De abia in 2017 avem o statistica Eurostat referitoare la anul 2015.
Conform acestei statistici, mai mult de 2 din 3 romani nu au participat la un eveniment cultural sau sportiv in anul 2015 (surse: https://www.agerpres.ro/economie/2017/07/11/eurostat-romanii-si-bulgarii-cea-mai-redusa-participare-la-evenimente-culturale-si-sportive-12-45-16; http://www.mediafax.ro/social/romanii-pe-ultimul-loc-in-ue-la-participarea-la-evenimente-culturale-si-sportive-16582235; https://vocea.biz/lifestyle/2017/jul/11/romanii-codasi-la-capitolul-evenimente-culturale-si-sportive-bulgarii-croatii-si-italienii-la-fel-de-dezinteresati-de-astfel-de-activitati/)!
Doar 29,6% dintre romani au participat la cel putin un eveniment cultural sau sportiv, adica 70,4% dintre romani nu au participat la niciun eveniment cultural sau sportiv (deci foarte multa lume nu a mers la cinema, nu a vizitat un muzeu, nu a fost la un meci, nu a participat la un eveniment cultural sau sportiv in direct).
Probabil ca romanii, in lipsa de bani, se uita foarte mult la televizor.
In acest caz, imediat ne intrebam: ce naiba mai inseamna cresterea economica pentru romani? Pentru majoritatea, evident ca nu inseamna nimic!
Conform statisticii citate, rezulta ca minim 10.000.000 de romani nu au de-a face cu sportul si cultura participand direct la astfel de evenimente.
Mi se pare socant asa ceva. O astfel de statistica spune multe despre ce viata au avut romanii in anul 2015: multa munca, bani putini, o lupta continua pentru supravietuire. Probabil ca romanul tipic se tranteste in pat dupa ziua de munca si deschide televizorul, asteptand sa treaca ziua si sa se duca din nou la munca.
Interesant este ca primariile detin monopolul organizarii evenimentelor culturale, tocand o gramada de bani publici pe asa ceva. Initiativele private in domeniul organizarii de evenimente culturale sunt extrem de rare, in schimb centralismul capitalist este la putere in primarii. Practic asistam la "Cantarea Romaniei" in versiune capitalista.
Din moment ce doar 30% dintre romani au fost la un eveniment cultural sau sportiv pentru a-l urmari in direct, rezulta ca evenimentele culturale organizate de primarii sunt de o calitate cel putin indoielnica, fiind mai degraba un pretext pentru spulberarea banilor publici.
Nu ar fi exclus ca sefii din primarii care organizeaza si platesc evenimente culturale sa pretinda un procent din onorariul artistilor invitati, astfel incat totul sa se reduca la o simpla spalatorie legala de bani publici, dupa modelul contractelor publice pentru "realizarea" de autostrazi. Altfel nu se explica disperarea unor primari de a tot organiza diverse "circuri" neinteresante si cu valoare culturala cel putin indoielnica.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu