O noua tragedie aviatica a monopolizat televiziunile de stiri, care au exploatat momentul mai mult dezinformand decat informand.
Ca de obicei, foarte multi "specialisti" si-au exprimat opiniile, adica s-a speculat in voie la nesfarsit.
Multa vreme nu s-a stiut ce s-a intamplat si de ce s-a prabusit avionul. Medicul Radu Zamfir a scapat cu rani realtiv usoare, a fost externat pe propria răspundere de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Cluj, a ajuns cu avionul la Bucuresti si a sustinut o conferinta de presa la Institutul Fundeni. El a declarat "că datorită lui
Adrian Iovan sunt cinci oameni în viaţă, după ce aeronava a intrat în
ceaţă, a pierdut înălţime, a pierdut un motor şi apoi "ne-am recules"." (sursa http://ziuadecj.realitatea.net/eveniment/salvamontist-localnicii-care-au-gasit-avionul-au-pazit-trupul-pilotului-sa-nu-fie-sfasiat-de-animale--122451.html).
Este foarte posibil ca medicul Radu Zamfir sa fi relatat de la inceput aceste lucruri autoritatilor, dar pana la conferinta de presa s-au facut multe presupuneri pe la televizor, probabil de dragul cresterii audientelor.
A mai ramas de rezolvat intrebarea de ce au fost gasite victimele abia dupa cinci ore, desi acelasi doctor Radu Zamfir a sunat la 112 si a oferit coordonatele catastrofei conform smartphone-ului pe care il detinea.
Conform sursei http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/primele-imagini-cu-epava-avionului-un-padurar-a-fost-cel-care-i-a-gasit-pe-supravietuitori-in-varful-de-munte.html,
"Apelul la 112 a fost dat la ora 16 si 16 minute. Radu Zamfir, seful
echipei de medici este cel care a reusit sa anunte accidentul aviatic.".
Conform aceleiasi surse, la orele "09:12 [adica 21:12] Gheorghe Giurgiu, un localnic de 33 de ani din
satul Pietreasa (Alba), a fost cel care, alaturi de doi consateni, a
ajuns primul, luni seara, la locul accidentului aviatic din Muntii
Apuseni".
Deci la victime s-a ajuns in circa 5 ore. Am remarcat ca unele televiziuni au exagerat voit la 6-7 ore timpul pana cand victimele au fost gasite. Pana la urma, probabil ca asta s-a putut, tinand cont de configuratia locului (altitudine de 1400 de metri), de conditiile meteo (ceata), de stratul de zapada de cateva zeci de centimetri de pe versant, de intuneric si de lipsa cailor de acces de la o anumita altitudine incolo. Daca s-ar fi dat corect coordonatele (sau s-ar fi inteles corect), pentru a se ajunge pe jos in acea zona (inaccesibila deci mijloacelor auto) tot ar fi fost necesare cateva ore.
Medicul Radu Zamfir, desi inca sub socul momentului, a fost foarte ponderat in tot ce a spus, desi a fost asaltat cu multe intrebari inutile si stupide (de exemplu "V-a fost frica?"). Unii jurnalisti nu pareau sa stie ca a avut loc o tragedie si se purtau de parca doreau sa afle impresii de la cineva care tocmai s-a intors din vacanta. Dar Radu Zamfir nu a acuzat pe nimeni (probabil spre disperarea presei) ci s-a bucurat atunci cand a vazut ca echipele de salvare au ajuns la victime.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu