marți, 6 iunie 2017

Comerciala. In supermarchet

Ieri, 05.Iunie.2017, o persoana era in fata mea la plata in supermarchetul de la Vulcan Value Center. Ii spune casiera cat are de platit si depasea binisor cu cativa lei fata de numerarul pe care il avea disponibil omul.

Omul vrea sa renunte la ceva, intreaba cat costa aia, cat costa ailalta. Casiera ii spune ca o cosmeticala costa 42 de lei si ceva. Omul se mira si zice: "Pai la raft era 27 de lei si ceva!".

Fac un calcul rapid in minte: fix 15 lei (plus sau minus ceva) este "bonusul" supermarchetului.

Dupa care vanzatoarea zice: "Nu ma intereseaza ce scrie la raft!"?!

Foarte tare! Adica preturile la raft sunt niste caterinci, sunt puse la 'sto. Daca suntem pe faza, de abia la casa aflam de fapt pretul corect si putem decide daca facem tranzactia! Sau suntem furati cu toata nesimtirea!

Ceea ce, in cazul meu (si al altora, din cate se vede) conteaza. Nu suntem chiar toti persoane de bani gata.

Mi se pare un mandat pentru furt pe fata din partea autoritatilor. E clar ca nimeni nu controleaza nimic, altfel bataia de joc din supermarcheturi nu ar fi asa de la vedere. Ca sa mimeze activitate, autoritatile dau din cand in cand amenzi, probabil de 10.000 de euro la fiecare milion furat de supermarchet. Iar amenzile sunt anuntate cu mare tam-tam in presa, ca sa se linisteasca fraierii.

In Franta, daca un pret era mai mic la raft si mai mare la casa, pretul mai mic era luat in considerare, fapt pe care l-am trait personal.

Dar in Romania, tara tuturor infractorilor (inclusiv a hotilor), nenorocitilor, scarbelor si imbecililor, nici macar marile si "onorabilele" lanturi de magazine nu se pot abtine de la inselaciune si furt.

Cine stie, poate ca marii "oameni de afaceri" sunt muritori de foame. Poate ca profiturile de zeci de milioane anuntate pe la televizor sunt doar niste inventii (sau poate ca se fac tocmai in acest mod). Cred ca ar trebui sa-i ajutam din cand in cand pe "amaratii" astia cu cateva linguri de zahar sau cu vreo cana de ulei...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu