Am fost de cateva ori in piata de la Moghioros, pozitionata convenabil langa parcul Drumul Taberei pe care l-am frecventat adesea in ultima vreme.
1. "Producatorii"
Am remarcat piersicile din Grecia si bananele din Ecuador, fructe vandute de... "producatorii" romani. Marfa frumoasa, atractiva si de sezon, mai ales piersicile.
De ce ii numesc "producatori"? Pentru ca daca erau firme de comert de produse alimentare, ar fi trebuit sa elibereze bon fiscal la vanzarea produselor. Daca nu se elibereaza bon fiscal, inseamna ca sunt "producatori", deci sunt scutiti de taxe.
Desigur, mai exact inseamna ca evaziunea fiscala este in floare si in timpul guvernului Grindeanu, si ca mafiile din piete au in continuare puteri discretionare. In mod evident, institutiile de control ale statului sunt inexistente in piete (sau sunt in parteneriat cu mafiile din piete).
Ce poate face simplul cetatean in acest caz? Sa scrie pe blog, sa scuipe in sus sau sa-si vada de altele. Realitatea il depaseste si il va depasi in veci, la cata prostie si sclavie e in tara asta.
2. Rosiile
Comerciantii din piete tin de pretul la rosii cu dintii, desi a venit caldura si a inceput sa li se inmoaie marfa. Acum vreo saptamana am vazut rosii cu 15 lei chilul, acum rosiile de calitate se vand cu 5-6 lei chilul.
La televizor s-a facut ceva tam-tam cu nu stiu ce ploi care au dus la inundatii si care au stricat culturile, fapt care, ca de obicei, ducea inevitabil la scumpiri. Probabil ca era ca in desene animate, norii cadeau doar pe culturile de rosii, ocolind cu grija praful sau buruienile. :)
Acum doua-trei zile, cand pretul la rosii era 7 lei chilul, trecand pe langa o vanzatoare, aceasta m-a indemnat sa cumpar. M-am uitat la pret si i-am spus ca astept sa mai scada. Aceasta mi-a spus: "Pai a scazut pretul, ca era 12 lei!".
Daca femeia a insistat, am revenit cu precizari: "Astfel de preturi, de 12 lei sau 7 lei la rosii, nu sunt preturi pentru oameni care traiesc din munca cinstita. Cand o sa fiu hot de bani publici probabil ca o sa cumpar si cu 300 sau 3000 de lei chilul.".
Cu asta cred ca am linistit-o pe tanti "legumicultoarea".
3. Castravetii
A mai fost recent la televizor o faza cu anumiti cultivatorii de castraveti. Ca de obicei, se vaitau ca preturile care li se ofera en gros, intre 0,80 lei si 1 leu chilul, sunt prea mici si nu-si acopera cheltuielile. O astfel de poveste am gasit pe net pe sursa http://www.gandul.info/stiri/agricultorii-din-mehedinti-sunt-nevoiti-sa-si-vanda-castravetii-la-pret-de-nimic-sau-sa-i-arunce-pe-camp-14394504, dar pretul pe chil ar fi de 0,30 lei.
Unii producatori mai spuneau ceva de sere si de agentul termic care costa foarte mult. Chestia asta cu serele si cu agentul termic este si mai ciudata acum, in luna iunie! Mai are cineva nevoie de sere si de agent termic in aceasta perioada? Poate doar daca face agricultura pe varful Omu sau pe Everest.
Oricum, daca isi inchipuie vreun "agricultor" ca produce castraveti de sera cu 5 lei chilul pentru a-i vinde pensionarului sau lucratorului pe salariul minim pe economie cu 10 lei chilul (categorii sociale foarte numeroase la noi in tara, ca sa nu mai vorbim de cei care nu realizeaza venituri), e clar ca e dus cu pluta si ca mai bine s-ar face... inginer.
Dincolo de asta, chiar azi, 06.iunie.2017, am cumparat castraveti din piata cu 1 leu chilul si erau o gramada de vanzatori cu marfa la acest pret. Surprinzator, dar niciunul nu se plangea ca nu-si scoate banii...
Cine stie, poate ca agricultorii romani sunt un fel de ONG-uri sau de asociatii non-profit... :) E mai frumos sa daruiesti decat sa primesti, mai ales sa primesti bani pe munca... :)
Hyundai IONIQ 9 Captured in the Wil
Acum 3 ore
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu