Conform sursei http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/Curtea+de+Conturi+Prejudicii+de+1+6+miliarde+de+lei+Nereguli+in+
"Curtea de Conturi a descoperit prejudicii [...] [a caror valoare trebuie stabilita in instanta] după controalele de audit făcute în instituțiile statului. [...] Au fost controlate 2.233 de instituții.
Nereguli descoperite
- proiectele de buget au fost insuficient fundamentate sau fundamentate în mod nerealist;
- multiple disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte angajarea cheltuielilor publice şi plata acestora;
- management incorect şi ineficient al fondurilor publice;
- erori de înregistrare a operaţiunilor în evidenţele contabile.
Abateri descoperite
- abateri cu caracter financiar contabil (15.445 de cazuri);
- abateri care au generat venituri suplimentare (4.286 de cazuri) sau prejudicii (5.953 de prejudicii).".
In concluzie, Curtea de Conturi a inregistrat un total de 25.684 de cazuri.
Stirea respectiva dezinformeaza prin omisiune, pentru ca perioada in care s-au inregistrat aceste situatii este nementionata, deci necunoscuta. Este relevant de stiut perioada. De exemplu, daca toate acestea s-au intamplat intr-un an, atunci Curtea de Conturi ar fi descoperit cam 100 de nereguli pe zi lucratoare. Acest lucru nu mi se pare realist pentru ca in acest caz specialistii care verificau ar fi trebuit sa aiba o viteza uluitoare la citit si interpretat documente.
Oricum, cele 25.684 de cazuri arata ori necunoasterea crasa a legii, ori incalcarea crasa a legii in domeniul cheltuirii banilor publici de catre institutiile statului si de catre functionarii statului.
In acelasi timp, cele 25.684 de cazuri sunt relevante pentru a aprecia calitatea indoielnica a personalului din institutiile statului. La fel de scazuta este si calitatea celor care angajeaza astfel de persoane. La fel de indoielnice sunt si eventualele concursuri care se sustin pentru ocuparea posturilor libere in institutiile statului.
Din moment ce se spune ca au fost controlate 2.233 de institutii ale statului, ma intreb care este numarul total al acestor institutii, ca sa stim cu o oarecare aproximatie in cate institutii ale statului putem spera ca se respecta legea (faptul ca unele institutii nu au fost controlate nu inseamna in mod automat ca acolo se respecta legea).
Cred ca la Ministerul Public si la Ministerul Justitiei ar trebui sa se faca angajari pe banda rulanta pentru a se putea rezolva in termene rezonabile aceste situatii. Altfel, cum neregulile si abaterile legate de cheltuirea banilor publici sunt in crestere, multe situatii vor fi ignorate pur si simplu din lipsa de personal.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu