marți, 23 decembrie 2014

Probleme alimentare ale sarbatorilor de sfarsit de an: mancam prea mult sau mancam prea prost?

Sarbatorile de sfarsit de an, la fel ca orice alta sarbatoare, inseamna in general mancare si bautura. Foarte probabil ca la sfarsit de an si de Paste se mananca mai mult decat la alte sarbatori. Ca de obicei, ni se atrage atentia sa nu facem excese, ca sa nu avem probleme de sanatate.

Intrebarea care se pune, legat de sanatate, este urmatoarea: avem probleme de sanatate pentru ca mancam prea mult sau pentru ca mancam prea prost?

Dupa parerea mea, problemele alimentare de sanatate se datoreaza:
1. Chimicalelor din alimentatie;
2. Comertului masiv cu alimente expirate sau de proasta calitate.

1. In privinta chimicalelor, trebuie repetat ca E-urile au inlocuit in mod odios si sinistru soia din salam; in acelasi timp E-urile au fost folosite pe scara larga la industrializarea oricarui produs alimentar. Tot asa cum in medicamente exista un procent de substanta activa, in alimente exista un procent de nutrienti, cu atat mai mic cu cat se folosesc mai multi aditivi alimentari.

Ne putem intreba cat de utile din punct de vedere alimentar si al sanatatii sunt preparatele din carne (mezeluri) care au in compozitie doar 28-35% carne, restul fiind grasimi emulsionate, polifosfati, glutamat de sodiu si alte asemenea, toate in proportii necunoscute.

La fel de bine ne putem intreba cat de utile din punct de vedere alimentar si al sanatatii sunt alte produse alimentare industrializate: painea si fainoasele industrializate, laptele si preparatele din lapte, dulciurile (ciocolata, bomboanele, napolitanele), maioneza, rosiile industializate... Din pacate, cei de la orase depind de ceea ce comercializeaza magazinele, neavand posibilitatea sa aleaga sau sa-si produca alimente pe terenurile proprii.

Orice aliment industrializat inseamna adaos de chimicale necontrolabil de catre cetateanul obisnuit, care nu poate aprecia pericolele pentru sanatate decat simtind efectele chimicalelor dupa perioade mai mici sau mai mari de timp.

Cum statul, singurul detinator de fonduri si mijloace dedicate, nu se implica in verificarea toxicitatii alimentelor, cetateanul consuma pe propria raspundere.

Recent, sursa http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Social/Experiment+Un+cocktail+de+E-uri+in+meniul+zilnic titra: "Experiment: Un cocktail de E-uri în meniul zilnic", adaugand:

"Un calcul simplu arată că înghiţim în jur de 90 de astfel de substanţe [aditivi alimentari], în fiecare zi.";
"în meniul de dimineaţă 33 de aditivi"
;
"Prânzul mai aduce încă cel puţin 50 de aditivi în farfuriile românilor."
;
"cina este ceva mai săracă în E-uri, doar 13"
.

Ca de obicei, se vorbeste in media in mod ipocrit a n-a oara despre E-uri, dar nu se spune niciodata in media nimic despre alimentele care nu contin E-uri. Nu este mai simplu sa se faca o lista cu alimentele care sunt perfecte si care nu inseamna riscuri pentru sanatate?

Viata noastra a devenit deci o loterie, niste "specialisti" supravegheaza de la distanta vanzarile de alimente si rad pe ascuns de fraierii care nu au ghicit "numerele" castigatoare, adica alimentele sanatoase.

2. Pe tema alimentelor expirate au aparut recent stiri cu oua vechi reinscriptionate si reintroduse in comert cu ocazia sarbatorilor de iarna. Cenzura (!) nu a permis cunoasterea firmelor si persoanelor implicate in acest comert cu sute de mii sau milioane de oua expirate, care ar putea produce un adevarat genocid alimentar. Amploarea fenomenului arata cat de bine este organizata mafia alimentara si cat de vulnerabila este populatia in fata unor ticalosi care nu au in cap decat obtinerea de bani prin orice mijloace. Prin faptul ca nu se dau nume, consider ca statul si media protejeaza infractori extrem de periculosi. Normal ar fi ca firmele care fac asa ceva sa nu mai existe, persoanele responsabile de asa ceva sa primeasca extrem de multi ani de inchisoare, iar lumea sa fie informata pentru a nu mai cumpara alimente toxice produse de infractori.

Daca nici imbolnavirea globala a persoanelor (sau tentativa) nu reprezinta o infractiune extrem de grava, inseamna ca traim intr-o lume extrem de bolnava din punct de vedere juridic.

Conform sursei http://observator.tv/social/oua-expirate-vandute-in-marile-centre-comerciale-141639.html,

"E scandal de proporţii pe piaţa alimentelor! Un fost angajat al unei mari ferme din România dezvăluie, cu probe, cum sunt vândute ouă expirate în marile centre comerciale.

Ştampilele care indică valabilitatea produsului sunt şterse cu oţet, iar ouăle alterate sunt reştampilate şi reintroduse la raft."
;

"Puţini comercianţi ştiu, însă, de practica unor producători de ouă. Angajaţii unui centru comercial din Ploieşti au aflat despre ouăle buclucaşe recent, când ouăle primite erau ştampilate de două ori. În imagini se văd cele două ştampile, cea veche şi cea nouă. Deşi trebuia să sesizeze autorităţile, reprezentanţii hypermarketului au returnat tot fermei ouăle stricate.

Ouăle expirate, spun specialişti, sunt printre cele mai periculoase alimente alterate."
!

In urma considerentelor de mai sus, consider ca raspunsul la intrebarea din titlu are raspunsul corect: mancam prea prost. In plus, din pacate nu este vina noastra ca mancam prea prost, ci din cauza sistemului care nu ne informeaza corect despre alimentele bune si rele; tot sistemul fiind responsabil de larga raspandire a comertului cu alimente expirate.

Din punct de vedere personal, odata cu introducerea masiva a chimicalelor in alimentatie dupa 1989 (mai degraba dupa 1995 as zice eu), mesele festive m-au interesat din ce in ce mai putin si am cautat sa transform sarbatoarea intr-un prilej de distractie si de buna dispozitie, rezultate din altceva decat din mancare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu