duminică, 9 octombrie 2016

O idee prea buna ca sa fie pusa prea curand in practica

Multa lume are placerea de a merge cu bicicleta. Problema este ca infrastuctura care sa faciliteze mersul pe bicicleta nu prea exista in Romania.

De exemplu chiar azi, 09.Octombrie.2016, a aparut o stire despre un protest la Timisoara pe tema sigurantei pe doua roti si a accesului cu bicicleta in centrul orasului, in zonele pietonale (sursa: http://www.mediafax.ro/social/sute-de-biciclisti-au-protestat-fata-de-lipsa-pistelor-si-ingradirea-aceesului-in-centrul-timisoarei-vreau-sa-ma-simt-in-siguranta-galerie-foto-15783949).

Dar o idee foarte buna privind infrastructura pentru biciclete a aparut de vreo 12 ani, doar ca nu se pune in aplicare: ar trebui ca drumurile nou construite in Romania sa aiba piste pentru biciclete (sursa: http://www.capital.ro/ghinea-mfe-noile-drumuri-care-vor-fi-construite-in-romania-vor-avea-piste-pentru-biciclete.html).

Nu stiu daca exista la nivel european un program de dezvoltare al infrastructurii pentru biciclete, dar pe sursa citata este scris ca pe unele harti romanesti destinate turistilor straini (in special din Germania) ar exista trasee EuroVelo, desi realitatea este in mod evident alta.

Ca de obicei, probabil ca se gasesc multi straini naivi care cred toate gogosile despre faptul ca Romania ar fi iesit din comuna primitiva, dar ar fi bine sa se documenteze temeinic cu privire la riscuri si realitate inainte sa ia decizia sa vina la noi in tara.

Ar fi intr-adevar minunat sa aiba Romania o infrastructura dedicata exclusiv biciclistilor, dar, dupa modelul autostrazilor, nu se stie cand se va intampla acest lucru. Cel mai probabil, vor fi o gramada de bani publici de furat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu