Angajatii care lucreaza in firme din Romania nu beneficiaza in general de conditii de munca normale. Multi angajati stau iarna in frig si vara in caldura. La aceste situatii se adauga alti factori de risc: munca peste orele de program, munca in spatii cu risc ridicat din cauza lipsei autorizatiilor de la institutiile abilitate. Lipsa autorizatiilor atesta neintrunirea conditiilor pentru obtinerea autorizatiilor.
Cum de pot functiona astfel de firme fara autorizatie? Cel mai probabil, cu spaga si cu multa usurinta. Exemplul incendiului de la Colectiv este tipic.
1. Incendiul de la Balotesti
La un depozit de mobila de la Balotesti s-a produs un urias incendiu pe o suprafata de circa 10.000 de metri patrati (un hectar), care a durat aproape patru zile (surse: https://www.antena3.ro/actualitate/social/incendiu-balotesti-focul-a-fost-stins-dupa-aproape-70-de-ore-de-la-izbucnire-421433.html; http://www.mediafax.ro/economic/prestige-mob-firma-ale-carei-depozite-din-balotesti-au-luat-foc-a-avut-profit-de-4-3-milioane-de-lei-anul-trecut-16524832; http://www.mediafax.ro/social/incendiu-balotesti-interventie-peste-14-ore-focul-s-intins-10-000-stins-depozitele-aveau-autorizatie-isu-s-au-constatat-depasiri-concentratiei-substantelor-toxice-foto-video-16521743).
Infiintata in 1998, firma Prestige Mob a desfasurat activitate economica in spatiul de la Balotesti incepand cu anul 2003. Deci, dupa efectuarea facila a calculului, aflam ca timp de 14 ani firma a functionat fara autorizatie de la ISU!!! Firma a fost amendata incepand cu anul 2016, deci dupa incendiul de la Colectiv. Pana atunci a mers pe burta, in liniste si consens, la fel ca la Colectiv si ca peste tot. Acum ISU este acoperit de hartii si amenzi, dar firma tot a functionat neautorizata pana cand s-a carbonizat.
Deficiente constatate:
- Inexistenta sistemelor de detecţie şi de stingere a incendiilor!
- Supraincarcarea cu materiale depozitate;
- Corespondenţa între depozite nu era separată.
Despre ce legalitate mai vorbim?
Practic, angajatii care au lucrat in acel spatiu au fost in permanent pericol!
Firma pare o protejata a institutiilor statului, din moment ce Ministerul Mediului a afirmat ca arderea a 10.000 de metri patrati timp de 4 zile nu a produs o poluare semnificativa in zona?! Deci fumul ala gros care se vedea din Bucuresti si care a innegrit 4 zile cerul "plaiului mioritic" balotestean a poluat foarte putin spre deloc! In cazul asta, cu atat mai mult cred ca nu mai este cazul sa ne plangem de emisiile de bioxid de carbon ale motoarelor masinilor proprietate personala. In plus, cred ca ne putem intoarce linistiti la locomotivele cu carbuni! Sigur se disperseaza fumul in atmosfera...
2. Festivalul de folclor "Muzici si traditii in Cismigiu"
Dincolo de spalatoria traditionala de bani publici realizata de Primaria Capitalei prin intermediul atotputernicului Creart (institutie a statului, nu privata, detinatoare a monopolului culturii bucurestene), festivalul de folclor a demonstrat si demonstreaza inca in direct conditiile odioase si sinistre de munca la care sunt supusi artistii participanti.
Ieri, 30.Iunie.2017, a avut loc parada costumelor populare. Evenimentul a avut loc incepand cu orele 15:00, in plina canicula, pe langa diverse alte activitati.
Televiziunile ne-au spalat si chiar apretat creierele cu enuntul "Evitati sa iesiti din casa intre orele 11:00 si 16:00.". Cu toate acestea, parada costumelor populare a fost programata incepand cu orele 15:00, ceea ce denota totalul dispret al organizatorilor atat fata de artisti, cat si fata de public. Toti acestia au fost obligati sa suporte caldura insuportabila.
Daca pentru public este un pic mai simplu, (adica cine nu are chef, nu participa, de exemplu subsemnatul; daca participa, atunci se poate imbraca lejer si se poate hidrata dupa bunul plac), artistii au fost obligati sa-si prezinte portul popular, care nici pe departe nu este compus din tricou si bermude!
Dar astfel de probleme intereseaza mai putin pe diletantii din primarie, preocupati doar de facturarea masiva a banilor publici.
Spectacole sunt prevazute si azi, 01.Iulie.2017, si maine, 02.Iulie.2017, la ore la care codul rosu de canicula produce efecte maxime!
3. Micile firme private
Din cand in cand mai merg pe la cumparaturi in alte spatii decat in supermarcheturi, si constat conditiile sinistre de munca pe care trebuie sa le suporte comerciantii. In piete sau la diverse depozite este o caldura infernala in aceste zile. Probabil ca asa este normal pentru romani!
4. Angajata moarta de stres si epuizare la locul de munca.
O profesoara de informatica din Galati a decedat din cauza stresului si epuizarii la locul de munca (surse: https://www.dcnews.ro/profesoara-moarta-in-timpul-bacalaureatului-mai-multe-anchete-declan-ate_548017.html; http://www.libertatea.ro/stiri/viata-din-cancelarie-ucis-o-pe-profesoara-de-informatica-rozina-miron-1890157; http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/o-profesoara-din-galati-a-murit-dupa-11-ore-de-munca-femeia-era-in-comisia-de-bacalaureat-751123)!!!
Conform surselor, femeia de 42 de ani a murit dupa ce a stat 11 ore la locul de munca!!! Sunt trecute cele 11 ore in pontaj?
In Romania, in general, se trec orele suplimentare in pontaj? Sau se platesc la negru? Sau vorbim de munca patriotica? Sau vorbim de munca fortata?
Cate cazuri de munca ilegala dupa program a gasit pana acum Ministerul Muncii?
Care sunt procedurile Ministerului Muncii pentru depistarea muncii suplimentare ilegale? Conform informatiilor peronale, nu exista astfel de proceduri, fapt care a dus la exploatarea crancena a angajatilor vulnerabili, care nu rezista presiunii si amenintarilor de la locul de munca, frecvente si normale in Romania!!!
Conform surselor, si decedata era hartuita si sicanata la locul de munca! A fost amenintata cu pierderea locului de munca!
Ca multi romani care cred ca nu au de ales, a ales sa-si piarda viata decat locul de munca! O fi mai bine asa?
Sursa https://www.dcnews.ro/profesoara-moarta-in-timpul-bacalaureatului-mai-multe-anchete-declan-ate_548017.html a furnizat un punct de vedere al ITM Galati, conform caruia a crescut numarul mortilor patologice. In consecinta ITM Galati a cerut realizarea de "controale medicale competente pentru a se stabili cu adevărat aptitudinea lucrătorului pentru a desfăşura activităţi la locul de muncă".
Adica, potrivit ITM Galati, in general controalele medicale sunt incompetente si nu se stie daca lucratorul este cu adevarat apt de munca.
Am certitudinea ca, in cazul multor salariati, pe langa conditiile mizerabile de munca mai exista si salarizarea mizerabila, care nu permite alimentarea si hidratarea normala, odihna si distractia normala, instalarea de aer conditionat pentru racoare pe timpul verii caniculare si incalzirea normala a locuintei pe timpul iernii!
Asa ca moartea patologica la locul de munca a devenit un fenomen normal in Romania. Multi romani muncesc in conditii de exterminare, atat din punct de vedere al conditiilor, cat si din punct de vedere al salarizarii.
Cred ca Ministerul Muncii ar putea releva detallii interesante daca ar oferi publicului informatii complete despre cazurile de moarte patologica la locul de munca, macar din anul 2016.
La fel de intresante ar fi statistica malurilor prabusite peste lucratorii din constructii din Romania si statistica soferilor profesionisti decedati la locul de munca.
Din pacate, cenzura nu doarme, ci vegheaza la tinerea romanilor in bezna permanenta. Asta e lagarul de munca romanesc postdecembrist!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu