Traim intr-o lume a minciunii si manipularii. De exemplu, se minte si se manipuleaza cu ajutorul statisticilor.
A. Astfel, conform sursei https://vocea.biz/social/2016/nov/25/harta-ghetourilor-rurale-din-romania-peste-o-jumatate-de-milion-de-romani-traiesc-la-marginea-civilizatiei/,
"Peste o jumătate de milion de români trăiesc în ”ghetouri rurale”".
Mai exact, 564.000 de romani traiesc in zone cu acces redus (sau inexistent) la civilizatie, caracterizata prin acces la utilitati, educatie, sanatate, transport si infrastructura, locuri de munca (eventual bine platite). In plus, poate surprinzator pentru unii, persoanele majoritare (73%) sunt de alta etnie decat cea roma.
Multe reclame, unele mascate, vorbesc de produse sau servicii pentru toate buzunarele. De exemplu cea de pe sursa http://www.mediafax.ro/economic/vacantele-de-sarbatori-destinatii-si-preturi-pentru-toate-buzunarele-16006694, vorbeste despre "Vacanţele de Sărbători - destinaţii şi preţuri pentru toate buzunarele". Care o fi oferta pentru buzunarele goale ale locuitorilor din ghetourile rurale?
B. O alta statistica, preluata de pe sursa http://www.capital.ro/piata-muncii-in-romania-somaj-redus-saracie-multa-si-agricultura-de-subzistenta.html, afirma ca in iulie 2016 rata somajului in Romania avea valoarea de 6,1%, adica 546.000 de romani erau someri.
In plus:
"Datele Eurostat arată că aproximativ 40,2% din populaţia României este expusă riscului de sărăcie şi excludere socială, nivel care ne plasează pe primul loc în UE, unde media este de 24,4%.".
C. O alta statistica, preluata de pe sursa http://www.zf.ro/profesii/o-explicatie-statistica-a-somajului-scazut-din-romania-380-000-de-romani-nu-au-loc-de-munca-dar-nici-nu-isi-cauta-daca-ar-fi-luati-in-calcul-si-acestia-somajul-ar-ajunge-la-un-milion-de-persoane-14146717, arata ca 380.000 de romani nu au loc de munca, dar nici nu sunt inregistrati ca someri pentru ca nu isi cauta un loc de munca.
Daca ar fi inlcuse si aceste persoane in statisticile privind somajul, atunci ar exista circa 1.000.000 de someri in Romania.
Ridicolul statisticilor ocupationale este evidentiat de conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o persoana pentru a fi considerata somer: sa nu aiba loc de munca, sa poata incepe lucrul in urmatoarele doua saptamani si sa-si fi cautat activ un loc de munca in ultima luna.
Sursa nu precizeaza cum se dovedeste calitatea de cautator activ de loc de munca, pentru ca statisticile sa fie obiective. Nu cred ca m-a intrebat vreo institutie a statului daca imi caut activ un loc de munca (desi fac acest lucru), ca sa ma includa in vreo statistica.
In schimb, sursa ne informeaza ca Romania anului 2014 număra 5,8 milioane de salariaţi din 9,2 milioane de persoane apte de munca, inclusiv persoanele care pot lucra în agricultura de subzistenţă.
O aritmetica simpla ne arata ca 9,2 milioane persoane apte de munca - 5,8 milioane salariati = 3,4 milioane cetateni.
Ce statut au acesti 3,4 milioane de cetateni pe piata muncii?
D. Alte informatii care lipsesc din statisticile citate privind locurile de munca sunt: locurile de munca cu timp partial si locurile de munca prost platite (pseudo locurile de munca), de pe urma carora angajatul ar fi in faliment "tehnic", adica nu ar fi in stare sa-si plateasca din salariul obtinut inchirierea unei locuinte, facturile, alimentele, transportul si restul necesitatilor de baza.
E. In mod paradoxal, conform propagandei mediatice generos raspandite si conform unui asa zis studiu realizat recent între 4 şi 14 noiembrie (2016) pe un eşantion aşa zis reprezentativ la nivel naţional de 1.003 respondenţi, desi nu este definit nivelul de trai decent, mediu si peste medie,
"Peste 75% din români consideră că au un nivel de trai mediu sau peste medie"?!
O gramada de surse preamaresc aceasta afirmatie subiectiva, de exemplu:
1. http://www.profit.ro/stiri/studiu-peste-75-din-romani-considera-ca-au-un-nivel-de-trai-mediu-sau-peste-medie-16058918
2. http://www.bursa.ro/studiu-peste-75-procente-dintre-romani-considera-ca-au-un-nivel-de-trai-mediu-si-venituri-pentru-un-trai-decent-312392&s=miscellanea&articol=312392.html
3. http://m.businessmagazin.ro/actualitate/situatia-financiara-a-romanilor-s-a-imbunatatit-in-ultimii-trei-ani-doar-5-6-dintre-romani-se-considera-saraci-15997145
4. http://www.gandul.info/financiar/ce-cred-romanii-despre-nivelul-lor-de-trai-cati-dintre-ei-se-considera-saraci-16003000
5. http://efinance.ro/view.php?id=5619&referer=scroll&indicator=stiri
6. http://www.wall-street.ro/articol/Money/205005/studiu-provident-romanii-economii-investitii.html
7. http://www.conso.ro/banii-economia/romanii-spun-ca-o-duc-mai-bine-decat-acum-trei-ani
8. http://comunic.ro/news/provident-situa%C8%9Bia-financiar%C4%83-rom%C3%A2nilor-s-%C3%AEmbun%C4%83t%C4%83%C8%9Bit-%C3%AEn-ultimii-trei-ani-efinancero
9. http://piatza.info/articol-16175-trei-din-patru-romani-considera-ca-au-un-nivel-de-trai-mediu-31-5-nu-reusesc-sa-economiseasca
10. http://romania.shafaqna.com/RO/RO/585012
F. Greu de zis cum si-au apreciat nivelul de trai romanii chestionati. Cel mai probabil conform propriilor asteptari si propriilor standarde. Ceea ce inseamna subiectivism. Practic, sondajul a vrut sa afle cat de fraieri, de dezinformati si de spalati pe creier sunt romanii.
Dar sursa https://vocea.biz/economic/2016/nov/24/de-ce-se-traieste-mai-greu-in-romania-decat-in-vestul-europei/ pune in evidenta niste situatii economice relevante:
"Astfel, în timp ce la finele lui 2015 salariile din România erau doar o cincime din media europeană, prețurile erau la jumătate."!
Adica, chiar daca in Romania preturile sunt mai mici decat in alte tari (la fel si calitatea produselor!), salariile sunt si mai mici. Pe scurt, puterea de cumparare este mai mica.
"Spre comparație, în statele dezvoltate avem așa: în Germania prețurile sunt 99,8% din media europeană, iar salariile sunt 131,6%."!
Adica in Germania preturile sunt mai mari decat in Romania, dar si salariile sunt mult mai mari decat in Romania. Adica puterea de cumparare a Germanilor este foarte ridicata. Concret:
"Salariul, de șase ori mai mic decât în Germania
Un alt grafic arată că salariul mediu orar în România era în medie de 3,9 euro în 2015, țara noastră fiind penultima din clasament, doar Bulgaria stând mai rău, cu 3,4 euro pe oră. Spre comparație, în Ungaria salariul mediu orar era anul trecut de 5,8 euro, în Polonia era de 7 euro, iar în Cehia de 7,2 euro pe oră. În Germania, salariul mediu orar se ridica la 25 de euro, iar în Franța la 23,4 euro. Cel mai mare salariu mediu pe oră din UE este plătit în Danemarca (35,6 euro), urmată de către Luxemburg (31,3 euro)."!
Foarte reconfortant sa stim ca "studiile" arata ca romanii considera ca traiesc bine desi castiga de 6 ori mai putin decat germanii!
Pentru a oferi un plus de comparatii relevante, salariul mediu brut lunar in Romania este de circa 600-650 de euro lunar, adica 420-460 de euro net lunar. Deci doua persoane platite cu salariul mediu castiga 840-920 de euro lunar. In Italia se considera ca familiile cu venituri mai mic de 2000 de euro lunar sunt sarace!
Dincolo de veniturile medii si peste medie, este greu de crezut ca se traieste bine in medii poluate si cu o acuta lipsa a infrastructurii. Oare cat de bine traiesc cei cu venituri medii si peste medie care... mor zilnic in accidente auto pe drumurile primitive ale plaiului mioritic?
G. Nu ar trebui sa ne socheze aceste paradoxuri dintre statistici, realitate si perceptia cetatenilor. Conform sursei, de exemplu http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/educatie/studiu-42-dintre-romani-sunt-analfabeti-functional-525168,
"42 % dintre români sunt analfabeți funcțional".
Adica in scoala se predau tone de informatii de tip balast balast si tone de formule cu care majoritatea elevilor nu se vor mai intalni niciodata pentru tot restul vietii, dar cetatenii nu sunt in stare sa citeasca si sa inteleaga texte simple sau nu sunt capabili de logica elementara.
Pe scurt, scoala... imbecilizeaza! De fapt, nu invatamantul de 10 clase este obligatoriu, ci doar prezenta formala si inactiva la ore este obligatorie; daca in plus se copiaza la teste si profesorii sunt amabili la incheierea mediilor, atunci promovarea este asigurata.
O alta gluma a statisticilor: elevii de minim 18 ani (poate chiar de minim 16 ani) si studentii nu sunt considerati someri atat timp cat urmeaza cursurile unei forme de invatamant, adica invatatul este considerat o munca desi nu aduce venituri "lucratorului". Iar cei care termina liceul sau facultatea nu sunt considerati someri (si implicit nici nu benecifiaza de ajutor de somaj, desi au dreptul) daca nu se inregistreaza la o filiala a ANOFM (Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca), desi nu au loc de munca.
Foarte multi tineri care si-au terminat studiile nu se inregistreaza la ANOFM pentru a beneficia de ajutor de somaj pentru ca nu-si cunosc drepturile si pentru ca nu stiu unde trebuie sa se duca. As putea sa-i ajut cu informatii utile pe cei interesati care nu se descurca.
Prasium majus
Acum 3 ore
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu