Ce poate aduce bun iesitul in strada? Absolut nimic, dupa parerea mea.
Dupa cum s-a vazut, si mai recent, si in decembrie 1989, protestele si protestatarii sunt usor de manipulat si de deturnat. Masele sunt chemate in strada sub un pretext oarecare, iar finalul este impus prin forta, chiar si prin forta armata daca este cazul. Nu trebuie uitate nici diversiunile sangeroase din decembrie 1989, nici mineriadele, nici "protestele" recente intesate cu "protestatarii"... puterii (cel din 2012 anti PDL si pro monarhie si cel din 2013 pe tema Rosia Montana). Astfel incat cine detine forta si poate uza de forta isi impune punctul de vedere indiferent de opinia maselor.
Dupa parerea mea, puterea din ultimii 25 de ani a actionat solidar si unitar impotriva cetatenilor romani, lovind intotdeauna in nivelul de trai (desi Ceausescu a fost inlaturat de la putere tocmai pe baza acestui pretext!) si cheltuind discretionar banii publici. Este absurd sa credem ca astfel de lucruri pot fi schimbate prin proteste. Ar renunta autoritatile centrale si locale la accesul discretionar la banii publici si ar reduce taxele la presiunea maselor? De ce ar face-o? Exista legi si statul functioneaza pe baza acestor legi. Sigur ca enorm de multe legi in Romania sunt strambe, dar cei de la putere au tot interesul sa le mentina si sa mearga inainte pe baza lor. Aceste legi au fost create de catre cei de la putere tocmai pentru a-si crea un avantaj asupra maselor si pentru a avea o baza juridica impotriva celor care ar protesta in strada.
Pana la urma totul ar trebui privit mult mai simplificat. Decat sa-i rogi din strada pe cei care au dat si aplicat legi strambe sa se schimbe, mai simplu este sa fie schimbati la vot toti acesti indezirabili si sa fie instalate la putere cu totul alte persoane. Cu totul alte persoane insemnand nici din PSD, nici din PNL, nici din PDL etc.
Deja vad ca "opozitia" pare mai putin hidoasa doar pentru ca fosta "opozitie", ajunsa la putere, a uitat imediat de tara si de cetateni si se ocupa doar de interesele personale, la fel ca si fosta putere. Pana cand va merge in Romania acesata farsa penibila si sinistra: bun in opozitie, rau la putere?
Mai este o discutie despre schimbarea radicala a regimului prin miscari de strada, de exemplu despre reinstaurarea monarhiei. Se aduce argumentul pueril ca politicienii sunt corupti pentru ca nu-i cineva deasupra lor care sa-i "traga de urechi" cand o iau razna. Multi oameni se gandesc, de exemplu, ca ar trebui sa vina cineva ca Vlad Tepes, unul necrutator cu coruptia si coruptii.
Problema este ca astfel de modele inseamna intoarcerea la dictatura. In zilele noastre nimeni nu mai poate si nici nu mai trebuie sa detina atata putere. Foarte probabil, unul ca Vlad Tepes ar sfarsi ca Vlad Tepes, tradat de "boieri", deveniti "baroni" in zilele noastre. Dar, oricum, nimeni nu garanteaza ca o astfel de persoana investita cu atata putere va fi de buna credinta si ca puterea nu va fi folosita tot impotriva cetatenilor. Deja, avem exemplul dictaturii regale instaurate chiar de Carol al II-lea, dictatura terminata tocmai din cauza consecintelor dezastruoase pentru Romania.
Regimul puterii instalate prin vot democratic a demonstrat ca are multe slabiciuni si ca poate genera probleme uriase din cauza coruptiei, lacomiei si ticalosiei alesilor. Dar, spre deosebire de un regim autoritar, dictatorial, care se mentine pe viata prin forta si prin legi care permit folosirea abuziva a fortei, un astfel de regim democratic permite intotdeauna schimbarea alesilor care au deziluzionat, la urmatoarele alegeri democratice.
Problema este deci la alegatori, in cazul concret al Romaniei (dar nu numai), care intotdeauna se lasa prostiti cu usurinta. Nici macar nu se stie ce anume prosteste electoratul, pentru ca vorbele mincinoase ale candidatilor nu mai conving demult pe nimeni, credibilitatea candidatilor fiind practic nula.
Romania (si nu numai) traverseaza o mare criza electorala, dupa parerea mea. Este clar ca alesii nu corespund cerintelor alegatorilor, dar, printr-un joc al pasivitatii, naivitatii, fatalitatii, autismului social, manipularii, subculturii juridice, aceleasi persoane ajung mereu la putere prin rotatie, iar politica anticetatean triumfa si continua.
Totusi, lumea ar trebui sa ajunga la un anumit nivel de maturitate, la clarificarea unor idei si principii. Nu este normal sa se mearga la vot si sa se voteze pe baza pozei candidatului sau pe baza unui slogan mincinos. Cu atat mai mult pe baza mitei electorale.
Oricine ar trebui sa aiba un minim de cerinte de la viata si de la societate. De exemplu, eu ma gandesc cu usurinta la: definirea notiunii de trai decent, crearea de locuri de munca, salarizare corecta (inclusiv introducerea salariilor 13 si 14, inexistente in Romania, desi exista in legislatia tuturor statelor occidentale!), criterii de eficienta in cheltuirea banilor publici, protejarea vietii si a persoanei, inasprirea legislatiei impotriva infractiunilor cu violenta si impotriva coruptiei, recuperarea integrala a prejudiciilor produse de autoritatile care cheltuie iresponsabil si voit pagubos banii publici, reducerea taxelor si impozitelor impreuna cu reducerea cheltuielilor statului, studierea legislatiei privind drepturile cetatenilor in cadrul invatamantului general obligatoriu, intretinerea prioritara a curateniei in localitati in detrimentul altor cheltuieli ale primariilor, ducerea obligatorie a cainilor vagabonzi in adaposturi (si eutanasierea lor daca nu sunt adoptati in 14 zile sau cat spune legea). Sunt doar cateva principii, lista fiind deschisa si sigur foarte lunga.
Mai departe, ar trebui alese persoane capabile sa impuna si sa respecte principiile considerate normale de catre cetateni.
Nu cred ca electoratul PSD+PNL+UNPR+PC a votat USL pentru ca dorea cresterea accizei la carburanti sau introducerea taxei pe stalpi sau privatizari esuate sau devalizarea firmelor de stat sau mimarea activitatii in Guvern si in Parlament.
Daca exista oameni nemultumiti de toate partidele politice, nu trebuie sa uitam ca 40% din electorat nu a votat pe nimeni si ca acest electorat ar putea si ar trebui sa devina el insusi o forta politica pentru a zdrobi la vot toate aceste partide anticetatean (PSD, PNL, PDL si ceilalti)!
PEU FUNICULAR TIBIDABO I UN TECORD AL TRANVIA BLAU
Acum 10 minute
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu