Despre acest banal fel de mancare (malai, sare, apa) se vorbeste la noi in general cu dispret si in termeni peiorativi. Mamaliga este considerata hrana saracului. Despre romani se spune, in mod fals dupa parerea mea, ca sunt mamaligi sau mamaligari, adica moi, fara vointa proprie, usor de calcat in picioare. De neuitat dar si de condamnat este expresia sinistra, care afirma, nu se stie de ce, ca mamaliga romaneasca a explodat in 1989.
Dar ceea ce se ia in ras in Romania este un brand renumit in alte parti. In Italia, de exemplu, mamaliga (polenta in italiana) este la loc e mare cinste. Foarte notorie este polenta valsugana, din regiunea Trentino-Alto Adige. Site-ul http://www.polentavalsugana.it/ este dedicat mamaligii italiene din aceasta regiune, continand retete, istorie si alte povesti legate de acest produs.
Pe langa onorurile pe care le primeste pe alte meleaguri, mamaliga, probabil prin simplitatea ei, aduce numeroase beneficii sanatatii. Din cate am vazut, este utila si eficace in cazul racelilor, in cazul litiazei biliare, in cazul unor boli hepatice si tiroidiene, pentru curatirea intestinelor, pentru detoxifiere generala. Mai mult, mamaliga are actiune benefica si asupra glucozei si colesterolului din sange, regland nivelul acestora. Ce am putea dori mai mult? Parca ar fi 50 de medicamente intr-unul singur :)
Se poate spune deci ca mamaliga consumata din cand in cand prelungeste viata. De unde se vede ca uneori lipsa banilor duce sau obliga la o viata sanatoasa, mamaliga fiind foarte ieftina si accesibila oricui.
Cu acest articol am vrut sa shimb cumva popularitatea negativa si opinia falsa pe care o are multa lume despre acest aliment, blamat pe nedrept la fel ca si cartofii prajiti.
duminică, 5 ianuarie 2014
Mamaliga
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu