duminică, 30 octombrie 2016

Un an de la incendiul din Colectiv

La un an de la tragedia din Colectiv, puterea nu prea s-a intalnit cu manifestantii din strada si nici nu s-a solidarizat cu ei. Iohannis a depus o coroana de flori dimineata, pe la ora de iarna normala 9 si 10, in prezenta sepepistilor si in absenta rudelor, prietenilor victimelor si a multimii. Semn ca mutul este si autist. Probabil ca a preferat sa evite o baie de multime care se putea transforma, metaforic vorbind, intr-o baie de scuipati. Cam asta e dialogul puterii cu societatea, cu simplii cetateni, cu alegatorii, cu cei care au mandatat-o.


Marsul tacerii de azi, 30.Octombrie.2016 a fost, la fel ca si anul trecut, pe gustul lui Iohannis. Mai lipsea Masa Tacerii si ale ei scaune. Manifestantii au preferat sa taca, de parca nu ar mai fi nimic de zis, de parca acum totul e perfect in Romania. Probabil ca nu mai era cazul sa se strige "Asasinii judecati!" sau "Coruptia ucide!" sau "Coruptia ucide in continuare!" (macar la nivel de vise, sperante, aspiratii). Daca asa au considerat rudele si prietenii victimelor ca trebuie procedat, atunci noi, cei de pe margine, ce ar trebui sa mai facem?


Probabil ca persoanele din strada nu alcatuiau "societatea civila" a lui Iohannis si nici nu mai trebuia daramat actualul guvern (daca se poate, nici macar dupa alegerile care vor fi pierdute net de PNL).

Altfel, diverse "personalitati" de ocazie, nule si neavenite, s-au bagat in seama si in fata imagistic si verbal, pentru obtinerea de capital politic ipocrit.


Televiziunile manipuleaza in continuare societatea si opiniile. Posturile tv merg pe latura emotionala si pe circul lacrimogen. Se evita infierarea vinovatilor si a sistemului generalizat de spaga, lipsind anchete jurnalistice si dovezi in stil "Tolontan" (de unde atatea dovezi si de unde atatia Tolontani?). Doar se mentioneaza in treacat nume.

Se fac tot felul de pseudo documentare stupide, se rememoreaza video obsesiv "clipele de groaza", de parca populatia trebuie informata cat mai exact despre momentul cand i-a luat foc unei victime piciorul sau altei victime părul. Dar documentare despre vinovati, despre condamnarea morala a vinovatilor si a sistemului corupt generalizat (la fel de corupt si in zilele noastre, de exemplu: sistemul medical!) - tacere.


Nu exista documentare despre circumstantele anterioare care au favorizat tragedia de la Colectiv si nominalizarea tuturor vinovatilor (institutii si persoane) care au favorizat tragedia de la Colectiv! Nu se vorbeste despre modul ticalos de acordare a autorizatiilor; despre modul ticalos de obtinere a avizelor de functionare; despre valoarea spagilor pentru obtinerea avizelor si autorizatiilor; despre pseudo autorizatiile (avize de principiu) date de persoane cu functii din institutii, pentru mentinerea oamenilor de afaceri intr-o stare de vasalitate fata de institutii; despre cenzura de fapt a informatiilor destinate oamenilor de afaceri; despre ambiguitatea legilor care permit celor care avizeaza sa se comporte ca niste regi ai birocratiei si sa-si bata joc (in continuare) de oamenii de afaceri!

Pana acum au fost trimisi in judecata doar pompierii (coincidenta, chiar in aceste zile). Greu de zis ce mai trebuie clarificat din punct de vedere juridic in cazul lui Piedone. Nici macar nu stim (in afara patronilor de la Colectiv, a firmei de artificii, a pompierilor si a lui Piedone) ce institutii ale statului si cate persoane din institutiile statului mai sunt vizate de anchete, desi clubul clandestin Colectiv era cunoscut si "binecuvantat" de toate institutiile statului cu competente pe domeniu.

Oare ce se urmareste? Ascunderea dovezilor ca toate institutiile statului stiau de clubul Colectiv? Minimalizarea raspunderii si a numarului de persoane responsabile? Trecerea timpului si prescrierea faptelor?

Puterea parca ar spune: "Ce mai conteaza? Oricum cei care s-au dus nu se mai intorc.". Tacerea deja s-a astenut si peste Colectiv.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu