ca este dotat cu cizme si pelerina, deci nu-i e frica nici de ploaie, nici de noroaie.
In concluzie, se pare ca asta e vointa poporului, deci asa arata turismul romanesc contemporan...
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu