vineri, 26 mai 2017

Cate persoane sunt responsabile de calitatea execrabila a lucrarilor publice?

Una dintre stirile momentului este cea cu tavanul prabusit de la scoala numarul 141 (surse, de exemplu: http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/educatie/tavanul-unei-scoli-din-bucuresti-s-a-prabusit-731320; https://www.agerpres.ro/social/2017/05/25/un-tavan-de-rigips-de-la-scoala-141-a-cazut-niciun-elev-nu-a-fost-ranit-18-07-35; http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/tavan-prabusit-la-scoala-141-din-rahova-nu-s-au-inregistrat-victime-pentru-ca-elevii-nu-erau-la-cursuri.html; http://www.mediafax.ro/social/foto-video-tavan-cazut-in-interiorul-unei-din-scoli-din-capitala-inspectorat-niciun-elev-nu-a-fost-ranit-elevii-vor-fi-mutati-intr-o-alta-unitate-de-invatamant-16378508; http://www.libertatea.ro/stiri/tavan-prabusit-la-o-scoala-din-cartierul-rahova-din-bucuresti-1850481; http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21785135-tavanul-scolii-141-prabusit-nimeni-nu-fost-ranit.htm?nomobile=). O noua dovada a calitatii execrabile a lucrarilor publice.

Ce deducem din calitatea execrabila a lucrarilor publice? In primul rand ca autoritatile cauta sa execute cat mai multe lucrari publice odioase si sinistre pentru a factura cat mai multi bani publici. Se reconfirma tendinta postdecembrista de risipire discretionara a banilor publici. Orice defectiune a unei lucrari publice inseamna alti bani publici facturati pentru remedierea problemei. In al doilea rand, dincolo de ipocrizia electorala si de "proiectele" candidatilor, autoritatile se sterg la "cot" cu alegatorii si cu cetatenii in general. In final, asa cum nu este normal, nimeni nu raspunde pentru astfel de batai de joc!

Numai sansa a facut ca acel tavan sa nu se prabuseasca intr-un moment cand erau copii sub el. Deci vietile oamenilor (ale copiilor, in cazul de fata!) sunt chiar nimic pentru risipitorii de bani publici.

Mi se pare foarte straniu ca un tavan, fie el si fals, sa se prabuseasca. S-a scris in presa ca tavanul era verde de mucegai si ca ploua in scoala. Nu sunt motive suficiente ca sa se prabuseasca tavanul si nu ar trebui sa existe motive ca sa se prabuseasca. Trebuia sa existe o structura de rezistenta care sa sustina rigipsul, indiferent de ploi si de mucegai, ca sa nu mai vorbim de cutremur. Ploaia si mucegaiul afecteaza tencuiala, nu structuri de rezistenta. Este un evident viciu de executie.

Asta aste calitatea constructiilor in zilele noastre? Dupa un timp trebuie sa se faca praf, precum incaltamintea sau imbracamintea sau obiectele de uz casnic de unica folosinta? Adica vietile copiilor si nu numai sunt in permanenta in pericol?

Ma intreb, in acest caz concret si evident de lucrare publica de calitate execrabila, cate persoane ar trebui sa raspunda pentru acest fapt?

Daca ne imaginam ca tavanul fals fusese realizat dupa o licitatie publica unde a castigat cel mai bun (?!), atunci de aceasta problema s-au ocupat:

- Angajati ai primariei (realizarea caietului de sarcini, organizarea licitatiei, realizarea receptiei lucrarii);
- Angajatii firmei care a realizat lucrarea.

Toti aceastia au reusit (din bani publici) sa faca in final un tavan prabusibil?

Impresionant, cu atat mai mult cu cat cazul nu este singular!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu