Vineri, 31.Ianuarie.2014, s-a dat o sentinta care nu este definitiva pentru 66 de inculpati (politisti de frontiera, unul fiind fiul fostului senator PSD de Timis, Viorel Matei; vamesi; un fost consilier local; un fost sef al unui post de politie) intr-unul din dosarele de coruptie de la Punctul de Trecere a Frontierei Moraviţa.
Pedepsele, majoritatea cu suspendare, mi se par oricum ridicole tinand cont de acuzatiile facute: aderare la grup infractional organizat, dare de mita în forma continuata, luare de mita în forma continuata, contrabanda calificata în forma continuata. Cum se poate primi cu suspendare pentru infractiuni informa continuata?
Daca inteleg eu bine, luand spaga, dand spaga si facand contrabanda neintrerupt un an (zi de zi, sa zicem mai putin zilele lucratoare, desi asta ar insemna o foarte grea pierdere financiara) se pedepseste cu inchisoare cu suspendare. Dar fiind prins facand aceleasi infractiuni intr-o zi, apoi numai dupa cateva luni sau dupa un an, se cheama ca esti recidivist si se pedepseste cu inchisoare cu executare?
Pedepsele cu inchisoare cu suspendare pentru infractiuni comise in forma continuata inseamna favorizarea si premierea infractorilor, nu descurajarea lor. In acest fel cred ca orice politist si vames adera la grupul infractional organizat si incalca legea inca din prima zi de la angajare pana e prins, stiind ca va ramane si cu banii si cu libertatea.
Desi instanta o obligat condamnatii si la plata unor sume de bani, ma indoiesc ca nu exista suspiciunea ca la infractori au ajuns sume de bani mult mai mari, incontrolabile si nedovedibile.
Anterior, pe 29.Ianuarie,2014, s-a dat o alta sentinta care nu este definitiva pentru alti 41 de inculpati (ofiteri si agenti de politie de frontiera, vamesi, un primar, persoane care faceau trafic cu tigari). In acest caz s-au dat mai multe sentinte cu executare, cea mai mare pedeapsa fiind de 8 ani de inchisoare. Dar si in acest caz s-a declarat recurs.
Mi se pare uimitor cum se pot da condamnari la inchisoare cu suspendare, tinand cont, conform sursei http://www.ziare.com/stiri/vama/vamesii-corupti-strangeau-pana-la-15-000-de-euro-pe-zi-din-spaga-1124782, ca
"Spaga pe care o luau vamesii corupti, prinsi in flagrant la inceputul anului, in vamile romanesti, putea ajunge si pana la 15.000 de euro, intr-o singura zi, deoarece nicio persoana care trecea cu masina pe acolo nu "scapa", pana nu le lasa niste bani."!
Cum in general am multe curiozitati aritmetice, am aflat ca daca vamesii primeau 15.000 de euro pe zi, atunci intr-un an vamesii strangeau
15.000 x 365 = 5.475.000 euro!!!
Oare ce salarii ar fi trebuit sa plateasca statul roman infractorilor pentru ca acestia sa renunte sa mai stranga 15.000 de euro pe zi, adica aproximativ 5,5 milioane de euro anual?
De fapt, tot nu am inteles daca acesti bani erau stransi de grupul de vamesi sau per persoana fizica de vames.
Ce am inteles si de fapt stiam de mult, este ca in vama se facea comert cu incalcarea legii.
Fiind vorba de o adevarata armata de infractori, cum de nu-i ia nimeni la intrebari pe cei care i-au angajat? Oare ce profil moral au angajatorii?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Surse:
RăspundețiȘtergerehttp://www.mediafax.ro/social/pedepse-de-pana-la-patru-ani-de-inchisoare-intr-un-alt-dosar-de-coruptie-de-la-vama-moravita-11999851
http://www.mediafax.ro/social/pedepse-pana-la-opt-ani-si-jumatate-de-inchisoare-intr-unul-din-dosarele-de-coruptie-de-la-moravita-11989449
http://www.ziare.com/stiri/inchisoare/pedepse-record-de-inchisoare-cu-executare-in-dosarul-de-coruptie-in-vami-1280099
http://www.ziare.com/stiri/vama/vamesii-corupti-strangeau-pana-la-15-000-de-euro-pe-zi-din-spaga-1124782