De pe surse am gasit o gramada de functionari publici cu probleme legale (coruptie, abuzuri, incompatibili si altele). Din lista aparent nesfarsita am selectionat un grup caruia i-am putut da mai usor de capat, si anume presedintii de consilii judetene.
Din cei 41 de presedinti de consilii judetene, eu am identificat 9 care au probleme cu legea, unul care are fiica urmarita penal intr-un mare dosar de evaziune si unul care a dat declaratii ca martor.
Procentual, cei 9 presedinti de consilii judetene cu probleme inseamna cam 20% (dar peste 20%) din numarul total de presedinti. Sunt acestia exceptii sau reprezinta regula? La cata coruptie exista in Romania, evident ca nu exista posibilitatea de a-i urmari, verifica si dovedi pe toti. Uneori nici macar nu exista dorinta de a gasi vinovati, desi anomaliile socio-economice romanesti arata ca tara este plina de vinovati. In general dosarele avanseaza, ca de obicei in justitia romaneasca, cu viteza luminii... stinse.
Un prim grup de presedinti de consilii judetene cu probleme este preluat de pe sursa http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Justitie/Harta+sefilor+de+judet+certati+cu+legea+Opt+presedinti+de+consil:
1. Constantin Nicolescu, presedintele Consiliului Judetean Arges "este aproape de o sentinta finala în dosarul de coruptie. A fost condamnat initial la trei ani si patru luni cu executare într-unul din dosarele în care a fost judecat pentru abuz în serviciu. Aproape dupa fiecare întâlnire cu procurorii, Nicolescu a ajuns la spital.".
2. Marian Oprisan, presedintele CJ Vrancea, este tot la prima instanta, desi a fost trimis la judecatorie în 2006. "Procurorii îl acuza pe Marian Oprisan ca a creat un prejudiciu de doua milioane de euro.".
3. Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta, la al treilea mandat.
"Contabilizeaza si trei dosare penale, pentru ca mai are un alt dosar în care este acuzat de retrocedari ilegale în judet.
În acelasi dosar e judecat si primarul din Constanta, Radu Mazare. Edilul, care s-a facut remarcat prin organizarea unor carnavaluri extravagante pe strazile din Mamaia, este acuzat ca a prejudiciat statul român cu peste 70 de milioane de euro prin retrocedari ilegale.".
4. Liviu Dragnea, fost presedinte (trei mandate) la Consiliul Judetean Teleorman, acum vicepremier. "Pe ultima suta de metri la sefia CJ s-a ales cu dosar penal. Dragnea este acuzat ca si-a folosit functia de conducere din partid ca sa orchestreze fraudarea refendumului din 2012.".
5. Ion Prioteasa, presedintele Consiliului Judetean Dolj, la al treilea mandat, "este acuzat ca a trucat mai multe licitatii publice".
Ca o paranteza,judetul Dolj "contabilizeaza deja un lider local trimis în închisoare. Antonie Solomon, fostul primar al Craiovei, ispaseste condamnarea la trei ani de închisoare, primita pentru luare de mita. Solomon a fost gasit vinovat ca a luat 50.000 de euro mita de la afaceristul Cornel Penescu.".
6. Gheorghe Bunea Stancu, presedintele Consiliului Judetean Braila, "este achitat de prima instanta, dupa ce a fost acuzat ca a finantat ilegal campania lui Mircea Geoana si i-a cerut miliardarului Ioan Niculae un milion de euro. Procurorii au contestat deja decizia de achitare a liderului local.".
Un alt grup de presedinti de consilii judetene este preluat de pe sursa http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Justitie/Scandaluri+la+consiliile+judetene+din+vestul+tarii+Mai+multi+pre:
7. Sorin Frunzaverde, presedintele Consiliului Judetean Caras-Severin. "Numele lui apare în mai multe dosare privind traficul de tigari si spaga din vami.".
8. Titu Bojin, presedintele Consiliului Judetean Timis. "El e vizat doua anchete separate, dar ambele cu o tema comuna: prejudicierea de bugete.
Procurorii spun ca atunci când era Seful Apelor Române Banat a semnat mai multe contracte între institutie si o firma condusa de sotia lui.
A doua ancheta vizeaza deturnarea de fonduri europene. Consiliul Judetean Timis ar fi trebuit sa cumpere calcultoare, servere si infochioscuri, lucruri care se pare ca nu exista decât în acte."!
9. Mircea Moloţ, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara este "acuzat ca a donat bani publici unui ONG al carui presedinte a fost înainte sa devina ales public".
In fine, revenim la prima sursa,
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Justitie/Harta+sefilor+de+judet+certati+cu+legea+Opt+presedinti+de+consil, pentru a mentiona un presedinte de consiliu judetean care a dat declaratii in calitate de martor si pe altul care are fiica urmarita penal:
A. Adrian Stef, presedintele Consiliului Judetean Satu-Mare, "a avut, totusi, o prima întâlnire cu procurorii anticoruptie. A dat declaratii ca martor într-un alt dosar care ancheteaza fraudele de la referendum. Stef a fost audiat cu putin timp înainte sa fie chemat si nasul sau, fostul minstru, Ovidiu Silaghi.".
B. Mircea Cosma, presedintele Consiliului Judetean Prahova, nu este "achetat de DNA, dar nici nu a rasuflat linistit. Fiica acestuia este urmarita penal într-unul dintre cele mai mari dosare de evaziune. Andreea Cosma este acuzata de spalare de bani si evaziune.".
Am gasit niste amanunte semnificative despre unul dintre presedinti, Mircea Moloţ, pe sursa http://www.realitatea.net/dosar-de-politician-mircea-molot-presedintele-consiliului-judetean-hunedoara_1316349.html (cu mentiunea ca intreg articolul de pe sursa citata este semnificativ):
"Povestea lui Moloţ este simplă: informator al Securităţii pe vremea lui Ceauşescu, bani sifonaţi de la Consiliul Judeţean Hunedoara către firmele apropiaţilor săi, mult tupeu politic, ca să nu spunem nesimţire, şi, în general, o viaţă bună şi prosperă pentru baronul Mircea. Când nu conduce judeţul Hunedoara, Moloţ participa la partide îmbelşugate de vânătoare. Este aşadar vânător împătimit, premiat chiar pentru trofeele de cerb împuşcate, are două vile şi proprietăţi de peste 100 de hectare de teren în judeţ. În comuna Certeju de Sus deţine un conac, alături de 84 de hectare de teren. O proprietate demnă de un grof maghiar, aşa cum exista în Transilvania pe vremuri. Asta este viaţa lui Moloţ, alegătorii îl votează iar el trăieşte pe picior mare."
[...]
"Partidul Naţional Liberal însă continuă să îl ţină în braţe pe Moloţ, deşi acesta este dovedit ca fiind informator al Securităţii. Tocmai PNL, care pretinde că este un partid istoric ce a avut de suferit de pe urmă comunismului. Datele din dosarul sau de la Securitate arată că baronul Moloţ a fost racolat din liceu şi reactivat în armata sub numele de „Viorel Panţuru”. “Moloţ a avut o activitate informativă utilă” spunea ofiţerul de Securitate care se ocupa de el. Una peste alta, poate că nici acest lucru nu ar conta, dacă judeţul Hunedoara ar fi un model de dezvoltare de success. Ceea ce nu este cazul.".
Cu astfel de lideri, e clar ca Romania a incaput pe maini "bune". Totusi, mainile acestea "bune" au ajuns la putere in mod democratic, prin votul "specialistilor" de la urne. Este greu de crezut ca astfel de lideri isi vor schimba vreodata mentalitatea si caracterul. Mai ciudat este ca alegatorii nu vor nici sa-si schimbe mentalitatea (naivitatea, ideile electorale), nici sa schimbe vreodata actualii alesi cu altii mai buni.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu