duminică, 30 iulie 2017

Explicatia birocratiei din sistemul medical romanesc

Prezentatoarea Magda Vasiliu s-a declarat uimita de birocratia din sistemul medical romanesc.

Premierul Tudose a preluat si el ideea si s-a declarat si el nemultumit de birocratia din sistemul medical romanesc.

Totusi, aceasta birocratie are explicatii firesti.

In Romania postdecembrista functioneaza democratia infractionala (armonios inganata de democratia prostiei), bazata pe coruptie generalizata si pe infractionalitate globala. De aceea, prezumtia de nevinovatie nu prea mai are cum sa functioneze in Romania.

In toate domeniile de activitate, cei care alcatuiesc sistemul si opereaza intr-un astfel de domeniu specific se gandesc cum sa fraudeze banii publici. Metodele de fraudare a banilor publici au depasit orice imaginatie.

Sistemul medical romanesc nu face exceptie de la regula. Iata cateva metode din acest domeniu de activitate prin care s-au devalizat masiv banii publici: achizitii publice supraevaluate, achizitii publice fictive sau inutile, retete fictive, internari fictive, maladii inventate, tratamente fictive.

In umra acestor situatii, era normal ca statul roman sa ceara constant dovezi scrise care sa ateste ca un anumit eveniment medical a avut loc. Sistemul a fost atat de fraudat incat s-a ajuns uneori la prevederi birocratice absurde. In general, majoritatea prevederilor birocratice sunt necesare. Exista insa si prevederi birocratice aberante care ar trebui eliminate (despre o situatie punctuala aberanta am scris deja; nu stiu daca Magda Vasiliu a bagat in seama aceasta situatie si a semnalat public aceasta anomalie la postul tv unde lucreaza).

Faptul ca in alte tari exista mai putine prevederi birocratice in sistemul medical nu inseamna ca este mai bine asa. Poate ca si acolo se devalizeaza banii publici, iar autoritatile ori nu au habar, ori sunt parte la beneficiile de pe urma fragilitatii deliberate a sistemului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu