In mod surprinzator pentru multa lume si oficiali, Donald Trump este al 45-lea presedinte al SUA.
Conform sondajelor si campaniilor media, Hillary Clinton ar fi fost preferata cetatenilor americani, avea o imagine ceva mai putin negativa decat Trump si era mai bine vazuta prin Europa Occidentala, in special de catre Germania si de Franta.
De exemplu, iata cateva surse care cu una sau doua zile inainte de alegeri citau sondajele de opinie din SUA si o dadeau ca favorita pe Clinton:
"Clinton are un avans de 3-4 procente in fata lui Trump, arata trei sondaje din SUA" (sursa: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21400825-clinton-are-avans-3-fata-lui-trump.htm);
"Clinton are un avans de 3-4 procente in fata lui Trump - sondaje Bloomberg-Selzer" (sursa: http://www.curierulnational.ro/Extern/2016-11-07/++UPDATE+Clinton+are+un+avans+de+3-4+procente+in+fata+lui+Trump+-+sondaje+Bloomberg-Selzer);
"Alegeri prezidenţiale în SUA: Clinton are un avans de 5 procente" (sursa: http://observator.ro/alegeri-prezidentiale-sua-clinton-un-avans-de-5-procente-402292.html).
In totala contradictie cu sondajele evident mincinoase si manipulatoare, Trump a obtinut o victorie zdrobitoare, dupa parerea mea.
Daca marja de eroare a sondajelor ar fi fost de plus sau minus 3%, asa cum se spune pe la noi, atunci Trump ar fi fost cel mult egalul lui Clinton. In niciun caz nu ar fi avut de partea sa 289 de electori din minimul necesar de 270.
In concluzie, sondajele de opinie sunt o evidenta minciuna si ar fi cazul sa se renunte la ele, cu atat mai mult cu cat se pare ca lumea nu este influentata de ele. La fel ca in cazul Brexitului, a fost infirmat calculul hartiei.
Imaginea negativa pe care mijloacele de dezinformare in masa i-au facut-o lui Trump in Europa si in Romania s-a dovedit a fi falsa prin prisma rezultatului votului.
Poate ca pentru noi, spectatorii neimplicati in procesul electoral din SUA, comportamentul lui Trump a parut in multe ocazii neadecvat, dar prin prisma votului se pare ca Trump a avut niste opinii la care simplii cetateni americani au subscris.
Idei ca nationalismul, ridicarea unui gard la granita cu Mexicul, protectionismul economic si favorizarea fortei de munca autohtone prin limitarea imigratiei, criticate prin Uniunea Europeana, au fost pe placul multor alegatori americani.
Ceea ce, pana la urma, pare firesc. Este normal ca un sef de stat sa se gandeasca la binele cetatenilor sai, in contradictie cu liderii Uniunii Europene. In ultimii ani, liderii Uniunii Europene, in ciuda saraciei crescande si asomajului ridicat din UE, s-au gandit la binele unor imigranti simpatizanti ai actelor teroriste si din randul carora pot aparea chiar si peste generatii persoane capabile de acte teroriste pe teritoriul Uniunii Europene.
Dupa castigarea alegerilor, Trump a mai schimbat tonul si a declarat ca va fi presedintele tuturor americanilor, ca vrea sa redea maretia natiunii americane si ca face un apel la unitate mationala.
Dar vremea vorbelor a cam trecut. Ramane de vazut din fapte ce se va intampla in SUA si in lume.
Intre timp, n-ar fi deloc rau ca sa-si doreasca si alti lideri de stat sa redea maretia statelor pe care le conduc.
Din pacate, la adapostul vorbelor de bine se ascund peste tot in lume coruptia si furtul masiv de bani publici, in numele "cresterii economice", al "progresului", al "dezvoltarii".
Problema actuala este ca lumea a cam invatat pe dinafara limbajul de lemn al politicienilor. Lumea s-a saturat sa tot vada contradictia dintre discursul electoral pozitiv demagogic si faptele negative post electorale care transforma parti tot mai mari ale populatiei in sclavi lipsiti de mijloace de subzistenta si de dreptul la munca.
Va fi Trump consecvent cu propriile declaratii politice si va reusi sa dea satisfactie celor care l-au votat sau se va dovedi un demagog de scoala noua?
Prasium majus
Acum 2 ore
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu