miercuri, 24 mai 2017

Gabriela Firea pare sa-si fi propus paralizarea traficului auto si a liberei circulatii in Bucuresti!

Masura introducerii benzilor exclusive pentru transportul incomun este un rateu evident.

Cetatenii doresc sa aiba masini proprietate personala cu care sa-si asigure mobilitatea dupa bunul plac. In primele patru luni ale anului 2017, in Bucuresti, numarul de autovehicule a crescut cu 30.000 de unitati. Numai ca Primaria Bucurestiului, conform viziunii primarului general Gabriela Firea, isi doreste sa descurajeze folosirea masinilor proprietate personala (sursa: http://www.b1.ro/stiri/eveniment/firea-nu-renunta-la-haos-implementarea-benzilor-unice-care-paralizeaza-traficul-reluata-dupa-inceperea-vacantei-scolare-186549.html).

Intr-o lume normala (valabil nu numai pentru Romania), autoritatile centrale sau locale (diupa caz) au tocmai rolul de a rezolva problemele cetatenilor (provocarile, cum le place politicienilor sa spuna inainte de alegeri).

In cazul de fata, in fata cresterii numarului de masini, autoritatile ar trebui sa gandeasca si sa realizeze dezvoltarea infrastructurii rutiere. Nu de alta, dar finantare ar exista, din moment ce statul incaseaza taxe din vanzarea a 30.000 de masini, din incheierea a 30.000 de polite de asigurare, din inmatricularea a 30.000 de masini, din vanzarea de carburant pentru 30.000 de masini.

Sigur ca pentru autoritatile centrale sau locale (dupa caz) este mai simplu sa ia taxele si sa imagineze apoi scheme de fraudare a banilor publici (inca nu stim cu cat va fi mai scump mega spitalul lu' Peste fata de oricum exorbitanta suma de 300 de milioane de euro...), fara sa faca nimic pentru posesorii de masini.

Asa ca madam Firea a imaginat prosteala cu benzile unice pentru transportul in comun.

Fapt care s-a dovedit in mod cert falimentar pentru nordul capitalei, si probabil nu numai (surse, de exemplu: http://www.economica.net/dupa-o-zi-de-haos-firea-s-a-razgandit-renunta-la-banda-unica-pentru-ratb-din-nordul-capitalei-sistemul-va-fi-implementat-in-vacanta-scolara_138184.html; http://bucurestiul.ro/gabriela-firea-a-cedat-cand-a-vazut-valul-de-nemultumiri-renunta-la-benzile-unice-pentru-autobuze/; http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/primaria-bucuresti-renunta-la-banda-pentru-ratb-din-nordul-capitalei-dupa-jumatate-de-zi-728963; https://www.antena3.ro/actualitate/benzi-unice-pentru-transportul-in-comun-din-capitala-anuntul-facut-de-gabriela-firea-403866.html).

Conform propriilor spuse ale lui madam Firea, actiunea era falimentara din start. Motivul este ca o astfel de actiune nu poate veni la pachet decat cu dezvoltarea transportului in comun si a infrastructurii rutiere, fapt care nu s-a intamplat! Chiar madam Firea spune ca:

1. Nu exista suficiente mijloace de transport in comun (sursa: http://www.b1.ro/stiri/eveniment/firea-nu-renunta-la-haos-implementarea-benzilor-unice-care-paralizeaza-traficul-reluata-dupa-inceperea-vacantei-scolare-186549.html) si ca este necesara:

"achizitia a : 100 troleibuze, 100 de tramvaie si 400 de autobuze, pentru inceput";

2. Nu exista "contracte de asociere referitor la transportul public în comun cu Primăriile Corbeanca, Snagov, Balotești și Gruiu, astfel încât cetățenii din aceste localități să beneficieze de liniile RATB" (sursa: http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/primaria-bucuresti-renunta-la-banda-pentru-ratb-din-nordul-capitalei-dupa-jumatate-de-zi-728963);

3. Nu exista spatii de parcare la intrarea in Bucuresti in zona Baneasa si la capatul tramvaiului 21, "unde cetățenii din Ilfov, care lucrează în București, să-și poată lăsa mașinile pentru a folosi mijloacele de transport în comun" (sursa: http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/primaria-bucuresti-renunta-la-banda-pentru-ratb-din-nordul-capitalei-dupa-jumatate-de-zi-728963).

In conditiile in care insasi madam Firea a nominalizat aceste probleme, perfect constienta ca nu sunt rezolvate, rezulta ca haosul din trafic datorat benzilor pentru transportul in comun a fost ceva deliberat, in total dispret fata de cetateni. Se pare ca dictatorii sunt... alesi democratic in zilele noastre. Vai de Romania cand va ajunge aceasta tanti presedinte... Dar vai de Romania oricum, pentru ca are mereu de ales intre rele (evident, nici Iohannis nu e mai breaz), fara sa existe vreun garant al binelui.

Raspunde madam Firea in fata legii sau in fata cetatenilor pentru aceasta prostie sau ticaloside evidenta? M-as mira.

S-a gandit madam Firea cu cati nervi ai cetatenilor s-a jucat cand a luat masura benzilor unice fara sa existe alternative reale de transport? Evident ca nu.

Ii pasa lui madam Firea de oameni? Evident ca nu.

Din punctul meu de vedere, sub nicio forma nu este normala introducerea de benzi unice pe DN1. Este foarte posibil ca oamenii care vin din afara Bucurestiului la munca sa piarda 4 (patru ore) zilnic cu venitul de acasa si cu plecatul spre casa, in cazul in care ar fi obligati sa-si parcheze masina la marginea Bucurestiului si sa apeleze la transportul in comun. Cozile si timpul pierdut pe DN1 ar creste cu 50% la trafic egal. In plus, este greu de crezut ca fiecare persoana care vine din afara Bucurestiului ar avea nevoie de o singura linie de transport de la marginea Bucurestiului pana la locul de munca.

Uneori masina este o necesitate, nu un lux, fapt pe care l-am remarcat personal atunci cand am lucrat in Franta. "Timpul costa bani", spun americanii. Dar in Romania, timpul simplilor cetateni a fost intotdeauna tratat in bataie de joc. Probabil pentru ca, in viziunea statului roman, romanii nu au dreptul sa-si transforme timpul in bani si prosperitate, ci in nervi si asteptare stupida (in trafic, la cozi inutile generate de birocratia ticaloasa si asa mai departe).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu